A játék jótékony hatásai

0
484

Agyi kapacitásunk, memóriánk nem gyengül szükségszerűen az életkor előrehaladtával.  Különösen igaz ez, ha rendszeresen dolgoztatjuk idegsejtjeinket, pl. különféle szellemi játékokat űzünk egyénileg vagy társas formában. Amivel, egyéb előnyei mellett, hangulatunkon is javítunk…

Agyunk képlékeny, formálható, és mentális teljesítőképességünk növelhető. Ha eddzük az elménket, az „megtanulja” a legjobbat nyújtani. Miközben akkor is képes új idegsejtek előállítására (neurogenézis), amikor pl. belépünk az idősebbek korosztályába. Ezért memóriánk fejlődőképes, feltéve, ha kerüljük a rutint, és törődünk szürkeállományunk karbantartásával. Amire nincs is jobb megoldás, mint a kíváncsiság… és a rendszeres szellemi játék!

4 ok, amiért érdemes játszani

– Az idősödés folyamatának lassítása

A játék jelentősen lassíthatja a kognitív képességek (gondolkodás, memória, tanulás, koncentrálás…) csökkenését, szellemileg frissen tart minden életkorban, de annak előrehaladtával is. Egy, az amerikai Mayo Klinikán készült tanulmány, melynek szerzője 5 éven keresztül követte, több mint 2000, 70 év feletti ember szellemi állapotát, rámutatott, hogy 20%-kal csökkent a kognitív hanyatlás kockázata mindazoknál, akik rendszeresen valamilyen szellemi játékot űztek (pl. kártyáztak vagy társasjátékoztak). A kutatás azt is kiemelte, hogy még hatékonyabb bármely, intellektuálisan stimuláló játék, szellemi torna, ha váltogatják őket – ekkor 45%-ra nőhet a szellemi állapot romlása lassításának esélye. 

Az önbizalom növelése

Ha szellemileg hatékonynak, sikeresnek érezzük magunkat, a memóriánkkal elégedettek vagyunk, pl. emlékszünk ritkábban látott ismerősök nevére, filmek címére, egy ismert dal szövegére, kedvelt versünk egyes szakaszaira, adatokra stb., az segít helyreállítani  a valószínűsíthetően gyengülő önbizalmunkat (a család, de a munka összefüggésében is). Egyúttal biztosabbak leszünk egyéb képességeink tekintetében is: „piros pontokat” szerzünk magunknak pl. a hangulatjavítás és a jobb lelkiállapot, valamint önbecsülés elérése érdekében.

Fotó: 123rf.com

Eszköz az elszigetelődés ellen 

Kártyaklubok, társasjáték-bárok, versenyek… Elősegítik a szociális kapcsolatok bővítését – ismeretségek köttetnek az élet minden területéről érkező, különböző generációkat képviselő emberek között. Egyúttal javulnak a kognitív képességek, köztük a memória, mert az agy „szereti” az újdonságokat, az élénkítést, a változatos stimulációkat. A társas érintkezések különösen hasznosnak bizonyulnak, hiszen az elszigeteltség károsan befolyásolja a szellemi állapotot. Ez a jelenség jól ismert pl. az idősotthonok, idősekkel foglalkozó szervezetek számára, amelyek gyakran szerveznek játék-műhelyeket az érintettek szellemi kapacitásának kollektívában történő javítására.

Az Alzheimer kór megelőzése

A játék nemcsak serkenti az agyműködést, lassítja a kognitív képességek gyengülését, hanem – egyes kutatások szerint – megvéd a korral összefüggő demencia kialakulásától is. Egy széles körű, 15000 fős, 65 év feletti személyek körében végzett felmérés kimutatta, hogy pl. a kártyajáték révén megelőzhetők vagy késleltethetők az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer kór. Más tanulmányok is azt bizonyították, hogy a játék lassíthatja a betegséget, azaz csökkentheti annak hatásait.

Néhány ajánlott „játékszabály”

Mi lenne, ha eddig nem tettük meg, mostantól fogva rendszeresen játszanánk? Ragadjuk meg a kártyát, játéktáblát, kockát stb., szerezzünk társaságot, ha arra vágyunk, és induljunk neki!

