5 tipp a testedzés ösztönzésére

0
1012
A fotó illusztráció: pixabay.com

Jelenlegi életünk szinte minden területe tele van bizonytalansággal. Közéjük tartozik, hogy a rendszeres testmozgással kapcsolatban is határozatlanok vagyunk – sokszor nem érzünk kedvet vagy erőt hozzá, máskor különféle ürügyeket keresünk annak elhalasztására. A leggyakrabban ösztönző erő hiányában esik nehezünkre a döntés, noha minden lehetséges fórumon halljuk, amellett be is látjuk a fizikai aktivitás kiemelt jelentőségét ezekben a fokozott bentléttel terhelt napokban.  Íme néhány ötlet a rendszeres testedzés ösztönzésére szokatlan, mai világunkban.

A COVID-19 járvány miatt bevezetett, egyre szigorúbb korlátozások, óvintézkedések, ráadásul a hosszú, sötét tél kilátásai is a testmozgás rendszeressé tételéhez szükséges, pozitív döntésekkel szemben hatnak…. De tennünk kell annak  elősegítése érdekében, hogy mégis legyen kedvünk, ösztönző erőnk hozzá, és szakítsunk időt rá.

Noha a járvány miatt sokszor kevesebb kötelezettséggel járó, „kényelmes napok” általában jót tesznek a léleknek, a rendszeres testedzés még inkább elősegíti testi-lelki jóllétünket. Hiszen a testmozgás során endorfin (boldogság) hormon termelődik a szervezetben, ami miatt többek közt pozitívabban látjuk a világot, és energikusabbnak érezzük magunkat

1. Tervezzük meg előre a heti testmozgásra szánt időbeosztásunkat

Ha megtervezzük, mikor szakítunk időt a testmozgásra, és a szervezést is elvégezzük, az már felkészülést jelent, elhatározásunk következménye. Ilyenkor nagyobb valószínűséggel fogunk ragaszkodni ahhoz a törekvésünkhöz, hogy az adott héten (majd folytatólagosan) betartjuk a napi testmozgásra szánt időt. A vasárnap pl. kiváló alkalom a heti fizikai aktivitás megtervezésére. Akár csak egy óra, vagy két elfoglaltság közti szabadidő látszik alkalmasnak rá, ütemezzük be, mint egy szakmai vagy baráti találkozót….

Fotó: gettyimages.com

2. Gondoljuk át az okokat

Mindennapi életünk nagy része kikerülhet irányításunk alól, különösen most, a megszorítások idején, és könnyű passzivitásba süllyednünk, a testedzés tekintetében is. Ezért hasznosnak mutatkozik, ha vesszük a fáradságot, és csak néhány mondatban lejegyezzük gondolatainkat arról, hogy miért akarunk rendszeresen edzeni, továbbá mit szeretnénk tenni annak érdekében. A sikeres megvalósítás után tanácsos azt is átgondolnunk, milyen érzéseink kísérik azt – ami hatékony lehet a folytatás szempontjából. Hisezn bármikor, ha úgy érezzük, hogy nem akarjuk abbahagyni teendőinket, vagy túlságosan elfoglaltak vagyunk, és a testedzés csak időpazarlás lenne, vessünk egy pillantást ezekre a jegyzetekre, és hamar más véleményen leszünk. Az ambíció vagy a végeredmény iránti elkötelezettség olyan napokon segíthet át, amikor a motiváció cserbenhagy minket.

 3. Szakítsunk több időt a reggeli testmozgásra

Felkelés után akár egy kis séta, amikor az utcák még csendesek, akár tízperces nyújtó- vagy egyéb tornagyakorlat beiktatása a reggeli elfogyasztása előtt rendkívül hasznos lehet abból a szempontból, hogy könnyebben indítsuk a napot. Sokan azt gondoljuk, hogy nem vagyunk „reggeli emberek”, de ha egy korán reggel végzett, akár csak negyedórás testmozgás rutinná válik, nagy változást hozhat az életünkbe. Nemcsak azért, mert így energikusabban kezdhetjük a napot, hanem mert más napszakokban is elősegítheti a testedzés és annak rendszeressége iránti igényt. Viszont ha ezt a reggeli, magunkra fordított időt elmulasztjuk, a tapasztalatok azt mutatják, hogy nap végén már rengeteg okot találunk arra, miért ne eddzünk.

Fotó: 123rf.com

 4. A közösségi érzés ösztönzőleg hat

Legyen szó pl. edzőtermi tevékenységről, vagy sportklubban végzett tornáról, sportversenyről, azok videón, vagy bármely más, elektronikus eszközön történő követése a mai járványos időkben különösen ösztönző lehet a rendszeres fizikai aktivitás betartására nézve. Hiszen, ha közösségben érezzük magunkat – még ha az  virtuális is, pl. interneten vagy Skype-on keresztül valósul meg, motivációt ad. Minthogy most „természetellenes” világban élünk, a jó fizikai erőnlét csak segíthet átvészelni a nehéz időszakokat. Amellett a sporttársak, a közösség megtalálása bizonyos mértékig pótolhatja mindazt, ami hiányzik életünk más területeiről.

5. Értékeljük mindazt, amit elértünk

Minden héten, a tervezett edzések teljesítése után kövessük nyomon és értékeljük az előrehaladást. Rajtunk múlik, hogy a rendszeres testmozgást akaraterőnk latba vetésével és ösztönző módszerek, vagy akár a mobiltelefonunk egy edzésalkalmazása segítségével hogyan valósítjuk meg. Következetes, eredményes munkánk számbavétele és megbecsülése is folyamatos motivációt jelent a jövőre nézve.

Forrás: Galenus