Fotó: 123rf.com

A hideg, téli időjárás sokunkat nehéz, hizlaló ételek fogyasztására késztet, ami általában gyászos következményekkel jár alakunkra nézve… De ha fogyni szeretnénk, vagy energikusabban, jobb hangulatban kívánjuk „átvészelni” a sötét, hideg napokat, fordítsuk figyelmünket téli étkezési szokásaink megváltoztatására. Íme néhány táplálkozási jó tanács ahhoz, hogy télidőben is jó formában legyünk.

Télen a hideg, a fáradtság és a gyakoribb vendégjárás ürügyén gyakran hajlunk afelé, hogy úgy együnk, mintha fizikai munkát végeznénk, vagy mint a síelők, mikor egy egész napot eltöltöttek a sípályán…

Keményítő tartalmú ételek, szószos és sült húsok, töltött káposzta és társaik – finom, de nehéz ételekkel „vigasztaljuk” magunkat. Úgy véljük, hogy így javíthatunk a komor időjárás okozta rossz kedélyállapotunkon, amellett, hogy kívánjuk ezeket a táplálékokat. Az eredmény? Plusz kilók megjelenése, amit abból is fakad, hogy a hidegben többet tartózkodunk a szobában, kevesebbet mozgunk. Emiatt azután sokszor emésztési zavaraink vannak, rosszul alszunk, energiánk „a padlón”, és egy idő után a táplálkozási szélsőségektől sem riadunk vissza. 

Fotó: 123rf.com

Mindezek elkerülésére étrendünknek a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben kell tartania a kiegyensúlyozott táplálkozás követelményeit, a hideg évszak adta lehetőségek mellett is. Tudnunk kell, hogy ezekben a hónapokban a nehéz ételek fogyasztása nem is szükséges, és nem is tesz jót, viszont lehetséges egészséges, laktató, de nem hizlaló és jó ízű ételeket beiktatni a napi menübe a télen is. 

Könnyítsünk az étrenden

Étrendünk legyen egyszerre könnyű, ízletes és változatos, vitamindús, és ne tartalmazzon feldolgozott élelmiszereket. A téli étrend alap-összetevőit tanácsos felülvizsgálnunk, miközben új főzési szokásokat sajátítunk el. Fontos, hogy minél kevesebb zsiradékkal főzzünk, és ne feledkezzünk meg a párolt vagy grillezett halételekről sem, melyekből évközben általában keveset fogyasztunk.

Ha a halat (vagy húst) pl. szósszal kedveljük, ügyeljünk rá, hogy könnyítsünk az elkészítési módon. Hiszen egyes szószok ugyanolyan terhet jelentenek a gyomor számára, mint ahogyan megemelik a kilók számát a mérleg kijelzőjén! Így, ha nem akarunk hízni a szószoktól, fogadjunk meg egy tippet: felezzük meg a receptekben előírt mennyiséget az összetevőkből. Ily módon az ízből semmit nem veszít a szósz, de megtakarítunk vele számos kalóriát. 

Fotó: pixabay.com

Zöldséges szószt is készíthetünk úgy, hogy gőzben pároljunk (finomabb lesz) pl. sárgarépát, zellert, mogyoróhagymát, adjunk hozzá szárított paradicsomot, kevés ételízesítőt, és turmixoljuk össze sovány vagy növényi tejjel. Az ízletes szószt tálalhatjuk drurum tésztával is.

Fontos az is, hogy részesítsük előnyben az alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszereket, (GI – a vércukorszintre gyakorolt hatás). Vegyük pl. gyakori köreteinket: a burgonya minden formában, továbbá a jól főtt tészták és a fehér rizsek is nagymértékben emelik a vércukorszintet, ami kifárasztja a hasnyálmirigyet, és elősegíti a hízást, a zsírok raktározódását a szervezetben.

Fedezzük fel helyettük téli köretnek pl. a quinoa magot és a hajdinát, melyek egészséges, magas tápanyag tartalmú „álgabonák”, glikémiás indexük alacsony, és proteinben bővelkednek, laktatóak. De kiváló összetevői lehetnek egytálételeknek is, pl. egy finom rizottónak. Hasonlóképpen kiadós, finom téli ételek összetevője lehet még a csicseriborsó, lencse, bab, teljes kiőrlésű búzadara, vörös rizs, vadrizs, basmati rizs, árpa… Csillapítják az étvágyat, és karban tartják a bélflórát 

Iktassunk be minél több zöldséget

A jó alak megtartása érdekében mindenképp ajánlott, hogy növeljük a szezonális zöldségek arányát étrendünkben. Megtalálható a zöldségeseknél télen is a sárgarépa, póréhagyma, endívia, hagyma, zeller, káposzta, édesburgonya, gomba… Ha rendszeresen felhasználjuk a sokféle zöldséget, emelkedik a rostbevitelünk, ami javítja a béltranzitot, kevés kalória árán jóllakottságot biztosít, és „energiaellátásunk” növelésére vitaminokat és ásványi anyagokat is juttatunk a szervezetbe.

Fotó: pixabay.com

Ízletesen fűszerezve (lehetőleg fehér) húsételeinkhez is mindig társítsunk zöldségeket, zsiradék nélkül elkészítve, nyersen vagy (gőzben) párolva. Tanácsos még betartanunk, hogy egy főételnek legalább a felét tegye ki a zöldség télen is. Amellett variálhatunk sokféle fagyasztott zöldfélével is.

Jótétemények

Az étrend ilyen jellegű megváltoztatását nem is olyan nehéz megvalósítani, viszont a kedvező eredmény hamar megmutatkozik az alakunkon, vagy a közérzetünkre nézve. Ha még ügyelünk az adagok megfelelő (mérsékelt) mennyiségére és táplálkozásunk kiegyensúlyozott jellegére is, testsúlyunk csökkenése mellett jobb formában, élénkebbnek érezhetjük magunkat.

A több bevitt vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően javítunk egészségi állapotunkon, és valószínűleg kevésbé leszünk érzékenyek a télen gyakran megjelenő vírusokra. A nehéz ételek mellőzése révén egyúttal könnyebb az emésztés, ami kevesebb energiát vesz el tőlünk. Az alvás minősége is javul, továbbá a bőrünket sem viseli meg túlságosan a hideg időjárás a tél végére.

Forrás: Galenus