Íme néhány jó tanács hozzá

Váltogassuk a játék típusait

Keresztrejtvény, kártyaparti, kirakós játék, táblajátékok. Vagy akár sakk, stratégiai játékok, szójátékok, találós kérdések, memória játékok. Mindegyik hasznos agyműködésünk élénkítésére, a memória serkentésére, szellemi teljesítőképességünk növelésére. Így a játéj koncentrálóképességünknek is jót tesz, valamint energiával tölt fel. Minél változatosabban választunk, többfélét játszunk, megújulnak szokásaink, addig ismeretlen szabályokat kell megtanulnunk, koncentrálunk, gondolkodunk – mind-mind stimulálja a szürkeállományunkat.

Még akkor is, ha nagyon kedvelünk egy adott játékot, jók vagyunk benne, és órákig képesek vagyunk játszani, az agyunknak új tapasztalatokra van szüksége. Ne ingadozzunk új játékot választani, hanem kezdjünk hozzá, hogy megszakítsuk a monotóniát. Ideális esetben, mikor már egy ideje jártasak vagyunk egy játékban, igyekezzünk mindenképpen váltani.

Memória-tréning a hétköznapokban

Nehezen emlékszünk arra, ami untat minket, így amit szeretünk, magával ragad és szórakoztat, amellett sokkal könnyebb megjegyeznünk. Ezért természetes, hogy kedvenc játékainkat előnyben részesítjük, ha edzeni szeretnénk az elménket. De emellett alkalmazhatunk egyszerű, hétköznapi módszereket is memóriánk élénkítésére. Pl. emlékezés a bevásárló listára, egy recept összeállítására, vagy akár furcsa asszociációk „gyártása”, elmúlt események részleteinek felidézése… Minél jobban szórakozunk rajta, annál hatékonyabb! 

Teremtsünk lehetőséget társasjátékokra, kártyázásra

A párunkkal, a gyerekekkel, a szülőkkel, a barátokkal szervezzünk többszemélyes társasjátékokat, kártyapartikat, versenyeket. A csoportos játék, szórakozás generációk közt szép pillanatokat hoz, és élénkíti minden korosztály memóriáját…

Játsszunk mértékkel a neten is

Bár számos internetes videójáték és webalkalmazás jelentős memóriafejlesztést ígér, a specialisták gyakran szkeptikusak valódi hatékonyságukat illetően. Az igaz, hogy fejlődünk egy adott játékban, ha sokat gyakoroljuk, de nem szabad túlzásokba esni egyik játék esetében sem – a memóriánkra gyakorolt hatás nem fokozódik. Ellenkezőleg, a szélsőséges játékimádat súlyos mentális zavart, függőséget okoz, amely betegségként kezelendő.

Válasszuk gyakran a memóriát leginkább fejlesztő játékokat

A koncentráción és nem a véletlenen alapuló kártyajátékok a leghasznosabbak a memória fejlesztése szempontjából. Ilyen pl. a tarokk, a bridzs vagy a kanaszta, mely szükségessé teszi, hogy emlékezzünk a megjátszott lapokra, előző lépéseinkre stb. Amellett stratégiát is fel kell állítani és alkalmazni végig a partik során. Ami a táblajátékokat illeti, a sakk különösen javítja a memóriát: egyrészt a bonyolult szabályok ismerete miatt, másrészt a korábbi hibák fejben tartása és elkerülése, vagy az ellenfél játékstílusának megjegyzése folytán.

A játék jelentsen igazi szórakozást, jó hangulatot

Szürkeállományunk a test oxigénjének 20%-át használja fel. Egy amerikai kutatócsoport tanulmányában kimutatta, hogy a jó légzés lehetővé teszi bizonyos agyi régiók aktivitásának szinkronizálását, köztük a hippokampuszét, mely nagyagyi rész a koordináció és memória központja. A játék serkenti oxigén-bevitelünket, ami elengedhetetlen idegsejtjeink jó működéséhez, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Amellett játszani szórakozást és a leggyakrabban nevetést, hangulatváltozást jelent a jó irányban, ami hasznos a stressz csökkentésére. És mivel a stressz a memorizálás, tanulás, felidézés egyik nagy ellensége, a játék jótékony hatása ebből a szempontból is fontos.

Forrás: Galenus