Esemény utáni tabletta

0
3172
Fotó: pixabay.com

Minden felvilágosítás és kampány ellenére a fiatalok jelentős része hajlamos úgy szexuális kapcsolatot létesíteni, akár csak „egy éjszakásat” is számára alig ismert, alkalmi partnerrel, hogy nem gondol a védekezésre. Nem számol a lehetséges következményekkel, és megfeledkezik arról, hogy akár nem kívánt terhesség is lehet a kapcsolat következménye. Az „anyai szemnek” ezeket is látnia kell, és az információk birtokában dönteni.

Sajnálatos módon sokan úgy vélik, hogy „ha megtörtént, hát megtörtént”, majd az esemény utáni tabletta mindent megold. Ők tévednek. Az esemény utáni tabletták, amelyeket a szexuális aktust követően lehetőleg minél hamarabb (12 órán belül) javasolt bevenni, de gyógyszertől függően 3-5 napon belül mindenképpen, nem nyújtanak 100%-os garanciát arra, hogy nem alakul ki a terhesség. Amenynyiben az implantáció (= beágyazódás) folyamata már megkezdődött, az előírt időn belül elkezdett gyógyszeres kezelés hatástalan lesz, és létrejön a terhesség. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy az esemény utáni tabletták bevétele nem mentes a mellékhatásoktól.

Fotó: 123rf.com

Gyakori, hogy néhány órán belül a lányok/nők kihányják a tablettát, még mielőtt a hatása kialakulhatott volna. Ekkor egy új adag bevételére van szükség.
• Minden 10. nő – sőt még több is –, aki esemény utáni készítményt alkalmazott, fejfájással küzd a bevételt követően.
• Hasonlóan gyakori lehet a szédülés, az alhasi fájdalom és a hasmenés is.
• A női szervezet működésébe masszívan beavatkozó tabletta bevételét követően a menstruáció jellege átmenetileg megváltozhat, menstruációtól független vérzés jelentkezhet, a havi vérzés késhet, rendszertelen és pecsételő lehet.
• Sokan panaszkodnak mellfeszülésre és fáradtságérzetre is.

Nehezíti a helyzetet, hogy az esemény utáni tablettákhoz hozzájutni sem egyszerű, mivel hazánkban ezek vényköteles gyógyszerek.

Érdemes tehát „előre” gondolkodni, és esemény előtti/közbeni megoldásokat választani, az esemény utáni(ak) helyett!

A cikk a Patika Magazin júliusi számában jelent meg! Lapunkat keresse a gyógyszertárakban!