Fitoterápiával is elűzhetjük a télvégi nehéz napokat

0
1837
Fotó: 123rf.com

Ahogy közeledünk a tél végéhez, egyre nehezebben bírjuk a sötétet, a hideget és a nyirkos napokat…Hogy ezekben a hetekben is az élet jó oldalát lássuk, s ne hagyjuk legyőzni magunkat a szomorúságtól, egykedvűségtől, a gyógynövényeket is segítségül hívhatjuk…

A téli szürke napokban is lássuk meg az élet jó oldalát! A kulcsszavak ehhez: a pozitív gondolkodás, az ómega-3 és a fitoterápia.

Segít a gyógynövény – hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben!

Az illatos verbéna, a levendula, az ilang-ilang fű, a majoranna vagy a mandarin esszenciális  olaja egyensúlyba hozza az idegrendszert, hozzájárulhat kedélyállapotunk  javulásához. Egyéb növényekkel pedig kiegészíthetjük a hatásukat.

Ha állandósul a stressz

A tartós stressz kimeríti a szervezetet, beleértve a pszichikumot is, és elősegíti a depresszió kialakulását. Ha felmerül, hogy lelki téren jelentkeznek a bajok, a növényeket is igénybe vehetjük azok orvoslásához.

 • Az aromaterápiás megoldás

Reggel: tusolás után masszírozzuk be testünk vese fölötti részét 2 csepp fekete fenyő- vagy eredeifenyő-kivonattal (növényi olajban feloldva). Ha lehet, ezt ismételjük meg délben is.  Az említett esszenciális olajok stimulálják az agyalapi mirigy által irányított belső elválasztású mirigy, a mellékvese működését, következésképp az ACTH (adenokortikotrop hormon), a mellékvese-kéreg működését serkentő, a stresszt szabályozó hormon termelődését a szervezetben. Tartsunk 20 napos kúrát, azután 10 napos szünetet, majd kezdjük újra a cseppek használatát, ha szükséges.

Este aromafürdő: vegyünk jó meleg fürdőt, de mielőtt ellazulnánk a vízben, tegyünk bele kb. 20 csepp levendula-, ilang-ilang- vagy mandarin-kivonatot – ezek aromája jótékonyan hat bőrünk anyagcseréjére is.

Ami szobánk levegőjét illeti: párologtassunk édes narancs-illóolajat 20 percig reggel, 2×20 percig a nap folyamán, és 20 percig este.  Ennek az esszenciális olajnak nyugtató hatása van, amellett, hogy idegerősítő, illatosító, közérzetjavító tulajdonságokkal is rendelkezik.

 • Megoldás Bach-virágokkal

Naponta többször tegyünk 5 csepp olíva virágesszenciát a nyelvünk alá. Ezt a Bach-virágot a megújhodás virágának is hívják. Ideális olyan időszakokban, amikor úgy érezzük, hogy már nem bírjuk tovább a stresszt, fizikailag-szellemileg kimerültünk.

 • A fitoterápiás megoldás

10 percig hagyjunk leforrázva állni 1 kávéskanálnyi mézfüvet (orvosi citromfüvet) egy csészében, majd szűrjük le. Igyunk belőle 2-3 csészével naponta az idegek megnyugtatására.

Szezonális érzékenység – téli búskomorság

Minden évben, novembertől márciusig napjainkat sokszor érezzük nyomasztónak, az élet dolgai nagyobb súllyal nehezednek ránk, mint máskor? Nincs kedvünk látni senkit, a munkánk lehangol? Ilyenkor valószínűleg a szezonális depresszió veszélye fenyeget, de tudjuk-e az okát? A sötét napok fényhiánya mindenképp okolható érte. Retinánk érzékeli ezt, és „belső óránk” emiatt rendszertelenül „jár”. A fényhiány eredetű hangulatzavar tünetei közé tartozik tehát a fáradtság, aluszékonyság, kedvetlenség.

Fotó: 123rf.com
 • Az aromaterápiás megoldás

Lélegezzünk be illatos verbéna illóolajat tartalmazó flakonból ötször, mélyen, három-négy alkalommal naponta. Hangulatjavító, stresszoldó hatású.

 • A fitoterápiás megoldás

10 percig hagyjunk forró vízben ázni 1 kávéskanálnyi kakukkfű, zsálya és menta keverékét, majd szűrjük le. Igyuk meg ezt az élénkítő, üdítő hatású gyógyteát ébredéskor.

