A kókuszolaj 5 bizonyítottan kedvező hatása az egészségre

0
3849
Fotó: gettyimages.com

A kókuszolaj egyedülálló zsírsav kombinációjának köszönhetően bizonyítottan kedvező hatással van egészségünkre.Nézzük, melyik az 5 legfontosabb életminőségünket befolyásoló tény, ezzel a hihetetlenül értékes olajjal kapcsolatban!

1. Azok a népek a legegészségesebbek, amelyek sok kókuszt fogyasztanak

A kókusz a nyugati világ számára egy egzotikus étel, amelyet főként egészségtudatos életmódot folytatók fogyasztanak. Ezzel szemben a világ számos részén a kókusz a napi étrend alapvető részét képezi generációk óta.
A legjobb példa erre a polinézek életvitele; kalóriabevitelük több mint 6 százaléka kókuszból származik, és a legnagyobb telített zsírsav fogyasztók a világon. Ennek ellenére rendkívül jó egészségi állapotnak örvendenek, a szív- és érrendszeri betegségek pedig szinte ismeretlenek számukra.

2. A kókuszolaj csökkenti az éhséget

Mivel a kókuszolajban lévő ketontestek étvágycsökkentő hatással bírnak, fogyasztása segítséget nyújthat a fogyókúrázóknak is.
(A ketonok a zsíranyagcsere termékei, a májban glukagon hatására képződnek. A véráramban keringenek, és a legtöbb aktív szövet energiaforrásként használja a ketonokat, el tudja égetni azokat.)
A kókuszolaj nagyon gazdag közepes szénláncú zsírsavakban, aminek előnye, hogy szervezetünk közvetlenül alakítja energiává ezeket az emésztés során.

3. A kókuszolaj gyógyító hatása

Az utóbbi években számos kutatás bizonyította, hogy a kókuszolaj bizonyos betegségekre is gyógyírt jelent. Fogyasztása során, annak közepes láncú zsírsavjai a májban ketontestekké alakulnak, így a kókuszolaj különösképpen hatásos a keton-képzés indukálásához. A ketogén terápia lényege, hogy kevés szénhidrátot és nagy mennyiségű zsírt fogyasztunk, amely által növekszik a ketontestek száma a szervezetben. Tapasztalatok bizonyítják, hogy ez a speciális diéta rendkívül hatékony a gyermekkori epilepszia és az Alzheimer-kór kezelésében, még olyan esetekben is, amikor a hagyományos gyógyszeres kezelés nem hozott sikert.

4. A kókuszolaj megóvja a hajat a töredezéstől, táplálja a bőrt, és fényvédőként funkcionál

Amellett, hogy egészséges, kiváló szépségápolási termék is egyben.  Tapasztalatok bizonyítják, hogy kiváló gyógyír a száraz bőrre, növeli a bőr víztartalmát, ezáltal biztosítja hidratáltságát.
A kókuszolaj ápolja a hajat, megóvja a töredezéstől. Egy tanulmány arra is rámutat, hogy hatékony fényvédő, hiszen a nap ultraviola sugárzásának 20 százalékát blokkolja.
Szájöblögetőként használva elpusztítja a szájban található baktériumokat, elősegíti a fogak egészségét, és elűzi a kellemetlen szájszagot.

5. A laurinsav a kókuszolajban elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, távol tart a fertőzésektől

A kókuszzsír csaknem 50 százalékban tartalmaz  laurinsavat, melynek köszönhetően erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt számos baktériummal és vírussal szemben. A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már a hatvanas évek óta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok.