Megelőzhető a lábgomba?

0
670

Százszázalékos biztonsággal működő gombamegelőző tippek nincsenek, azonban sokat lehet tenni azért, hogy csökkenjen a lábgombásodás esélye.

A gombásodással járó bőrpanaszok zavarók. A viszketés, az égő érzés, a kipirosodás, a hámlás, az esetlegesen megjelenő kellemetlen szag nem kívánatosak. Ráadásul a nyár közeledtével, a ruházat lengévé válásával és a papucsos-szandálos időszak beköszöntével mindez mások számára is látható lehet. Nem tesz jót a pszichének közszemlére tenni a bajt…

Ront a helyzeten az is, hogy a kezeletlen bőrgomba a körmökre is ráterjedhet. A kialakult körömgomba gyógyszeres kezelése pedig egy hosszadalmas folyamat, amely a lábujjak körmeinél akár 9-12 hónapos kezelést is szükségessé tehet.

És még arról nem is beszéltünk, hogy a bőrgomba fertőző: ha valaki nem kezeli a panaszait, akkor nagy eséllyel a vele egy háztartásban élők is megfertőződnek.

A legjobb lenne megelőzni a bajt

A lábgomba könnyen „beszerezhető”.

– Ahol közös használatú zuhanyzó van, vagy ahol a padlószőnyegen mezítláb járkálnak, könnyen terjed a lábgomba. Uszodákban, strandokon, edzőtermekben, kollégiumokban, hotelekben is fennáll a megfertőződés esélye. Ha lehetséges, az említett helyeken ne járkáljon mezítláb, viseljen lábbelit!

– Ha többen is viselik ugyanazt a lábbelit felváltva, az gombás lábfertőzésbe torkollhat. Legyen saját lábbelije (ne viselje másét!), és legyen saját törölközője, körömvágó kisollója is!

– A gombák a nedves, meleg helyeket szeretik, ezért a nem szellőző anyagú zoknik, harisnyák és lábbelik a gombás fertőzéseknek kedveznek. A műbőr cipőkbe tuszkolt, „nejlonharisnyás” lábak éppen úgy ideális célpontot jelentenek a gombáknak, mint a sportolók lábai. Utóbbi esetben elsősorban a lábfej bőrének a sérülése, az izzadságot át nem eresztő lábbeli viselése okolható a fertőzésért.

– Erősen izzadó lábú személyeknél – ha szeretnék elkerülni a gombás fertőzéseket – izzadásgátló készítmények használata javasolt. Ügyelni kell továbbá a lábfejek és a lábbelik szárazon és tisztán tartására. A lábfejeket érdemes zuhanyozás vagy fürdés után akár hajszárítóval is megszárítani. A lábbelik fertőtlenítésére/gombamentesítésére pedig speciálisan a cipők fertőtlenítésére szolgáló termékek alkalmazhatók.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. Kérje minden hónapban a gyógyszerészétől!