Ápolt szájüreg, egészséges szervezet

0
304
Fotó: pixabay.com

A szájüregi nyálkahártya, a fogíny és a fogak rendszeres ápolásának a fontosságát sokan alábecsülik, miközben egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a szájüreg épsége az egész szervezet egészségére hatással van.

A szájüreg és a fogak karbantartása messzemenően túlmutat az esztétikai kérdéseken. Kevesen gondolnák, de a fogmosás hiánya azon túl, hogy szájszaggal és sárgásra színeződött fogakkal jár, illetve az ínyeken lepedék képződik, súlyos következményeket vonhat maga után. 

Az ínyeken, a fognyaknál képződött lepedékben baktériumok tömkelege tapadhat meg, amelyek kisebb-nagyobb helyi gyulladásokat hozhatnak létre. A fogak ki fognak lazulni, és kihullanak, ezek a helyi következmények. Itt azonban nem áll meg a folyamat.

A fogíny gyulladásai kihathatnak az idegek és a vérerek állapotára is. Az idegeken és az ereken keresztül a fogíny gyulladást okozó molekulái a szervezet távoli helyein is gyulladásokat válthatnak ki, azaz a helyi gyulladás tovaterjedhet a szívre, a tüdőre, és elhatalmasodhat.

A fogmosás és a szájhigiénia tehát nem csak a szép, szuvasodástól védett fogak miatt lényeges! A karbantartott szájüreg megvédhet olyan megbetegedésektől, mint a tüdőt vagy a szívet érintő gyulladásos kórképek, a rettegett szívinfarktus, a szélütés vagy a férfiaknál fellépő erekciós zavar.

Fotó: 123rf.com

Egy kutatás nemrégiben azt mutatta ki, hogy akik legalább napi 3-szor mosnak fogat, azok 10%-kal kisebb eséllyel szembesülnek a pitvarfibrilláció jelentette panaszokkal, és 12%-kal kisebb az esélyük arra, hogy szívelégtelenségben szenvedjenek.

Egy három évtizeden át tartó kutatásból pedig az vált nyilvánvalóvá, hogy a periodontalis betegség (azaz a fogakat körülvevő szövetek és csontok bakteriális fertőzés miatti gyulladása) számos súlyos, gyógyíthatatlan kórkép, köztük az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet kaphat.

Elsőre ijesztőnek tűnik, de a szakirodalomban leírták, hogy az elhanyagolt állapotú fogíny és a periodontalis betegség a különféle ráktípusok emelkedett előfordulási gyakoriságával is kapcsolatba hozható. Azaz gyakoribb például a nyelőcsőrák, ha valaki hosszú távon elhanyagolja a fogai, szájürege ápolását.

Előzze meg a problémákat, ügyeljen a fogai és a szájüregi nyálkahártyája egészségére!

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész