A lábujjkörmök ápolása

0
3128
Fotó: gettyimages.com

Kevésbé láthatók, mint a kézujjak körmei, ami nem indokolhatja, hogy jóval kevesebbet törődjünk lábkörmeink ápolásával. Nemcsak nyáron, hanem minden évszakban megfelelő figyelmet kell fordítanunk azok szép küllemének és jó állapotának megőrzésére. Jól tesszük, ha ügyelünk arra is, hogy megakadályozzuk a lábkörmök sérüléseit, minőségének romlását, így többek közt a fertőzésekből eredő betegségek megjelenését. Ezek olyan elváltozásokat okoznak, amelyek amellett, hogy nem esztétikusak, általában jelentős fájdalommal is járnak.

Alapos tisztítás

Minthogy egész nap cipőbe zárt, a lábujjköröm ugyanúgy befülledhet, mint a láb bőre, ami miatt – megfelelő ápolás híján – körömbetegségek melegágya lehet, de az utca pora is beszivároghat a lábbelibe. A jó idő közeledtével pedig a nyitott cipőben, szandálban a körömlemez külső vége alatt felszaporodó szennyeződések rendszerint felszaporodnak. Ezért a lábujjkörmökre külön figyelmet fordítva, gondosan tisztítsuk mindennap körömkefével és szappannal, majd alaposan töröljük szárazra. (A körömlemezt oldalról a körömbarázda veszi körül, annak tisztását is megkönnyíti a kis kefe használata.) Amellett, különösen meleg, párás időben, tanácsos hűsítő, dezodoráló, szükség esetén fertőtlenítő láb- ill. körömsprayek használata. 

 A helyes körömvágás

A köröm széleinek befordulása, a gyulladt, fájó benőtt köröm problémájának egyik kiváltó oka lehet, ha a körmöket túl rövidre vágjuk. Különösen az érzékeny sarkokban kell ezt elkerülni, mert sok kellemetlenséget okozhatnak. Ezért ügyeljünk rá, hogy a lábkörmöket egyenesre vágjuk, így a sarkoknál nem okozhatnak pl. gyulladást, sérülést. Miután a körömlemez szabad szélét megfelelő módon levágtuk, mindig saját reszelőnket használva formázzuk, kerekítsük a körmöt. Körömvágás előtt tanácsos meleg vízben áztatni a lábunkat, hogy a körmeink megpuhuljanak – így jelentősen megkönnyítjük a láb- és körömápolást. Az áztató vízbe ajánlott nyugtató illóolajokat csepegtetnünk (pl. levendulát, teafát, eukaliptuszt), melyek egyúttal fertőtlenítenek is.

Fotó: 123rf.com

Körömgomba okai, kezelése

A lábizzadás, a meleg és a nedvesség elősegíti a körömgomba kialakulását a láb bőre mellett a lábujjak körmein is. Ezenkívül a mezítláb járás is okozhat gombás körömfertőzést, különösen nedves, nyilvános helyeken, pl. zuhanyzókban, uszodákban. De a közös körömápolási eszközök vagy pl. törülköző használata is terjesztheti. A körömgomba esztétikailag sem szép látvány: megvastagítja a körmöket, melyeken sárgás vagy barnás elszíneződések jelennek meg.

A gombás fertőzést mindenképp kezelni kell, mert könnyen továbbterjed a bőrre vagy a többi körömre, illetve a megbetegedés súlyosbodhat, ami azt jelenti, hogy a köröm le is válhat. Ha nem nagyfokú a probléma, a gyógyszertárakban kapható, gombaellenes készítmények (pl. körömlakkok, ecsetelők, sprayek) elegendők a kezeléshez. A termékek címkéjén szereplő kezelés időt mindenképp pontosan be kell tartani. Amennyiben komolyabb fertőzésről van szó, pl a körömgomba több lábujjkörmön  érintett, konzultáljunk szakorvossal, aki valószínűleg szájon átszedhető gombaellenes gyógyszert fog felírni.

Jó tanácsok: A fürdőszobaszőnyeget, lábtörlőket, törülközőket 60 fokon mossuk. Amellett a naponta váltogatott cipőt és a napi tiszta zoknit is lábgomba elleni hintőporral szórjuk be.

Fotó: 123rf.com

A cipő helyes megválasztása

A kicsi vagy túl szűk, kényelmetlen cipők összenyomják a lábujjakkal együtt a lábkörmöket is. Ez törékennyé teszi a körmöket, apró sérüléseket okozva rajtuk. Fájdalmas, köröm alatti vérömlenyek vagy hasadások is keletkezhetnek, ami növeli a benőtt köröm kialakulásának esélyét is. A keskeny, szoros vagy magas sarkú cipő azzal a kockázattal is jár, hogy a körmök begörbülhetnek benne, és felsértik a lábujjak bőrét, ami rendszerint nagy fájdalommal jár.

Ezért csak pontosan a méretünknek megfelelő cipőt vásároljuk meg, és ne reménykedjünk abban, hogy az üzletben szoros cipő „majd kitágul”. Különösen ügyeljünk erre sportcipők, pl. futócipő megválasztásakor. Amellett lábbelink természetes anyagból készüljön, így mellőzzük a füllesztő műanyagokat, papucsok esetében is, a lábköröm gomba elkerülésére.

Forrás: Galenus