Önelfogadás és az érzelmi felszabadítás technikája

0
789
Fotó: gettyimages.com

Stressz, szorongás, kialvatlanság. Az ézelmi felszabadítás technikája (EFT), hozzájárulhat a hosszú ideje felgyülemlett, negatív érzelmek feloldásához és a félelemhez kapcsolódó zavarok kezeléséhez. Az alternatív, önsegítő módszer testünk energiacsatornái végpontjainak stimulációja (kopogtatása) útján valósítható meg. Képzett terapeuták alkalmazhatják, de mi magunk is segítségül hívhatjuk ezt az önelfogadáson is alapuló technikát.

Honnan származik?

1995-ben Gary Craig dolgozta ki a módszert, Roger Callahan amerikai pszichológus munkája alapján. Az érzelmi felszabadítás technikája (Emotional Freedom Technique – EFT) olyan alternatív gyógymód, mely a test és a lélek összefüggéseire , továbbá az önelfogadásra összpontosít.

Az érzelmi blokkok feloldása céljából testünk speciális, meridián (energia) pontjainak stimulálását alkalmazza, amely e pontok ujjheggyel történő kopogtatását jelenti. Ezek valójában a hagyományos kínai orvoslás által meghatározott (akupunktúrás) pontok, amelyek a meridiánokon, az energiahálózatokon helyezkednek el. 

A módszer felfedezői szerint a negatív érzelmek (félelem, túlzott harag, szégyen stb.) blokkolják az energiaáramlást a szervezetben. Ezeknek az „elakadásoknak” az eltávolítására és az erős érzelmek csillapítására az energiakeringés bizonyos akupunktúrás pontok manuális stimulálásával állítható helyre, pontos protokoll szerint. A módszerrel egyúttal nyugtató jelek küldhetők az egyik agyi struktúrába (amygdala), amely az érzelmeket kezeli, és észleli a fenyegetéseket.

Ily módon az EFT egy konkrét technika a fájdalmas, kezeletlen emlékekkel járó érzelmi terhelés feloldására úgy, hogy csak a történtek emlékét hagyja az emlékezetben, anélkül, hogy a kellemetlen érzések rögzülnének. A káros érzelem felszabadulása után a kapcsolódó testi tünetek csökkennek, sőt eltűnnek. 

Hogyan működik?

A protokoll nagyon egyszerű… Visszaemlékszünk egy traumatikus eseményre, az ujjhegyekkel kb. tízszer kopogtatva tizenöt akupunktúrás ponton a fejen, a mellkason és a kezeken. Míg a kellemetlen érzelem aktiválódik, és a stressz érezhető, ez a célzott kopogtatás nyugtató jelzéseket küld az agynak, felszabadítja a rögzült érzelmet, csökkenti a kortizol (stresszhormon) szintjét, viszont növeli a szerotonin (a jó közérzet hormonja) és a GABA (szorongásgátló neurotranszmitter) termelődését. Így azáltal, hogy a nyugalom jelzését szembeállítjuk egy gondolattal, amely addig  stresszreakciót váltott ki, leállítjuk a bennünk létrejött, automatikus riasztó (alarm) választ.

Fotó: gettyimages.com

Ez lehetővé teszi, hogy „átprogramozzuk” az emléknyom (engram) reakciót, amely biológiai nyomot hagyott az agyban – innen ered az „érzelmi felszabadulás” fogalma. Az EFT technikára példaként szolgál egy olyan személy esete, aki egy kutyát látva megdermed, mert korábban megharapta egy kutya.

Először újragondolja ezt a traumatikus emléket: „Három kutya üldöz, miközben biciklizem”. A második lépés az ujjheggyel történő kopogtatás bizonyos (meridián) pontokon egyfajta körben a testén, miközben az érintett részletezi ezt a nyomasztó emléket: „Nem tudok elmenekülni előlük, megharapják a vádlimat, lerántanak a biciklimről, és darabokra tépnek… Nagyon félek stb. ”

Egészen addig a pillanatig tart a kopogtatás a meridiánpontokon, amíg ez a személy nem fog semmi nyomasztót érezni. A harapás emléke továbbra is ott lesz az emlékezetében, de többé nem társul félelemmel.

Miként gyakorolhatjuk?

Az EFT önállóan, bármikor, képzett szakember segítsége nélkül is gyakorolható. A hatás gyakran azonnali, különösen stressz esetén. A meridiánpontok megismeréséhez először konzultálhatunk a terapeutával, vagy ellátogathatunk egy adott weboldalra. (Bonyolultabb traumák kezelésére azonban jobb, ha a terapeutával lépünk kapcsolatba.) Ezzel a technikával egyebek mellett több lépésben enyhíthetünk pl. egy gyakori, napi fájdalmat, mely lehet bármely stressz-hatás miatt bekövetkező hátizom-feszülés:

  1. Határozzuk meg problémát: feszültség a hátban
  2. Értékeljük a problémával kapcsolatos érzéseinket 0 és 10 között (mint egy fájdalomskála esetében)
  3. Alkossunk és mondjunk el egy teljes mondatot a probléma meghatározásához, a karate pont (a kézfej külső oldala) kopogtatása mellett. A megfogalmazás önelfogadást fejezzen ki. A példa szerint: „Még ha hátizom-feszülésem is van, szeretem és elfogadom magam.”
  4. Végezzünk egy kopogtatási kört, azaz érintsük meg 7-9-szer a 8 EFT-pontot, és koncentráljunk a problémánkra úgy, hogy elmondjuk az utolsó megerősítő vagy az „emlékeztető” mondatot a hátfájdalomról.
  5. Mérjük fel újra érzéseinket, és ha szükséges, ismételjük a technika alkalmazását.

De azt jegyezzük meg, hogy az EFT nem az a technika, amellyel elkerülhető lenne egy probléma. A módszer lényege az önelfogadás, ami lehetővé teszi, hogy megbékéljünk egy adott, problémás helyzettel.  Az EFT azonban semmiképpen sem helyettesíti az orvossal folytatott konzultációt egy egészségügyi probléma megoldása érdekében.

Az EFT előnyeinek összegzése

A legfontosabb dolog ezzel az alternatív módszerrel kapcsolatban az, hogy megvalósítható önkezelés útján is, és az esetlegesen felmerülő problémák döntő többségét enyhíti. Bárhol és bármikor alkalmazható, bármilyen kellemetlen, zavaró érzés, fájdalom vagy érzelem csillapítására.

Nincs szükség semmilyen felszerelésre, eszközre, és alkalmazása után perceken belül érezni lehet nyugtató előnyeit. Az EFT a mindennapi élet összes bajának enyhítésére javasolható: stressz, szorongás, tic-zavar, félelmek, fóbiák, fájdalom és olyan összetettebb problémák, mint pl. trauma, (poszttraumás stressz zavar – PTSD) esetére is. A módszer a viselkedésre is hat: javítja az önbizalmat és az önbecsülést. Bár ez a technika könnyen alkalmazható, nem leegyszerűsítő, és komoly tapasztalatot igényel, különösen, ha egy bennünk gyökerező probléma megoldásáról van szó.

Így ebben az esetben jobb, ha szakképzett és gyakorló EFT szakértőhöz fordulunk, akinek a megközelítése egyenértékű a terápiával, és az Érzelmi felszabadítás technikája terén elmélyült ismeretekkel rendelkezik.

Forrás: Galenus