Hasmenés gyermekkorban: igen gyakori betegség

0
794

A hasmenés lehet fertőzéses eredetű (vírusos vagy bakteriális), de gyomorrontás következtében vagy más betegséghez társulva (légúti, húgyúti) is megjelenhet. Étel-intolerancia vagy ételallergia is okozhatja. Az is ismert, hogy a fogzás, ill. a fokozott izgalom is fokozza a bélrendszer mozgását, nyákelválasztását.vagy más betegséghez társulva (légúti, húgyúti) is megjelenhet. Étel-intolerancia vagy ételallergia is okozhatja. Az is ismert, hogy a fogzás, ill. a fokozott izgalom is fokozza a bélrendszer mozgását, nyákelválasztását.

Hasmenés esetében mind a székletürítések száma, mind az állaga megváltozik; lágy, akár vizes jellegű széklet is ürülhet. Általában a széklet erjedéses szagúvá válik. Egyéb tünetek is kísérhetik, mint a hányinger, hányás, láz, étvágytalanság, aluszékonyság. Jellemző még, hogy a sok széklet kicsípi a gyermek popsiját.

Kezelése

• A más betegségekhez, pl. légúti vírusfertőzéshez társuló hasmenés különösebb beavatkozást nem igényel, az alapbetegség javulásával megszűnik. Probiotikum adagolása ebben az esetben is javasolt, segít visszaállítani a normál bélflórát.

• Gyomorrontás, ill. bakteriális vagy vírusfertőzés esetén

Első és legfontosabb teendő: a só és folyadék pótlása! Orális rehidráló folyadékok (ORS) segítségével történhet a folyadékpótlás.

A portasakok ionokat és glükózt, vagyis cukrot tartalmaznak. A port vízzel kell elkeverni. Kis adagokban, kortyonként, lehűtve javasolt fogyasztani. Anyatejes csecsemő szoptatása folytatható, nagyobb csecsemő hígított tápszert ihat, és kisgyermek számára a BRAT-diéta (banán, rizs, almareszelék, pirítós) alkalmazható. Diéta szükségességéről megoszlanak a vélemények a gyermekorvosok között, de az biztos, hogy a fűszeres, zsíros ételek és a tejtermékek kerülésével elősegíthetjük a bélnyálkahártya regenerálódását.

Akut hasmenés adjuváns terápiájaként vény nélkül kapható, probiotikus gyógyszerkészítményeket alkalmazhatunk; az egyik a Bacillus clausii hatóanyagú ivóampulla, ill. az élesztőgomba-alapú, Saccharomyces boulardii tartalmú készítmény (belsőleges por, kapszula és egy új instant gyógyszerforma). Lactobacillus reuteri probiotikumot is tartalmazó kombinált ORS hatékonyan alkalmazható csecsemők és kisgyermekek hasmenésének kezelésére.

Bélmozgást csökkentő gyógyszerek adása gyermekeknél nem javasolt

Adszorbensek (pl. orvosi szén) 3 éves kortól, a diosmectitum 2 éven felüli gyermekeknél alkalmazható. Nagy felületük révén bevonják a bél nyálkahártyáját és megkötik a toxinokat, ezzel megakadályozva azok felszívódását. A zselatint és csersavat tartalmazó por szintén biztonsággal és hatékonyan alkalmazható gyermekek akut hasmenésének oki kezelésére. Ebben az esetben a zselatin-tannát nyálkahártyához tapadó védőfilmet alakít ki, mely megakadályozza a nyálkahártyán a gyulladást okozó kórokozók bélnyálkahártyán keresztül történő áthaladását.

Mikor szükséges azonnal orvoshoz fordulni?

• Csecsemők és kisdedek heves hasmenése esetén

• Véres székletnél

• Nagyobb gyermekeknél, ha láz, hányás, hasi fájdalom is fellép

• Külföldi tartózkodás után fellépő hasmenésnél

• Ha a hasmenés meghaladja a 2 hetet, vagy ha ismétlődik a híg széklet, azonnal kórházba szükséges vinni a bágyadt, sápadt, karikás szemű, cserepes ajkú, lázas, nem ivó gyermeket; csecsemőknél a kutacs bemélyedése is a kiszáradást jelezheti.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél fokozott a dehidráció, a kiszáradás kialakulásának a veszélye, ezért a folyadékpótlás elsődleges fontosságú. A legjobb, ha a pótlás ionokat és cukrot is tartalmazó ORS itatásával történik. A probiotikumok alkalmazásával a bélflóra helyreállítását segíthetjük elő. Antibiotikumos terápiát csak ritkán, indokolt esetben rendelhet el a gyermekorvos.

Dr. Gellér-Papp Anett
szakgyógyszerész

Hivatkozás

1. Dr. Bakó, Gy.: Farmakoterápia. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2010

2. Dr. Blatniczky, L.: Ha beteg

a gyerek. Anonymus Kiadó, Budapest, 2011

3. www.pharmindex.hu gyógyszer-információi, 2022. április 3.

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!