A helyes zöldségtárolás szabályai

892

A zöldség melegben gyorsan megromlik, ha azonban helyesen tároljuk, több napig is eltartható, mi több, friss és ropogós marad.

Fejessaláta
Hűtőszekrényben, két-három napig.

 

Padlizsán
10–13 °C-on, legfeljebb egy hétig. Ha lehet, ne tegyük hűtőszekrénybe!

Karfiol
Hűvös és sötét helyen, a hűtőszekrény zöldségtároló dobozában, legfeljebb egy hétig.

Brokkoli
Hűvös és sötét helyen, a hűtőszekrény zöldségtároló dobozában, két-három napig.

Sampinyongomba/laskagomba
A hűtőszekrényben, legfeljebb négy napig. Figyelem: ne tegyük a hagymával és a gyümölccsel egy helyre.

Cikóriasaláta
Hűtőszekrényben, öt-hét napig.

Kínai kel
Hűtőszekrényben, egy hétig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: a már levágott felére tegyünk folpack fóliát.

Jégsaláta
Hűtőszekrényben, négy-öt napig.

Endívia
Hűtőszekrényben, egy-két napig.

Édeskömény
Hűtőszekrényben, legalább egy hétig, de egy kicsivel még tovább is eltartható.

Uborka
13–15 °C-on, legfeljebb egy hétig. Ha lehet, ne a hűtőszekrényben tároljuk!

Karalábé
Hűtőszekrényben, legfeljebb egy hétig.

Kukorica
Hűtőszekrényben, két-három napig.

Paradicsom
13–15 °C-on, egy, maximum két hétig. Ha lehet, ne a hűtőszekrényben tároljuk!

Póréhagyma
Hűtőszekrényben, körülbelül egy hétig.

Sárgarépa
Sötét, hűvös helyen, a hűtőszekrény zöldségtároló dobozában, körülbelül egy hétig.

Paprika
10–12 °C-on, körülbelül egy hétig. Ha lehet, ne tegyük a hűtőszekrénybe!

Hegyes, erős paprika (pepperóni)
10–12 °C-on, körülbelül egy hétig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: tegyük egy ecettel megtöltött, jól lezárt befőttesüvegbe és így helyezzük a hűtőszekrénybe.

Petrezselyem
Hűtőszekrényben, két-három napig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: tartsuk a hűtőben, egy vízzel részben töltött, jól lezárt befőttesüvegben vagy tegyük műanyag zacskóban a mélyhűtőbe.

Retek
Hűtőszekrényben, két-három napig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: a retek leveleit azonnal távolítsuk el.

Sörretek
Hűtőszekrényben, két-három hétig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: a leveleit azonnal távolítsuk el.

Spenót
Hűtőszekrényben, legfeljebb két napig. Jó tanács az eltarthatóság meghosszabbításához: nedves papírba burkolva tároljuk.

Fejeskáposzta
Sötét, hűvös helyen, körülbelül egy hétig.

Cukkini
Sötét, hűvös helyen, kettő-öt napig. Ha lehet, ne tegyük a hűtőszekrénybe!