A szorongás csapdájában: tehetünk ellene

0
558
A fotó illusztráció: pixabay.com

Szorongás, ideges feszültség, aggodalom a jövő miatt – a rossz lelkiállapot sokunk problémájává vált napjainkban. De mit tehetünk ellene?

A nemkívánatos szorongásos érzések hatásainak és előfordulásának csökkentésére segíthetnek pl. a táplálkozási és életmódbeli változtatások. Íme, 5 megoldási javaslat.

1. Kiegyensúlyozott vércukorszint a nyugodt lelkiállapotért

A szorongás súlyosbodhat, és vele együtt nőhet a félelem, a nyugtalankodás, ha nem figyelünk a táplálkozásunkra, és többek közt finomított élelmiszerekben bővelkedő étrendet követünk. Különösen rossz hatású lehet ebből a szempontból is a finomított szénhidrátok, pl. kekszek, sütemények, fehér lisztből készült termékek és üdítők gyakori fogyasztása. Ezek mind megterhelhetik a vércukorszintet szabályozó mechanizmusokat.

Finomított cukor helyett inkább nádcukor vagy méz.

Ez a fajta egyensúlyhiány befolyásolhatja a hangulatunkat is, ami észrevehető pl. abból, hogy ilyenkor ingerültebbek, zaklatottabbak, feszültebbek vagyunk. Ugyanis a vércukorszint csökkenése nemcsak éhséget okozhat, hanem a stresszhormonok termelődését is elősegítheti, amitől szorongóbbnak érezhetjük magunkat, mint általában. (Ez akkor következik be, amikor a testünk inzulin felszabadításával küzd azért, hogy megvédje magát a túlzott mennyiségű cukor hatásaitól.)

Állítsuk meg ezt a folyamatot teljes kiőrlésű, finomítatlan, egészséges zsírokat és fehérjéket tartalmazó élelmiszerek, pl. hüvelyesek, halak és tojás fogyasztásával, az egyenletesebb energiaellátás érdekében.

Fehér helyett inkább teljes kiőrlésű, finomítatlan liszt.

2. Juttassunk táplálékot az agynak a szorongással kísért aggodalom leküzdésére!

A szorongás legyőzéséhez hasznos lehet az is, ha pl. növeljük a halfogyasztásunkat, ezért együnk minél több ómega-3 zsírsavban gazdag halat. Egyes felmérések szerint pl. a napi 2 g ómega-3 zsírsav-bevitelt biztosító személyeknél kevesebb szorongásos tünet tapasztalható a halolaj jótékony hatásainak köszönhetően. Ez utóbbiak közé tartozik még a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonság, valamint az agy táplálása és jó véráramlásának helyreállítása, támogatása.

Olajos hal kikeverve kevés citrommal, pirítósra kenve.

3. Próbáljuk meg elhagyni vagy csökkenteni a koffeinmennyiséget!

A koffein a kortizolt és az adrenalint az akut stressz során tapasztalt hormonszinthez hasonló mértékben emeli, ezáltal stresszes állapotot teremtve a szervezetben, ezért törekedjünk minimális fogyasztására vagy teljes elhagyására. Azonban az egyes emberek különböző érzékenységet mutatnak a koffeinnel szemben, ezt mindenki kitapasztalhatja saját magán. Vannak szorongástól szenvedő személyek, akiknél a napi (több) csésze kávé, tea, kóla vagy energiaital után fordítva lépnek fel a tünetek, pont, hogy enyhítve a szorongást.

4. Jó alvásminőséggel csökkenthető a szorongás

A stressz okozta szorongást a túlzott fáradtság is kiválthatja. Ahhoz, hogy kipihentek legyünk, törekedjünk jó, nyugtató alvási rutinra, lehetőleg azonos alvásminőséggel minden este, természetesen mobilozás, komputerezés nélkül az alvás előtti órában, és kapcsoljuk ki a készenléti állapotban lévő berendezéseket is az összes egyéb wififorrással együtt. Az okostelefonok használatáról a lefekvés vagy közvetlenül az elalvás előtti időszakban számos kísérlet kimutatta, hogy a kék fény, az élesen megvilágított képernyő negatív hatással van a melatoninszint alakulására (ez a hormon szabályozza az alvást).

5. Ismerjük fel a testedzés szorongásoldó hatásának jelentőségét!

A jelen pillanatban élni remek orvosság a szorongás ellen, a testmozgás pedig bevezet minket a jelen pillanatába, és segít a stresszhormonok anyagcseréjében. Tanácsos tehát egy olyan fizikai aktivitást, sporttevékenységet keresnünk, amelyet kedvvel végzünk otthon is, és amelybe belefeledkezhetünk úgy, hogy közben múlik a szorongás, frissül az elme, erősödik a test.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!