Amit a körömgomba kezeléséről tudni kell

0
6299

A körömgombát okozó kórokozók a kéz és a láb körmeit egyaránt megtámadhatják. A fertőzés fürdőhelyeken viszonylag könnyen megszerezhető, de padlószőnyegen mezítláb járkálva, más körömápoló készletét, lábbelijét használva is megnő a fertőzés esélye.

Időskorban, cukorbetegeknél, keringési problémával küzdő betegeknél, antibiotikumot tartósan szedőknél a betegség előfordulásának a kockázata magasabb, mint a populáció többi tagjánál.

A körömgombát hónapokig kell kezelni

 

A körmök gombás fertőzése ritkán gyógyul meg gyógyszeres kezelés nélkül, a terápia több hónapos, általában féléves időszakra is elnyúlhat, és a gyógyszeralkalmazás idő előtti megszakítása gyakran a gombás fertőzés kiújulását eredményezi.
A külsőleges készítmények kenőcsök, krémek, gélek, gyógyszeres körömlakkok, stiftek lehetnek, a szájon át szedettek általában tabletták vagy kapszulák.

Többféle gombaellenes (más szóval antifungális) hatóanyagcsoportot alkalmaznak a körömgombásodás kezelésére. A nevében „-azol”-ra végződő hatóanyagot (pl. itrakonazol, klotrimazol, ekonazol, ketokonazol, mikonazol), vagy a nevében „-fin”-re végződő hatóanyagot (pl. terbinafin) tartalmazó gombaellenes szerek a leggyakrabban használtak. Egyes körömlakkokban ciklopirox-olamin vagy amolorfin hatóanyag található.

Külsődleges szerek ritkán okoznak mellékhatást

 

A köröm gombás fertőzéseinek kezelésére elsődlegesen a külsőleges kezelés javasolt, ennek legfőbb előnye a szervezet egészét érintő mellékhatások elkerülése. A helyileg alkalmazott antifungális hatóanyagok általában nem jutnak be a vérkeringésbe, nem jutnak el létfontosságú szervekbe, így az ott okozott mellékhatások is rendkívül ritkák. A külsőleges kezelés a gyógyszerek kölcsönhatásainak elkerülése szempontjából is kedvező, főként az egyidejűleg többféle gyógyszert szájon át szedő betegek esetében; hiszen nincs szükség még egy gyógyszer pluszban való szedésére.

 

A köröm mélyebb rétegeibe nehezen jut el a hatóanyag

 

A külsőlegesen alkalmazott krémek, stiftek és körömlakk-készítmények helyileg, a körmön kerülnek alkalmazásra, azonban a hatásuknak a vastag és a hatóanyagok számára nehezen átjárható körömréteg szab határt. A köröm megközelítőleg 100-szor vastagabb a bőr szarurétegénél és körülbelül 25 egymáshoz szorosan illeszkedő réteg építi fel. Ennek a „gátnak” a leküzdésére a külsőleges kezelést megelőzően fizikai és kémiai módszerek révén próbálják elérni a köröm nagyobb mértékű áteresztőképességét, a hatóanyag nagyobb arányban történő körömbe való bejuttatása céljából.

 

Gyógyulást segíti az áztatás

 

A körömbe való hatóanyag-bejuttatás elősegítése céljából fontos a köröm hidratáltságának növelése. Ebből következik, hogy egy alapos, vízben való áztatást, majd szárazra törlést követően alkalmazott kenőcsök, krémek hatása kifejezettebb, mintha előkészítés nélkül alkalmaznák őket a körmön.

 

Köröm reszelése, kaparása is hatásos

 

Mechanikai módszerek is léteznek az antifungális hatóanyagok bejuttatásának fokozására: a köröm reszelése, horzsolása, lekaparása során a köröm vastagságát csökkentik, hogy a hatóanyag számára a mikózishoz történő hozzáférhetőséget biztosítsák. Kémiai vegyületekkel is elérhető a köröm puhábbá, átjárhatóbbá tétele, leggyakrabban karbamidot alkalmaznak erre a célra. A karbamidos készítménnyel bekent körmöt általában egy napon keresztül jól záró tapasz alatt kell tartani, és ezt a „bekenés-betapasztás” műveletet egy-két héten keresztül kell ismételni. A köröm ennek eredményeként kellőképpen vékonnyá válik, és kenőcs vagy krém formájában alkalmazható a gombaölő hatóanyag.


