Fáj is vagy csak szépséghiba? – a kézujjak ízületi kopása

0
2705
Fotó: pixabay.com

Gyakori elváltozás a kézen az úgynevezett Heberden szindróma. Lényeges kérdés, hogy mit lehet ezzel a problémával kezdeni? Csak fájdalomcsillapítókat adunk, vagy létezik valamilyen gyógymód, mely megakadályozza, vagy legalább lelassítja a folyamatot?

A főleg középkorú hölgyeken jelentkező kézízületi kopás az ujjak, különösen a köröm- és középpercek ízület közeli bütykösödésével jár, amit Heberden csomónak nevezünk.

Tünetek

Ezek a deformitások kemény, csontos tapintatúak, kezdetben azonban a röntgenfelvételen még nem láthatók. A csomók csak addig fájnak, míg kinőnek, később inkább szépséghibát okoznak, de bizonyos – finom ujjmozgást igénylő – foglalkozást űzőket akár pályájuk feladására is kényszeríthetik.

A panaszok szakaszosan jelentkeznek, időnként visszatérnek. Kezelésként, a fájdalom enyhítésére meleg vízben kimozgató gyakorlatokat lehet végezni, hogy az ízületek mozgékonyságát, amennyire csak lehet, megőrizzük.

Nem gógyítható, de sokat segít a kezelés

Hasznos a fizioterápia, a helyi ultrahang- és iontoforézis kezelés, mert segít a fájdalom és a merevség leküzdésében. Fájdalomcsillapítókat és nem-szteroid gyulladáscsökkentőket a fájdalom és a duzzanat csökkentésére adunk, utóbbi gyógyszereket kúraszerűen kell szedni, általában egy-egy alkalommal három-négy, de maximum hat hétig.

Végső esetben – ritkán – szteroid oldat is adható az ízületbe a fájdalom oldására és mozgástartomány növelésére. Súlyos, előrehaladott kopás esetén, ha minden más terápia eredménytelen volt, szilikonból készült ujjízületi protézis beültetése, vagy – gyakrabban – az érintett ízületek dróttűzéssel történő elmerevítése jön szóba.

Pácienseimnek mindig elmondom: a folyamat sajnos nem gyógyítható, de tünetei enyhíthetők, rosszabbodása lassítható, amihez a fent leírt gyógyszeres és fizioterápiás kezelési lehetőségeken túl talán még a kéz ujjainak rendszeres mozgatásával, és használatával lehet hozzájárulni.

Dr.Boross György
ortopéd-,kézsebész, baleseti sebész
www.drboross.hu