Kérdezze meg gyógyszerészét!

0
562
Fotó: gettyimages.com

Vajon mit kell értenünk a reklámokból már annyiszor hallott mondaton? Miben segíthet a gyógyszerészünk?

A gyógyszer: termék (pl. tabletta) + információ. És egyben fontos a gyógyszerészek tudásába vetett bizalom is a betegek részéről. Az információ egy fontos része a megfelelő gyógyszerhasználatnak, mire kaptuk, meddig kell szedni, mikor, és hogyan. Krónikus betegek esetében jó, ha nemcsak saját háziorvosuk van, hanem egy olyan általuk választott patika is, ahol rendszeresen váltják ki gyógyszereiket.

Itt ismerik őket, és ez segítségére van a gyógyszerésznek is, pl., hogy felismerjen gyógyszerelései problémákat, a beteg számára megfelelő nem vényköteles gyógyszert tudjon ajánlani, ha szükséges. Nem kell előtte külön kikérdezni a beteget, milyen gyógyszereket szed. A rendszeres gyógyszerkiváltás miatt a patika is „számít” a betegre, így a receptkiváltáskor nagy valószínűséggel készleten lesznek a szokásos gyógyszerei, nem kell visszamenni érte.

Mit kérdezzek gyógyszerészemtől a gyógyszer kiváltásakor?

Mire és hogyan kell szedni a gyógyszert? Itt fontos tájékoztatást kaphatunk: csak az orvos által előírt, sokszor évekig tartó rendszeres gyógyszerszedés hozhatja meg a kívánt terápiás eredményt a krónikus betegségeknél. Természetesen lehet, hogy olyan gyógyszert írnak fel, amit pár napig kell csak szedni, itt érdemes rákérdezni, akkor is szedjem-e a gyógyszert, ha már úgy érzem, meggyógyultam.

Fontos információk

1. Naponta hányszor?

2. Mikor (étkezés előtt – ez fél órát jelent –, után, vagy akár közben, este, mint pl. a koleszterinszint-csökkentők, vagy reggeli étkezés előtt, pl. a pajzsmirigy gyógyszerek)?

3. Milyen folyadékkal vegyem be? Legjobb a víz, de sokszor ennek mennyisége is fontos lehet. A grépfrútlével való bevétel azonban a legtöbb gyógyszernél nem ajánlott.

4. Sok esetben a gyógyszerek bevétele nem történhet egyszerre. pl. egyes hurutoldó és antibiotikum bevétele között 2 órának kell eltelnie.

5. Fogyaszthatok-e alkoholt a gyógyszer szedésekor? Van olyan gyógyszer, ami mellett tilos, mert súlyos mellékhatásokat okozhat.

Ugyanis mindezek befolyásolhatják, hogy a gyógyszer kiváltja-e a tőle elvárt hatást. Olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amiket elfelejtettünk az orvosunktól megkérdezni. Krónikus betegnél, ha a gyógyszerszedéssel rendeződik az állapot, felmerülhet a betegben a gondolat, kevesebbet szedjen a gyógyszerből, hiszen most jó volt a vérképe, vérnyomása. A gyógyszerész egy mondattal rávilágíthat, hogy a jó eredmény az eddigi, orvos által beállított terápia betartásának köszönhető, és ezek az értékek akkor lesznek tarthatóak, ha továbbra is az előírt módon szedi a beteg a gyógyszerét. Az utóbbiak jól rávilágítanak, hogy a gyógyszer csak a hozzá kapcsolódó információval együtt érheti el a megfelelő hatást.

Mire fontos még rákérdezni?

1. Melyek a leggyakoribb mellékhatások? Ha valamilyen mellékhatást tapasztal a beteg magán, orvosa, gyógyszerésze, de önmaga is bejelentheti azt a gyógyszerhatóságnak (OGYÉI).

2. Vezethetek-e autót a gyógyszer szedésekor?

3. Napozhatok-e a gyógyszer alkalmazásakor? Itt külső és belső alkalmazásra való gyógyszerek is szóba jöhetnek, amelyek fényérzékenyítő hatásúak.

4. Hogyan tároljam a gyógyszert? A helytelen gyógyszertárolással csökkenhet a készítmény hatóanyag-tartalma, esetleg bomlástermékek is megjelenhetnek benne. Sokszor automatizmusból tesszük be gyógyszereinket, pl. a szemcseppeket a hűtőbe, azonban sok szuszpenziós szemcseppet nem kell felbontás után hűtőben tartani. És van erre ellentétes példa is.

5. A kiváltott gyógyszereimmel milyen nem receptköteles gyógyszereket használhatok (pl. egyes vérhígító gyógyszereknél csak a paracetamol rövid ideig [max. 10 nap], és a szükséges legkisebb dózisban alkalmazható fájdalom- és lázcsillapító)?

Huszár Zsoltné dr.
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

XXVIII. évfolyam 11. szám 2023. november