Gyógyszeres körömlakk – 6-9 hónapig kell használni

 

A makacs körömgombaA gyógyszeres körömlakkok előnye a krémekkel és kenőcsökkel szemben, hogy azok hosszabb ideig képesek a köröm felületén rögzülni, tapadni, így több idő áll rendelkezésre, hogy a hatóanyagok bejussanak a köröm mélyebb rétegeibe. Alkalmazási előiratnak megfelelően általában 6–9 hónapon keresztül kell alkalmazni a körömlakkokat. A lábujjak körmeinek a kezelése, azok viszonylag nagy vastagsága miatt, általában több hónapot igényel, mint a kéz körmeié. Ügyelni kell a köröm megfelelő előkészítésére: használat előtt rövidre kell vágni a körmöt, és reszelővel (amit a gyógyszeres körömlakkok csomagolása általában tartalmaz) a köröm felső rétegét el kell távolítani. Ezt követően a száraz, zsírtalan körömfelületre kell felkenni az átlátszó színű lakkot. Eleinte gyakrabban kell ism ételni a procedúrát, majd a hónapok előrehaladtával ritkábban történő kezelés is elegendő lehet.


Az elmúlt években jelentek meg azok a gyógynövény illetve illóolaj (pl. levendula) alapú stiftek, amikkel a kezelendő körmöt úgy kell bekenni, mintha filctollal tennék azt. A gyógyulás érdekében ezeket a készítményeket is hónapokon keresztül, általában napi kétszer kell alkalmazni.

 

Bőr pirosodása, hámlás lehet mellékhatás a külsőleges szereknél

 

A körömgomba kezelésére szolgáló külsőleges készítményeknek csak ritkán kialakuló, és abban az esetben is csak enyhe mellékhatásaik vannak. A készítmény valamely komponensére érzékeny egyének esetén a köröm melletti bőrterület kipirosodása, hámlása jöhet létre a kezelés eredményeként.

 

Szájon át szedhető szerek esetén kímélni kell a májat

 

Amennyiben a külsőleges kezelés nem vezet eredményre, szájon át szedendő szert javasol a kezelőorvos. Ebben az esetben a gombaellenes hatóanyag kiválasztásánál különös tekintettel kell lenni a beteg általános egészségi állapotára. Máj- és vesebetegeknél, valamint psoriasisos betegeknél néhány hatóanyag alkalmazása nem javasolt. Mivel a hatóanyagok jelentős részénél (pl. flukonazol, itrakonazol) a májat, a májenzimeket érintő mellékhatások felléphetnek, lényeges, hogy a terápia időtartama alatt bizonyos időközönként a beteg vérképét ellenőrizzék. A májat érintő mellékhatások mellett a trigliceridszint emelkedése, hányás és székrekedés is létrejöhet. Terbinafint tartalmazó szájon át szedendő szereknél nem kívánatos hatásként gyomor- és bélrendszeri panaszok (pl. hányinger, reflux, hasmenés) jelentkezhetnek, illetve izom- és ízületi fájdalmak alakulhatnak ki.

 

Sok gyógyszerkölcsönhatásra kell figyelni

 

A szájon át szedendő gombaellenes szereknél – egyéb gyógyszerekkel összehasonlítva – sok gyógyszerkölcsönhatással kell számolni. Többek között a koleszterinszint-csökkentőkkel, nyugtatókkal, fogamzásgátlókkal, epilepszia elleni szerekkel, depresszió kezelésére szolgáló szerekkel való együttes alkalmazás esetén léphetnek fel nem kívánatos gyógyszerkölcsönhatások. Antifungális szereknél kiemelten fontos, hogy a kezelőorvossal és a gyógyszerésszel egyeztesse a beteg azt, hogy milyen egyéb gyógyszer(eke)t szed.

 

Nyári grillparti és koktélok a tiltólistán, ha gombaellenes gyógyszert szed

 

A gombaellenes kezelés időtartama alatt – a máj kímélése érdekében – célszerű tartózkodni a faszénen sült húsok fogyasztásától, és a terápia alatt kerülni kell az alkoholfogyasztást. Míg a körömgomba gyógyítására szolgáló külsőleges készítmények (pl. krém, körömlakk) általában recept nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban, addig a szájon át szedendő gombaellenes hatású gyógyszerek csak orvosi vényre kaphatók.

Dr. Budai Lívia PhD
gyógyszerész
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész