Étkezés növényi segítséggel

0
679

A bőséges étkezés és a mozgás hiánya megterheli a rohanó étkezéshez szokott emésztésünket, és kellemetlen béltünetekkel szembesülhetünk.

Az ételek, italok túlzott mennyiségű fogyasztása enyhe, de elég kellemetlen következményekkel járhat: teltségérzet, felfúvódás, gázosodás, és úgy érezzük, már egy falat sem megy le a torkunkon. Szerencsére sok gyógynövény van, amelyek hatóanyagaik révén csillapítani tudják a kellemetlen tüneteket, és segítik az emésztés zavartalanságát. Fogyasztásuk étkezés után ajánlott teaként vagy teakeverékként.

Mely gyógynövények alkalmasak?

A köményfélék (édeskömény, konyhai kömény) az emésztés és az epeképződés fokozásával segítik emésztésünket. Illóolaj-tartalmuk szélhajtó hatású, csökkentik a teltségérzetet. Ugyancsak hasonló a hatása az ánizsnak is. Mindhárom növényi rész, termés, érdemes eldörzsölni dörzsmozsárban, mert aprítva a hatóanyag jobban ki tudja fejteni hatását.

Közismert és gyakran használt teánk a kamilla, melyet kisebb gyermekek bélpanaszaira is használhatunk. Alkalmazása ajánlható puffadás, görcsök, hasmenés, bélhurut esetén, de azoknak is, akiknél alapbetegségként a tápcsatorna gyulladásos, fekélyes tünetei nehezítik meg emésztésüket. Ebben az esetben is a kamilla gyulladáscsökkentő, görcsoldó illóolaja, a jellegzetesen kék kamazulén segít a gyógyulásban. Ne lepődjünk meg, ha eleinte a virág sárga színétől az élénksárga színű tea, esetleg pár óra múlva zöld színű lesz. A kamazulén kék színe okozza ezt, és nyugodtan fogyasztható.

Annak, akinek nincs epeköve, ajánlható a borsmentatea, melynek illóolaja a mentol, aminek köszönhetően jellegzetes ízű és illatú, a nyál- és epetermelést fokozó teát készíthetünk, mely javítja az emésztésünket. Az epetermelés növelésére alkalmazható a fehér ürömből készült tea is, amelyik keserűanyagot és illóolajat tartalmaz, mely többszörösére növeli az epekiválasztást. A keserűanyag-tartalmú teákra jellemző, hogy étvágyjavítóak is. A fehérüröm-tea egy jó példa arra, hogy a teák is tartalmazhatnak káros anyagokat, mint ennél a növénynél a központi idegrendszert károsító tujont. Ezért fontos, hogy csak tea formájában fogyasszuk, mert a vízzel nem oldódik ki a káros anyag.

Hogyan készítsük el a teát?

Fontos a tea szabályos elkészítése, hogy valóban kioldódjanak a hatóanyagok. Forrázatot általában levél, virág esetében készítünk, mert könnyen kivonhatók abból a hatóanyagok. Ugyancsak ez az eljárás, ha hőre bomló vagy illékony hatóanyagot tartalmaz a növény (pl. a kamilla). Készítésekor a megfelelő mennyiségű gyógynövényt forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Illóolaj-tartalmú növényeknél fontos, hogy forrázás után lefedjük a teát, máskülönben a hatékony illókomponens elpárolog. Nyálkatartalmú növények (pl. kamilla) szűrésekor alaposan nyomkodjuk át a növényt vagy a filteres készítményt. Így az értékes nyálkatartalom biztosan belekerül a teába, ezek bevonó és gyulladáscsökkentő hatása segít a gyógyulásban. Ma már kaphatóak gyógyszerkönyvi minőségű teák és teakeverékek is. Mivel ezek minősége garantált, érdemes a minőséget vásárolni gyógyteából is.

Huszár Zsoltné dr.
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!