 • Egy jó tanács

Miután az orvos megállapította, hogy szezonális depresszióban szenvedünk, elrendelhet fényterápiát, vagy a jobb alvás érdekében melatonin-kúrát. Mindkettőt vegyük igénybe – mindenképp hasznos lehet.

Sötét gondolatok, melyek zavarják az álmot

A hangulati problémák nagyon gyakori kísérője az alvászavar. Márpedig ismert, hogy minél fáradtabbak vagyunk, annál sötétebben látjuk a világot, ezért elsődleges fontosságú, hogy rendszeresen pihenjük ki magunkat, ne hagyjuk állandósulni a fáradtságot. De mit tehetünk még?

 • Az aromaterápiás megoldás

A kamilla-főzet belélegzése nagyon hatékony álmatlanság ellen. Ötször lélegezzük be jó mélyen, este, lámpaoltás előtt. Ha éjszaka felébrednénk, ismételjük meg a folyamatot kétszer-háromszor.

 • A fitoterápiás megoldás

Reggel: oldjunk fel egy pohár vízben 1 kávéskanálnyit az alábbi keverékből (gyógyszerész által készítendő): orbáncfű és galagonya friss növényi kivonata, 150 ml, egyenlő részben.
Este: fél pohár vízben oldjunk fel 1 kávéskanálnyi escholtziát, valeriánát és golgotavirágot (friss növényi kivonat formájában), 150 ml-t egyenlő részben. Fogyasszuk el ezt a készítményt lefekvés előtt fél órával.

Hangulatromlás menstruáció idején

Számos nő panaszkodik nyomott hangulatról néhány nappal a menstruáció előtt, ami a szervezetben végbemenő hormonális változásnak tudható be. Ugyanezen okból fordulhat elő a perimenopauza (a menopauza előtt egy évvel kezdődő és az azt követő egy év utáni időszak) idején.

 • Az aromaterápiás megoldás

Annak érdekében, hogy összehangoljuk a hormonális rendszert, a ciklus első 15 napján fogyasszunk el naponta kétszer 1-2 csepp zsálya-kivonatot (nyugtatócseppeket) egy kis cukorra öntve. A perimenopauza idején váltogassuk a 20 napos kúrát 10 napos szünetekkel megszakítva.

 • Megoldás Bach-virágokkal

Perimenopauza idején 4 csepp Honeysuckle (jerikói lonc) a nyelv alá, naponta háromszor, segíthet vidámabban átvészelni ezt az időszakot.

Amikor csökken a vágy…

A depresszió csak ritkán kíméli meg az intim szférát. De – ha sokszor nem is gondolunk rá – lehet természetes úton is felkelteni az elszállt vágyat.

 • Az aromaterápiás megoldás

Lefekvés előtt lélegezzünk be esszenciális rózsaolajat, mely afrodiziákum (a nemi vágyat növelő hatású szer) lehet. Vagy hígítsunk fel egy csepp rózsa-kivonatot egy kanálnyi növényi olajban, és masszírozzuk be vele a csukló belső oldalát. A férfiak előnyben részesítik az ilang-ilang virág desztillációja útján nyert esszenciális olajat, mely növeli a libidót.

 • A fitoterápiás megoldás

Reggel és délben oldjunk fel egy pohár vízben egy kávéskanálnyit a következő keverékből: tribulus + ginzeng kivonat egyenlő részben (150 ml), melyet készíttessünk el gyógyszerészünkkel, és havonta tartsunk belőle 20 napos kúrát, 3 hónapon át.

Hogyan járjunk el biztonságosan, ha

 • az esszenciális olaj a nyálkahártyát éri, vagy a szembe kerül?

ne vízzel öblítsük ki, hanem növényi olajjal. Tökéletesen megfelel erre a célra a főzéskor használt olívaolaj. Még ha esetlegesen orvoshoz is fordulunk emiatt, ezt a módszert akkor is alkalmazzuk.

 • szoptat, várandós, vagy gyógyszert szed?

A fent említett kúrák előtt kérjen tanácsot gyógyszerészétől vagy egy természetgyógyásztól,

 • magunk készítsük a főzetet, gyógyszertárban vagy szaküzletben vásároljuk meg a szárított növényt, és semmi esetre sem piacon vagy ismeretlen weboldalról az interneten.

Forrás: Galenus