Ezért fontos már májusban gondolni a parlagfű allergiára

0
449
Fotó: pixabay.com

A parlagfű allergia közel 2 millió személyt érint az országban. Ha ön is közéjük tartozik, akkor érdemes már most készülnie a tünetek kezelésére. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen terápia esetén van erre szükség. 

Az allergia nem múlik el és kezelés nélkül rosszabbodhat

Ha az előző évben, augusztus és október körül a parlagfű miatt allergiás tünetei jelentkeztek, akkor ebben az évben is számíthat rá, hogy az allergén növény virágzását a szervezete jelezni fogja. Tüsszögés, orrfolyás, szem- és orrviszketés, orrdugulás a parlagfű allergia legjellemzőbb tünetei, de sokan egyéb szemtünetekkel, például allergiás kötőhártya-gyulladással is küzdenek, és az ekcémás bőrpanaszok is rosszabbodhatnak a pollenszezonban. Az allergiás tünetek nem múlnak el, sőt, kezelés nélkül rosszabbodnak, további allergiák jelenthetnek meg és asztma is kialakulhat. Ha tehát már tavaly is jelentkeztek a panaszai, idén ne mulassza el allergológus felkeresését!

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ez attól függ, hogy milyen kezelést szeretnénk alkalmazni allergia ellen. Az egyik lehetőség, a tüneti terápia, ez antihisztamin tabletta, különböző orrspray, esetleg szemcsepp használatát jelenti. Ezeket a készítményeket akkor kell elkezdeni használni, amikor a parlagfű pollenek megjelennek a levegőben. Figyelni kell tehát az aktuális pollenjelentést, mivel a növény pollenszórása az időjárás függvényében eltolódhat, és ha azt látjuk, hogy emelkedik, esetleg már enyhébb tüneteink is jelentkeznek, használjuk a felírt készítményeket. Ilyen esetben tehát az allergológust június-július hónapokban is felkereshetjük.

Fotó: gettyimages.com

Ha azonban nem tüneti, hanem tartós kezelést szeretnénk parlagfű allergia ellen, akkor még ebben a hónapban szükséges allergén immunterápiás kezelést végző allergológussal egyeztetni. Az allergén immunterápia az immunrendszer működését képes úgy áthangolni, hogy az allergén jelenléte ne okozzon tüneteket. Már a következő nyarunkat is kevésbé fogja meghatározni a parlagfű allergia, a kezelés hatására ugyanis már az első évben is jelentősen csökkennek az allergiás panaszok. 3-5 éves kezeléssel akár 10-12 évre is megszabadulhatunk az allergiás tünetektől, ám ezt a típusú kezelést a parlagfű szezon előtt 2 hónappal korábban, vagyis legkésőbb májusban kell kezdeni.

Forrás: Budai Allergiaközpont