Esszenciális olajok a fogyás elősegítésére

0
916
Fotó: pixabay.com

Tudjuk-e, hogy lefogyhatunk az esszenciális olajok segítségével is? Ezek az olajok ugyanis többek közt segítenek a testzsír égetésével a túlsúly csökkentésében, így az egészséges testsúly megtartásában. Önmagukban vagy kombinálva, stimuláló, étvágycsökkentő előnyöket kínálnak, amelyeket kihasználhatunk, amikor ránk tör az evési vágy. Bizonyos olajok a többinél jóval hatékonyabban segítenek a zsírégetésben. Ezek közé tartozik a súlycsökkenés támogatására szolgáló  grapefruit, borsmenta vagy fahéj olaj.

Az esszenciális „csodaolajok” azáltal hatnak, hogy elősegítik a test zsírégető képességét. A fogyás mellett pszichológiai téren is jótékony hatásúak, így azok belélegzése közvetlen hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Ha enni vágyunk, amikor stressz ér minket, az esszenciális olajok hozzájárulhatnak gondolkodásunk/késztetésünk megváltoztatásához. Pl. a narancsolaj enyhítheti a rossz hangulatot, így kevésbé valószínű, hogy egészségtelen, hizlaló ételekkel próbáljuk magunkat felvidítani.

Fotó: pixabay.com

Grapefruit olaj a kalóriák égetéséhez

A grapefruit esszenciális olajról ismert, hogy elősegíti a zsírégetést. Egy kísérleten alapuló, japán tanulmány nemrégiben beszámolt arról, hogy a grapefruit olajok belélegzése csökkenti az étvágyat/evési vágyat, és segíti a testzsír lebontását. Ez a termogenézis növelése segítségével valósul meg, ami a kalória elégetését jelenti a testhő előállításához. A kísérlet résztvevői 15 percig, hetente háromszor lélegezték be ezt az esszenciális olajat, és az említett éhségcsökkentő hatás miatt kevesebbet ettek, majd egy idő elteltével leadtak súlyukból.

Amellett egy koreai tanulmány azt is  megállapította, hogy amikor a  menopauza utáni időszakban lévő nők hat hétig naponta masszírozták a hastájékot grapefruit és ciprus esszenciális olaj kombinációjával (hordozó-olajjal hígítva), csökkent náluk a hasi zsír, a derékméret és a narancsbőr (cellulit) mértéke.

Borsmentaolaj a vitalitásért, az emésztés javítására, az étvágy csökkentésére.

Egy másik hasznos olaj a borsmenta, amely természetes energizáló hatású. Esszenciális olajának belélegzése hozzájárul a tüdőkapacitás növeléséhez. Emiatt több oxigén jut a szervezetbe, és energikusabbnak érezzük magunkat. Miután kevésbé stresszes és nyugodtabb állapotba kerültünk, több kedvünk lesz ahhoz, hogy törődjünk a testünkkel, a súlyunkkal, a külsőnkkel…

A borsmenta előnyei elfogadottak az emésztés elősegítése terén is, mivel nyugtató, görcsoldó hatással van a belekre. Egyes tanulmányok szerint enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. 

Fotó: pixabay.com

A testsúly kezelése szempontjából a borsmentaolaj belélegzése csökkentheti, vagy megszüntetheti az evés iránti vágyat, és segít a telítettség érzés megjelenésében. Különösen hatékony az ún. PMS szindróma orvoslásában – amikor néhány nappal a menstruáció előtt különös vágy jelentkezik különböző élelmiszerek, pl. csokoládé vagy egyéb édességek elfogyasztására. 

…valamint a testmozgás ösztönzésére

A rendszeres testmozgás (ideális esetben a napi 30-45 perc) elengedhetetlen a jó egészség és a megfelelő testsúly fenntartásához. A borsmentaolaj hozzájárulhat az energia és a motiváció növeléséhez annak érdekében, hogy legyen erőnk és kedvünk a testmozgáshoz.

Edzéskor vagy bármely intenzívebb testmozgás esetén legyen nálunk egy kis üveg borsmenta esszenciális olaj, azonnali használatra. Ugyanakkor a borsmentát vegyíthetjük egyéb olajokkal, pl. az alábbiak szerint:

Keverjünk össze 6 csepp borsmenta, levendula, copaiba és kúszó fajdbogyó, (wintergreen) esszenciális olajat 30 ml jojobaolajjal egy kis tartályban. Dörzsöljük be vele a fájó izmokat edzés után, az azonnali enyhülés érdekében.

Fahéjolaj a vércukorszint egyensúlyban tartására

Ez az esszenciális olaj a növény kérgéből vagy leveleiből vonható ki. A fahéj-levélben fellelhető az eugenol nevű olaj, amelynek természetes gyulladásgátló hatása van, így gyakran használják fájdalom enyhítésére. Az olaj amellett a kalóriaégetést elősegítő fahéjaldehidben is gazdag, valamint kámfort is tartalmaz – mindkettő erős antioxidáns.

Számos tanulmány kitér arra, hogy a fahéjkéreg-olaj egyes esetekben segíti a vércukorszint csökkentését (pl. a 2-es típusú cukorbetegeknél). A fahéjolaj (fahéjaldehid oxidációjakor) fahéjsavat tartalmaz, amely serkenti az egészséges inzulintermelést. Egyébként mind a magas, mind az alacsony vércukorszint fokozott súlygyarapodással jár.

Relaxálás a karcsúság megőrzése érdekében

A túlsúlyosság egyik oka lehet a stressz miatti evés. Ha ez igaz ránk is, próbáljuk ki a levendula esszenciális olaj használatát az alábbiak szerint. Segíthet a fogyásban, csökkentve a szorongást és a késztetést arra, hogy evéssel enyhítsünk nyugtalanságunkon.

Dörzsöljünk 1-2 csepp levendula illóolajat egy textíliába, vagy tegyünk 20 cseppet belőle az aromaterápiás inhaláló-készülékbe. Lélegezzünk mélyeket a nyugtató levendula aromából, amikor érezzük, hogy ránk tör a stressz.

Forrás: Galenus