Karcsúbban, kipihentebben télen is!

0
202
Fotó: 123rf.com

Amikor erős kísértést érzünk a nassolásra vagy az evésre-ivásra, kérdezzük meg magunktól, hogy mi idézi ezt elő bennünk. Eközben próbáljuk megfejteni érzelmeinket. Ez az elmélkedés elvezethet minket odáig, hogy újra fontolóra vesszük, átértékeljük pillanatnyi evési vágyunkat. Mit tehetünk még?

Ellenállni a kísértésnek

Ne összpontosítsunk többé a táplálékra! Keressünk gyorsan egy „elvonószert”, csináljunk valami mást: igyunk egy pohár vizet, mossunk fogat, rúzsozzuk ki a szánkat, telefonáljunk…

Este ne igyunk alkoholt! Ha a nap végére kimerült állapotban érünk haza, ne fogyasszunk semmilyen alkoholos italt, hogy „feldobjon”, hanem inkább készítsünk limonádét, friss citrommal és egy kávéskanál mézzel.

Időről időre engedélyezzünk magunknak egy kis kilengést, persze kontrollált módon. Leljünk örömöt néhány szem finom bonbonban, és olykor ne utasítsunk el egy frissen kisütött rántott húst sem, ha az a kedvencünk. Kóstolgassuk, ízlelgessük lassan, akkor könnyebben kontrollálhatjuk a mennyiséget!

Nemet mondani a frusztrációra

Minél többet gondolkodunk azon, milyen táplálkozási élvezetet szerezzünk magunknak, annál kevésbé leszünk frusztráltak az élet más területén is! Másik, nem mellékes eredmény: csökkenni fog a nassolási vágy, a fölösleges evés kísértése. Ennek érdekében:

Élvezettel együnk, ízlelgessünk minden falatot, hogy tudatára ébredjünk ennek a tevékenységnek. Az agynak így lesz ideje integrálni az érzést, hogy szeretjük, amit eszünk.

Figyeljünk a jóllakottság, gyomortelítettség jeleire! Amikor ugyanis eleget ettünk, az ételeknek már nincs olyan vonzó íze, mint kezdetben. Emellett ne fejezzük be a kitett adagot, ha már nem vagyunk igazán éhesek, és főleg ne szedjünk újra, akárhogy is kínálnak.

• Kezdjünk el főzni magunknak! Ha vesszük a fáradságot, és akár a legegyszerűbb, de általunk nagyon kedvelt ételt elkészítjük magunknak, nagy örömünk telik majd benne. Ez lehetővé teszi a változatos étrend összeállítását, az igényesség megjelenését, új ízek felfedezését is. Magunk javítsunk táplálkozási kultúránkon!

Együnk tehát máshogy, de élvezettel – ebben áll a nagy titok. Egyúttal legyünk türelmesek: az, hogy másképp tekintünk majd a táplálkozásunkra, és ezzel együtt a külsőnkre, csak lassan, fokozatosan alakul ki. Egy idő után derűsebbnek, könnyedebbnek fogjuk érezni magunkat – és ez majd meg is látszik rajtunk.

Alvás közben fogyni

Bizonyos értelemben az alvás természetes étvágycsökkentő. Nem merjük elhinni, de igaz: éjjel fogyhatunk, mert alvás közben a zsírok mennyisége természetes módon csökken. De amikor alváshiányban szenvedünk, az étvágyat serkentő hormon nagyobb mennyiségben választódik ki a gyomorban. Innen ered az evési vágy, a kényszer, ami aztán a fölösleges kilók megjelenésében nyilvánul meg. Többet ér tehát jól és eleget aludni! Ennek érdekében lefekvés előtt

• 6 órával:
– ne fogyasszunk stimuláló hatású, koffein tartalmú italokat!

• 3 órával:
– kerüljük a nehéz ételeket, melyek megterhelik, „nyomják” a gyomrot, mert az emésztési gondok bizony nem kedveznek a jó alvásnak,
– korlátozzuk az alkoholos italok fogyasztást, melyek ugyan nyugtató hatásúak lehetnek, de hosszabb távon rontják az alvás struktúráját, és gyakori felébredéseket okozhatnak.

• 20 perccel:
– tegyünk 1-2 csepp levendulaolajat egy diónyi hidratáló krémbe. Ezután lágyan masszírozzuk be vele a halántékunkat, apró körkörös mozdulatokkal, ami nagyban elősegíti az ellazulást.

Forrás: Galenus