Hideg vizes arcmosás: javíthat a bőrön és a hangulaton

0
3899
Fotó: gettyimages.com

Ismert, hogy a hideg víz hatékonyan alkalmazható a testre, egyebek mellett frissítő, immunerősítő hatása miatt. De számos jótéteménye van kifejezetten az arcbőrünk állapotát illetően, és olykor még kedélyállapotunkra nézve is. Csökkenő sötét karikák a szem alatt, ragyogóbb, feszesebb bőr, kisimuló ráncok, jobb hangulat… Ismerjük meg közelebbről a hideg vizes arcmosás különböző, kedvező hatásait.

Ha reggelente eddig meleg vagy langyos vizet használtunk mosakodáskor, javasolt, hogy térjünk át a hideg/jeges vízre, és nézzük meg előnyeit az arcbőrünkre nézve is.  Az egy idő óta divatos crytoterápia (hidegterápis) már bizonyította, hogy a hideg áldást jelenthet testünkre-lelkünkre egyaránt: csillapítja a fájdalmat, zsírégető hatású, élénkíti a vérkeringést stb. A hideg és különösen a hideg víz azonban igazi ütőkártya a szépészetben is. Az egész testnek enyhülést, felfrissülést hoz, ragyogóvá teszi a hajat – miért ne alkalmaznánk az arcon is? Hasznunkra válik, ha a napi bőrápolásban minden reggel szerepeltetjük a hideg vízzel történő arcmosást. Amellett pl. meleg időben különösen jól is esik. Íme néhány jótéteménye:

Összehúzza a pórusokat

Ébredéskor a bőr pórusai tágabbak, mint általában. Annak elkerülése érdekében, hogy krémekkel vagy sminkkel eltömjük őket, ajánlott hideg vizes arcmosást alkalmazni arctisztítás után. A pórusok összehúzódnak, és a bőr készen áll a nappali krém befogadására. A szennyeződések és a smink már nem tud beszivárogni a pórusok belsejébe, a bőr kisimul, feszesebbé válik, és a mitesszerek kialakulásának esélye is csökken.

Csökkenti a faggyúkiválasztást

A hideg víz a zsíros és aknés bőr legjobb szövetségese, mivel akadályozza a faggyúmirigyek működését, és a kedvező eredmény azonnal meglátszik a bőrön. Ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben a hideg víz nem annyira szárítja a bőrt, mint hinnénk. Egy néhány másodpercig tartó hideg vizes arcmosás a bőr fiatalosan, rugalmasan tartása érdrkében nem okoz problémákat a száraz bőrön sem. 

Fotó: gettyimages.com

Élénkíti a vérkeringést, és halványítja a szem alatti karikákat

A hideg víz ideális azoknak a személyeknek, akik vérkeringési problémákkal küzdenek.  Élénkíti a vérkeringést, a bőr ily módon megújul és fényesebb, feszesebb lesz. További eredmény, hogy a szem körüli karikák csökkennek. A sötét karikák örökletesek is lehetnek, vagy a nem elégséges alvásmennyiséggel is összefügghetnek, de a rossz vérkeringés is gyakran szerepet játszik benne. Így, ha naponta időben fekszünk le, és reggelente nem feledkezünk meg a pár másodpercig tartó, hideg vizes arcmosásról, sikerrel járhatunk a sötét karikák eltüntetésében.

Csökkenti a puffadást, javít a bedagadt szemen

Ébredéskor a szemek gyakran bedagadnak, az arc puffadtnak tűnik, és bizonyos időbe telik, míg arcunk állapota, bőrünk regenerálódik. A hideg víz rugalmassá teszi a bőrt, gyorsítja a puffadás megszűnését. Összehúzza az arc/a szem alatti részek hajszálereit, így csökkentve a duzzanatot, egyúttal élénkítve a vérkeringését. Hosszú távon hat a táskás szem ellen is. (A duzzadt szemekre alkalmazhatunk hideg borogatást is.)

Jótékonyan hat a kedélyállapotra

Amellett, hogy a hideg víz jelentős szerepet játszik a szépészetben, segíti belső jóllétünket is. Küzdhetünk vele a depresszió és a stressz okozta rossz közérzet ellen, mivel aktivál bizonyos ingerületátvivő anyagokat az agyban. Még akkor is, ha ezt az eredmény főként hideg vizes zuhany/fürdő formájában érhetjük el, a hideg vizet reggelente csak az arcon alkalmazva, pl. munkába menet vagy nagyobb szellemi erőpróba előtt segíthet relaxálni. És egyúttal jobb hangulatban kezdeni a napot…

A szakember jó tanácsa

Ahhoz, hogy kellően megtisztítsuk az arcbőrünket, megkezdhetjük ezt a folyamatot meleg vizes arcmosással is. Ekkor ne tröröljük meg az arcbőrt, hanem hagyjuk, hogy a gőz elpárologjon róla. Ily módon a meleg víz gőze tágítja a pórusokat, és a szennyeződések könnyebben eltávolíthatók. Ezután mossuk meg az arcot pl. arctisztító natúr szappannal, és végezetül hideg vízzel, a pórusok összehúzására.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban, kérje gyógyszerészétől!