Nátha, influenza – Megelőzhető vagy kezelhető étrend-kiegészítőkkel?

0
2991

Az év őszi, téli és tavaszi időszakának is egyik leggyakoribb, legtöbb embert érintő felső légúti megbetegedése a közönséges megfázás (avagy nátha) és az influenza. Habár a két betegség a köztudatban igen szorosan összefonódott, mégis merőben más problémáról van szó.

Jóllehet az egyszerű nátha és a szövődményektől mentes influenza gyógyítására nem alkalmaznak gyógyszereket, a betegséggel kapcsolatos tünetek enyhítésére számos készítmény elérhető. Bár az étrend-kiegészítők gyógyhatás elérésének céljával nem alkalmazhatók, mégis számos olyan termék található ebben a készítménycsoportban, amelyek előnyösek a megfázásban. Mivel a nátha és influenza lefolyása, szövődményei és veszélyei alapvetően eltérnek, mindenképp érdemes tisztázni a két betegség közti különbséget, hogy a beteg a megfelelő szert és odafigyelést kapja a gyógyszertárban.

Nátha vagy influenza? – Fontos a betegségek elkülönítése

  • A vírusok okozta (adeno- és rhinovírusok) nátha kezdeti tünetei közé tartozik az enyhe- vagy középsúlyos torokfájás, esetleges fejfájás, rossz közérzet, levertség, majd a későbbiekben köhögés, tüsszögés. A betegséget gyakran híg orrfolyás kíséri. A betegség lefolyása alatt láz sok esetben nem, legfeljebb hőemelkedés figyelhető meg. A tünetek normál esetben 5–7 napon belül enyhülnek és megszűnnek. A betegséget ritkán bakteriális felülfertőződés követheti, ami átterjedhet az alsó légutakra, amely esetben érdemes orvosi segítséget kérni (antibiotikumkezelésre csak ilyen esetben van szükség, ugyanis az egyszerű náthát okozó vírusokkal szemben az antibiotikumok hatástalanok).
Fotó: gettyimages.com
  • Az influenza, habár a náthához hasonlóan virális eredetű (a betegség kórokozói az influenzavírus változatai), tünetei és lefolyása merőben más. A betegség felső légúti panaszoktól csaknem mentes, hirtelen magas lázzal, fej-, izom- és ízületi fájdalmakkal kezdődik, amelyet rossz közérzet, levertség követ. A betegség tünetei 3–5 napon belül enyhülnek és megszűnnek. Bakteriális felülfertőződés az influenza esetén is előfordulhat. Fontos tudni mindemellett, hogy a betegség tüneteivel rendelkező egyént mindenképp orvoshoz kell irányítani.

A céltudatos megelőzés

Mivel ezen virális eredetű betegségek ellen nem rendelkezünk megfelelő antivirális hatású természetes eredetű szerekkel, nátha és influenza esetén az érend-kiegészítők alkalmazása nem irányulhat a betegség gyógyítására.

A nátha és influenza megelőzése viszont elsődleges jelentőségű, s ennek érdekében nincs is feltétlenül szükség készítményeket szedni. Gondot kell fordítani a megfelelő higiénia betartására, például az étkezések előtti, közös használati tárgyak megfogása utáni meleg vizes, szappanos kézmosásra.

A téli időszakban immunrendszerünk támogatása is fontos. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, esetleg multivitamin készítménnyel kiegészítve, a kellő vitaminszükséglet fedezésére.

A vitaminok mellett a kasvirág (Echinacea) is előnyösen alkalmazható az immunrendszer támogatására.

Ha már megtörtént a baj…

Amennyiben már kialakult a betegség, úgy a kísérő tünetek enyhítésére számos megoldás áll rendelkezésünkre.

  • Láz, fájdalom: Az alacsony (38 °C alatti) lázat csak abban az esetben érdemes csillapítani, ha a beteget megviseli, vagy a napi munkavégzést akadályozza. A láz csillapításának első lépéseként, a szervezet gyógyszerekkel való terhelésének elkerülésére érdemes fizikai módszereket (hűtőfürdő, hűtőborogatás) választani. Ha a hűtés nem bizonyul hatásosnak, lázcsillapító alkalmazása ajánlott. A láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagok és készítmények széles választékából a gyógyszerész segítségével a saját igényeinknek megfelelőt választhatjuk ki. Láz csillapítására étrend-kiegészítők nem alkalmazhatók.
  • Köhögés: A száraz és produktív (hurutos) köhögés kiváltó oka merőben más, így kezelésük is eltérő. A hurutos köhögés a légutakban nagy mennyiségben termelődő nyák irritáló hatása miatt alakul ki. Kezelésére kizárólag köptető hatású szerek alkalmazása ajánlott. A gyógyszerek palettáján a köptető hatású szintetikus szerek mellett a természetes eredetű, kakukkfüvet, borostyánt, édesgyökeret, illóolajokat, pemetefüvet tartalmazó készítmények is megtalálhatók. Ezek a növények számos étrend-kiegészítőben is megtalálhatók. A száraz köhögés a légutak és torok kiszáradása miatt alakul ki, enyhítésére elsősorban köhögéscsillapító gyógyszerek használata ajánlott. A nyálkahártyát hatóanyagaival bevonni képes növények (hársfavirág, erdei mályva, izlandi zuzmó, bodzavirág) teái, szopogatópasztillái igen előnyös köhögéscsillapítók. Hatásosságuk növelése érdekében lehetséges az antibakteriális és bevonó hatású mézzel ízesíteni a teákat.
Fotó: 123rf.com
  • Orrfolyás, orrdugulás: Ezen kellemetlen tünetek legyőzésére nagy segítségünkre lehetnek a menta, eukaliptusz, erdeifenyő illóolajok. Alkalmazásuk legkézenfekvőbb módja az inhalálás, de a mellkas, illóolajokat tartalmazó kenőcsökkel való bekenése is enyhülést hozhat. Fontos megjegyezni, hogy ezeket az illóolajokat várandós és szoptató anyák, valamint kisgyerekek kezelésére nem használhatjuk.

 

A nátha és influenza oki kezelése nem lehet az étrend-kiegészítők alkalmazásának célja, így elsősorban a megelőzésen van a hangsúly. Mindazonáltal, ha a betegség mégis kialakult, a kellemetlen kísérő tünetek enyhítésére készítmények széles választéka áll rendelkezésünkre. Ezek használatával – habár a betegség lefolyása nem rövidül számottevően – a betegség megélése, a beteg közérzete jelentősen javítható, valamint a bakteriális felülfertőződés kockázata is csökkenthető. Akár szintetikus akár természetes eredetű szert alkalmazunk, ha a tünetek néhány napon belül nem enyhülnek, mindenképp orvos felkeresése javasolt.

Dr. Zomborszki Zoltán Péter
gyógyszerész,
doktorandusz