Balzsamos szuhar, a természet apró csodája

0
1506

A mediterrán vidékekről származó balzsamos szuhar (Cistus ladanifer) öt kis fehér sziromból álló, rövid életű, ám hónapokig nyíló virágja szemet gyönyörködtető látványt nyújt. De nemcsak a szemnek, hanem testünknek-lelkünknek is javára válik. Főként esszenciális olaja rendelkezik sokrétű terápiás hatással, beleértve a bőr állapotát javító, a sebgyógyulást elősegítő, vagy az idegrendszeri problémákat enyhítő jótéteményeit. 

Az esszenciális olaj széles körű alkalmazása

A növény részeiből vízgőz desztillációval nyerik a balzsamos szuhar esszenciális olajat, mely számos jótéteményéről ismert. Közülük kiemelendő hegesedést előmozdító, vérzéscsillapító, sebgyógyító, fertőtlenítő, baktérium-, vírus- és gombaölő, valamint az idegrendszer működését szabályozó hatása. Ami a bőrre gyakorolt jótékony hatásait illeti: bőrregeneráló, pórusösszehúzó tulajdonsága meglehetősen ismert, de az irritált, gyulladt bőrre is jótékonyan hat.

Keskeny, sötétzöld levelei dörzsölésre balzsamosan fűszeres illatot árasztanak, ezért a balszamos szuhar aromaterápiás célokra is kiválóan alkalmas, nyugtató hatású.  Amellett megjegyzendő, hogy, ezen okból az illatszergyártók különféle termékeinek is egyik kedvelt alapanyaga.

A növény fő összetevői közé egyébként olyan természetes aromaanyagok tartoznak,mint az alfa-pinén, kámfor, bornil-acetát és viridiflorol. Esszenciális olaja alapvetően külsőleg, bőrön át (dermálisan) alkalmazandó, de szájon át vagy belégzéssel kizárólag szakember tanácsára adható, pl. vírusfertőzések esetén.

A vérzéscsillapító, sebösszehúzó hatása révén gyógyírt jelenthet akár egy kis vágás okozta vérzésre a hétköznapokban. Sebforradás, friss hegek esetén a balzsamos szuhar a bőr regenerálódását segíti. De akné (pattanások, mitesszerek) esetén is javít a bőr állapotán.

Növényi olajban (argán, avokádó, jojoba, édesmandula…) oldva felveszi a harcot a bőröregedéssel szemben. Enyhíti annak jeleit, úm. a kisebb-nagyobb ráncokat, vagy a (terhesség utáni) bőrcsíkokat.

A pórusösszehúzó és fertőtlenítő hatása érvényesülhet még a zsíros bőr kezelésekor is. Ilyenkor a balzsamos szuhar esszenciális olaj jojoba folyékony viaszban oldva alkalmazandó.

Receptek
A minőség biztosítása érdekében részesítsük előnyben az ellenőrzött bio esszenciális és növényi olajokat.
A hegképződés elősegítésére:
Keverjünk össze 25 csepp balzsamos szuhar esszenciális olajat 10ml kalabafa (Calophyllum inophyllum) növényi olajjal. Naponta kétszer-háromszor masszírozzuk be a keverékkel az érintett területeket, hagyjuk néhány percig beszívódni az olajokat, majd a felesleget töröljük le..

A száraz bőr regenerálására:
Egy 30 ml-es üvegcsébe tegyünk 10 csepp balzsamos szuhar bio esszenciális olajat és 10 csepp finom levendula bio esszenciális olajat. Ezután egészítsük ki 30 ml-re a keveréket 1/3 édesmandula bio növényi olajjal és 2/3 argán bio növényi olajjal Azután reggel és este a langyos vízzel benedvesített bőrbe jól masszírozzuk be az olajokat az érintett zónákon. Hagyjuk, hogy a keverék átjárja a bőrt, majd a felesleget töröljük le. 3 héten keresztül alkalmazzuk ezt a kezelést.

A bőr tisztítására
Egy 30 ml-es flakonban mérjünk ki 5-10 csepp balzsamos szuhar bio esszenciális olajat, és egészítsük ki a 30ml mennyiséget bio jojoba folyékony viasszal, majd masszírozzuk be a keveréket az érzékeny zónákba. Alkalmazzuk a kezelést 2 héten át, majd hagyjuk abba 1 hétig, és ismételjük ilyen ütemben, amíg elérjük bőrünk állapotának javulását.

Ellenjavallat
A balzsamos szuhar esszenciális olaj nem javasolt terhes anyáknak és 6 éven aluli gyermekeknek.  Továbbá kockázatos adni véralvadást gátló szerekkel történő kezeléskor – ilyen esetekben mindig kérjük ki orvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét.

Forrás: Galenus