Nem csak enni, hanem inni is lehet a B-vitaminokat

0
331
Fotó: gettyimages.com

Testünk egészséges működéséhez és a jó közérzetünkhöz szükséges a megfelelő vitaminszint is. Tél végén különösen oda kell figyelni a vitaminraktárak feltöltésére, mert van olyan vitamin, ami több mint száz feladatot lát el, és ha nem jutunk hozzá a kellő mennyiséghez, hiánytünetek léphetnek fel. 

A zsírban oldódó vitaminok, mint például az A-, D-, E- és K-vitamin bőségesen elraktározódnak a szervezetben, de például a C- és B-vitaminok naponta kiürülnek, mert ezek vízben oldódnak. A C- vagy D-vitamin fontosságával nagyjából mindenki tisztában van, a B-vitaminokról viszont kevesebb szó esik, pedig – miután – a szervezet nem tudja tárolni, minden nap be kell vinnünk táplálkozással a szükséges mennyiséget.

Miért kellenek a B-vitaminok?

Többféle B-vitamin van, de nagyon röviden azt lehet róluk elmondani, hogy a szervezet energiatermelő anyagcsere folyamataiban vesznek részt, tehát energiát adnak, hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez, a bőrünk egészségéhez és segítenek a fáradtság leküzdésében – mondja Kovács Judit dietetikus. – Bár nem tárolja őket a testünk, elegendő belőlük az a mennyiség, amit a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással beviszünk, ha nem szenvedünk felszívódási vagy anyagcsere-zavarokban. Első hallásra talán meglepő lehet, hogy a minőségi energiaitalok is jó B-vitaminforrások, de ha meggondoljuk, hogy ezeknek a funkcionális italoknak is az a szerepük, hogy energetizáljanak és élénkítsenek bennünket, akkor könnyű belátni, hogy miért tartalmaznak B-vitaminokat, már ha a gyártó erre figyelmet fordít. Már csak ezért is nézzük meg a címkét, amikor valamelyiket leemeljük a polcról!” 

Fotó: 123rf.com

Tudtad?

  • A B2-vitamin napi szükséges mennyiségéhez 5-8 tojást kéne enni, viszont a legfrissebb táplálkozási ajánlás szerint hetente 2-6 tojás a megengedett, és ebbe már a főzéshez, sütéshez használtak is beleszámítanak. Vagy elfogyaszthatnánk 800 ml joghurtot is, de ez is kissé túlzott adagnak tűnik, így hát nem árt tudni, hogy ha hirtelen egy kis élénkítésre is szükségünk van, egy 2,5 dl-es minőségi energiaital is szinte 100%-ban fedezi a B2-vitamin igényünket.
  • B3-vitaminból egy dobozos energiaitalban benne van annyi, amennyire egy felnőttnek egy nap szüksége van. Persze e helyett választhatjuk azt is, hogy elrágcsálunk két zacskó mogyorót, ami ilyen mennyiségben annyira azért nem alakbarát, hiszen jelentős a kalóriamennyisége. 
  • A B5-vitamin elődleges forrásai a húsok, a heti maximum egy alkalommal ajánlott belsőség, az élesztő, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonák vagy a száraz hüvelyesek, de már egy doboz minőségi energiaital is fedezi a teljes napi szükségletet.
  • A B6-vitamin legalább 100(!) különféle feladatot lát el a testünkben. Egy felmérés szerint a nők fele nem jut hozzá a napi ajánlott mennyiségű B6-vitaminhoz, és ez az arány a fogamzásgátlót szedő nőknél még magasabb. Pedig a B6-vitaminnak jelentős szerepe van azoknak az enzimeknek a működésében, amelyek az aminosavakat alakítják át, de szükséges a vérképzéshez, egyes hormonok képzéséhez és az idegrendszer működéséhez is. Ezért is jó, ha tudjuk, hogy egy doboz B-vitaminokban gazdag energiaitalban még kicsivel több is van belőle, mint ami egy átlagos felnőttnek kell, de a felesleg sem okoz gondot, hiszen az a vizelettel távozik a szervezetből.
  • A B12-vitamin az egyetlen B-vitamin, ami nagyobb mennyiségben raktározódik el a szervezetben (főleg a májban), ezért ritkán fordul elő a hiánya. Leginkább a húsmentesen étkezők veszélyeztetettek és azok, akiknek kevesebb a gyomorsava. Ilyenkor fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadás és bizsergés jelentkezhet a végtagokon. Ebből a vitaminból egy doboz energiaital a szükséges mennyiség negyedét adhatja, amit hús, sajt vagy tojás fogyasztásával lehet kiegészíteni.