A Parkinson-kór legkorábbi jelei az agyban

0
883
Fotó: 123rf.com

Brit kutatók azonosították a Parkinson-kór legkorábbi jeleit az agyban, a betegség megjelenése előtt 15-20 évvel – írja az MTI.

A Parkinson-kór első jelei a páciens szerotonin-rendszerében észlelhetők, amely a hangulatot, az alvást és a mozgást irányítja – állapították meg a londoni King’s College kutatói a Lancet Neurology szaklapban megjelent tanulmányukban. A felfedezés elvezethet új diagnosztikai eljárásokhoz és újfajta kezelésekhez.

Még mindig rengeteg kérdés megválaszolatlan a gyógyíthatatlan betegséggel kapcsolatban, amelyben világszerte tízmillióan szenvednek. Ez egy degeneratív idegrendszeri betegség, amely az érintetteknél többek között kontrollálhatatlan remegést és kognitív problémákat okoz. Diagnosztizálása az agyban lévő egyik fehérje, az alfa-szinuklein felhalmozódásának kimutatásával lehetséges.

Fotó: 123rf.com

Az agyban lejátszódó káros folyamat oka egyelőre ismeretlen. Egyesek olyan génhibával születnek, amely szinte minden esetben Parkinson-kórt idéz elő. A londoni tudósok megvizsgáltak 14 génmutációval bíró pácienst és összehasonlították az eredményeket 65 génhiba nélkül élő Parkinson-kóros beteg, valamint 25 egészséges önkéntes adataival. Megállapították, hogy a parkinsonos pácienseknél jóval a jellegzetes tünetek jelentkezése előtt változások következtek be a szerotoninrendszerben.

A szerotoninfunkció „kiváló jelzése annak, hogy mennyire előrehaladott a Parkinson-kór”, a szerotoninrendszerről alkotott kép, ezért „értékes eszköz arra, hogy felismerjék a magas kockázatú egyéneket” és végigkövessék betegségük előrehaladását – mondta Heather Wilson, a King’s College Pszichiátriai, Pszichológiai és Idegtudományi Intézetének munkatársa. 

Ha a szerotoninszint alapján a Parkinson-kórt korábban lehet diagnosztizálni és jobban felügyelhető a betegség lefolyása, az akár új és jobb kezelések felfedezését segítheti – mondta Beckie Port, a Parkinson’s UK nevű szervezet munkatársa, aki maga nem vett részt a kutatásban. A felfedezés jelentőségének felméréséhez azonban további tanulmányokra van szükség.