Bizony nem könnyű megjegyezni a gyógyszerek idegenül hangzó neveit, és tovább bonyolítja a dolgot, hogy ezek sok esetben nem egyetlen szóból állnak. Lehetnek rövidítések, sőt két-három nagybetű is állhat a név előtt vagy után.

A betűszavak egy része arra utal, hogy kinek készült a gyógyszer

Csecsemők, iskoláskorú gyerekek vagy felnőttek számára szükséges mennyiségű hatóanyagot tartalmaz-e a tabletta vagy a kenőcs.

 • A paed rövidítés a csecsemőknek készült készítményeket jelöli, míg a kid iskoláskorú gyerekekre utal.
 • A közismert junior elnevezés szintén a gyermekek számára készült gyógyszereken/vitaminokon szerepelhet.
 • A gyógyszertárak polcain sorakozó tápszerek között is könnyebb eligazodni, ha tudott, hogy a HA rövidítés a hipoallergén, míg az AR rövidítés (az antireflux szóból eredően) a bukós csecsemők számára készült tápszereken szerepel.
 • Kismamáknak, a klimax panaszaitól szenvedő nőknek készült gyógyszerekre utal a feminin szóból származó femi rövidítés.

Az alkalmazás módjára vonatkozó rövidítések

Nemcsak a gyógyszert szedők életkorára és nemére, hanem az alkalmazás módjára is utalhatnak beszédes szavak.

 • A napi egyszeri alkalmazásra vonatkozik az uno szócska,
 • míg a naponta kétszer szükséges gyógyszerbevételt sejteti a duo elnevezés.

Fontos megjegyezni, hogy az orvos utasítására bizonyos esetekben más szedési séma is előfordulhat.

 

A duo szócska jelentése többféle is lehet. Egyes gyógyszereknél arra is utalhat, hogy két lépcsőben történik meg a hatóanyag felszabadulása: van egy gyorsan kialakuló és egy elhúzódó hatás is. Ezen kívül a duo használatos lehet olyan esetekben is, amikor két hatóanyag egyidejűleg van jelen egy patikaszerben.

Ami a hatóanyagot jelzi

A tablettában, drazséban vagy kapszulában található hatóanyag mennyiségére utal a forte és a mite.

 • Az erőset jelentő forte megemelt hatóanyag-tartalom esetén található meg a dobozon. Egyes esetekben akár dupla mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak a forte jelöléssel ellátott gyógyszerek a hagyományos erősségű gyógyszerhez képest. Ugyanaz a gyógyszernév tehát, csak utána egyetlen szó a különbség: ügyelni kell ilyenkor arra, hogy amíg két szem szükséges a klasszikus gyógyszerből, annak a forte megfelelőjéből elegendő csak egyet bevenni. A forte szóval hasonló jelentésű az extra, illetve a plus is.
 • A forte ellentétpárja a gyengét, alacsonyabb hatóanyag-tartalmat jelentő mite.
 • Egyes vitaminok (pl. A-vitamin) és inzulinkészítmények dobozán a hatóanyag mennyiségét nem mg-ban adják meg, hanem úgynevezett nemzetközi egységekben. A nemzetközi egység rövidítése az NE, vagy annak az angol megfelelője, az IU.
 • Bizonyos hatóanyagok a gyomrot irritálhatják, így célszerű olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek csak a gyomor elhagyása után, a vékonybélben engedik szabadon hatóanyag- tartalmukat. Ez egy különleges tabletta- vagy kapszulabevonattal biztosítható, ami ellenáll a gyomorsav támadásának, és csak a vékonybélben bomlik le. A bélben történő hatóanyag-felszabadulást biztosító bevonatra utal az EC. Bár elmondható, hogy sok készítmény rendelkezik bélben oldódó bevonattal, mégsem szerepel EC jelölés a gyógyszernévben.

Gyógyszer-technológiai rövidítések

 • Gyógyszer-technológiai, gyógyszergyártási szempontból fontos rövidítések azok, amik a készítmény (tabletta, kapszula stb.) különleges szerkezetére, egyedi felépítésére utalnak. A sajátos előállítási módnak köszönhetően lehetővé válik, hogy napi egyszer kelljen bizonyos gyógyszereket, például a vérnyomáscsökkentőket alkalmazni, hiszen a hatóanyag elnyújtottan, lassan szabadul fel a gyógyszerből és hosszú ideig tartó, ún. retard hatás érhető el. Az egyenletes hatóanyag- felszabadulásra utal a ZOK elnevezés vagy a Z betű. Hosszú ideig tartó hatásra lehet szükség a vérnyomáscsökkentőkön kívül a nyugtatóknál, a vércukorszint-csökkentő gyógyszereknél is. A dobozokon szereplő – angol szavak első betűiből származó betűpárok – az ER, SR, XL, XR és LA mind azt sejtetik, hogy a gyógyszerek hosszan tartó hatást biztosítanak.
 • A gyógyszeriparban számos kutatás és fejlesztés irányul arra, hogy régi, már évek vagy évtizedek óta ismert hatóanyagokat (amiket napi kétszer vagy háromszor kellett bevenni) újra formuláljanak, és a modern technológiának köszönhetően napi egyszeri adagolásúvá tegyenek. A módosított hatóanyagfelszabadulást jelöli az MR. A betegek számára – a korszerű gyógyszerek mellett – a gyógyszerszedési utasítások könynyebb betarthatóságát is célozzák a fejlesztések.

A többféle hatóanyagtartalom jelölése

Közismert, hogy gyakran a gyógyszerek többféle hatóanyagot tartalmaznak. Egyetlen tabletta tartalmazhat a vérnyomáscsökkentő szer mellett vízhajtót is. A kombinált, többféle hatóanyagot tartalmazó összetételt sejteti a komb szó. Gyakran a HCT szerepel a vízhajtót is tartalmazó gyógyszerek dobozán. A HCT a hidroklorotiazidra, az egyik leggyakrabban használt vízhajtó hatóanyagra vonatkozik.

Ritka hatóanyag jelölése

A tapaszok viszonylag ritkán használt, egyes hatóanyagoknál (nitroglicerin, női hormonok) gyakrabban rendelt gyógyszerformák. A TTS és a TDS rövidítések a bőrön keresztüli hatóanyag-bevitelre utalnak a gyógyszerek csomagolásain.

Megújuló gyógyszerek

Nem kell meglepődni, ha az évek vagy évtizedek óta ismert gyógyszernév neo szócskával együtt szerepel a dobozon. A neo a bizonyítéka annak, hogy a gyógyszerek is megújulnak, az összetételük korszerűsödik.


Természetesen kiemelten fontos a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel való egyeztetés és megbeszélés minden apró bizonytalanság esetén.

 


Dr.Budai Mariann –

Dóczi István
szakgyógyszerészek