A tyúkszem kezelése lépésről lépésre

0
3066
Fotó: 123rf.com

A lábunkkal kapcsolatos problémák ugyan nem tartoznak az életveszélyes betegségek közé, de mivel testünknek ez a része viseli a teljes terhet, a legkisebb baj is komoly kellemetlenséget okoz.

Ha fájdalmaink vannak, akár egy harántboltozat, akár egy bokasüllyedés, akár egy kalapácsujj vagy egy bütyök miatt, az elrontja az egész napunkat. Nem tudunk dolgozni sem rendesen, sőt még fejfájást is okozhatnak. Lábunk a törzsfejlődés során fokozatosan vált alkalmassá a felegyenesedett járásra – csakhogy olykor a fejlődési rendellenességeket korrigálni kell, hogy a láb a feladatát kellően elláthassa. Így a láb az a testrészünk, amely a legtöbbet szenved a civilizációs ártalmaktól. Nem szereti a sima, kemény talajt, az aszfaltot. A városlakók lábának boltozatos szerkezete már a harmincas éveikben járó embereknél megbomlik. Ebből a szempontból különösen veszélyeztetettek a nők, akiknek a testsúlya a terhesség alatt jelentősen megnövekszik, illetve a szélsőséges divat sem kíméli a lábukat.

Kialakulás

A test adott területére ható tartós dörzsölés vagy nyomás kezdetben szaruréteg-megvastagodást, bőrkeményedést okoz. Ez a bőrkeményedés védő hatást fejt ki; a keményebb bőr védi a csontot az irritációtól mindaddig, amíg nem vastagszik meg túlságosan. Tyúkszemről akkor beszélünk, ha a szaruréteg egészen a csonthártyáig terjed, ekkor – tekintettel arra, hogy a csonthártya érzőidegekkel dúsan el van látva – nyomásra elviselhetetlen szúró-égető fájdalom lép fel.

Tehát a hiedelemmel ellentétben a tyúkszem nem egy vírusos vagy bakteriális fertőzés, amit el lehet kapni, hanem egy megduzzadt, piros és fájdalmas szarutömlő a csonthártya és a bőr között. Ez a bőrképződmény leggyakrabban a lábon fordul elő, de megtalálható más testfelületen is olyanoknál, akiknek a foglalkozása egy bizonyos testfelszínt érő ismételt traumával jár (pl. a hegedűs állkapocscsontján és kulcscsontján). A kézen ugyanezt okozhatják íráshoz használt eszközök és nehéz kéziszerszámok is.

Lábon a keletkezésben nemcsak a szűk cipő, hanem a lábujjak egymáshoz préselődése is szerepet játszhat. A láb anatómiai eltérése következtében fellépő rossz súlyeloszlás szintén az okok között szerepel, de jelentős a dohányzás szerepe is. Ilyenkor ugyanis a perifériás erek szűkülnek, a végtagok vérellátása jelentősen csökken.

A sejtek csökkent tápanyagellátása szaruréteg-megvastagodást, majd tyúkszem kialakulását okozhatja. Ugyanígy ez a helytelen táplálkozás (túl sok szénhidrát- és édességfogyasztás) következtében is kialakulhat. Lelki háttere lehet a túlzott kapaszkodás valamibe, amit már rég el kellene engedni. Ennek a pszichés ténynek a fizikai megnyilvánulása a lábujjak kapaszkodása, mintha a cipőben is markolnának, így kiálló részük túlzott nyomás alá kerül. Öregkorra az inak is megrövidülnek, az ujjak behúzódnak, s létrejön az ún. kalapácsujj.

Kezelés és megelőzés

A tyúkszemet és a bőrkeményedést könnyebb kényelmes lábbelivel és megfelelő lábápolással megelőzni, mint a már kialakult bőrképletet kezelni. A kezdeti bőrkeményedéseket még gyorsan, látványosan helyrehozhatjuk. Biztosítanunk kell a hámképzést elősegítő anyagok bejuttatását a bőrbe. Ilyenek az A- és F-vitamin-tartalmú krémek, a csukamájolaj, az enyhén savas gyümölcslevek.

Natural fresh products rich in vitamin A.

Áztassuk lábainkat olyan meleg vízben, amilyet csak el tudunk viselni, majd amikor a lábfejet szárazra töröltük, az elhanyagolt, elszarusodott részeket távolítsuk el sarokreszelővel, és masszírozzuk be jól az adott bőrfelületet a fent említett vitaminos vagy gyógynövényes (rozmaringos, citromos vagy körömvirágos) puhító krémmel. Ezt esténként rendszeresen mindaddig folytatni kell, amíg a bőrkeményedés nem vékonyodik el, és nem érezzük annak relatív puhaságát, rugalmasságát. Cukorbetegek, vagy rossz keringésű emberek tyúkszemei és bőrkeményedései csak lassan gyógyulnak, különösen a lábon lévők, nekik különös gonddal kell a lábukat óvniuk.

Ha már kialakult a tyúkszem mielőtt pedikűröshöz vagy orvoshoz fordulnánk, végezzük el otthon az alábbi egyszerű kezelési lépéseket:

1. lépés: Néhány nappal a tyúkszem eltávolítása előtt érdemes az érintett területre gyógyszertárakban beszerezhető hámoldó anyagot, például szalicilsavat tartalmazó tapaszt, oldatot helyeznünk. Kezelés előtt alaposan meg kell tisztítatunk és szárítanunk a kezelendő bőrfelületet. Vágjuk ki a tapaszt a kezelendő bőrfelület nagyságának megfelelően, távolítsuk el a védőpapírt és helyezzük a bőrre a tapaszt, alaposan ügyelve arra, hogy az csak a bőrkeményedéssel érintkezzék. A környező egészséges bőrt óvnunk kell, mert a szalicilsav az ép bőrfelületet is oldja, marja! Manapság ezek a szalicilsavas tapaszok már védőgyűrűk és semleges tapaszok egyben.

Használhatunk akár gyógyszertárban recept nélkül kapható hámlasztó hatású gyógynövényeket és oldataikat, vagy belőlük otthon elkészített kivonatukat. Ilyen a vérehulló fecskefű ecsetelő, vagy a kövirózsa húsos leveléből kipréselt levet az érintett területre cseppentve, majd a levélből maradó pépet is ráhelyezve, és gézpólyával éjszakára rögzítve is kezelhetjük a tyúkszemet. A vöröshagymát magas illóolajtartalma miatt feldarabolva alkalmazhatjuk. Az ananász leoldja az elhalt és frissíti az egészséges bőrsejteket. A citrusfélék között a grépfrútmag-kivonatot és a citrom levét lábfürdőben és tapaszra cseppentve is kiválóan alkalmazhatjuk.

Kövirózsa (Fotó: pixabay.com)

2. lépés: A hámoldó anyagok eltávolítása után jól fel kell áztatnunk az elszarusodott bőrterületet, így a kellően felpuhított bőrfelületről a tyúkszemet fájdalom nélkül kézzel eltávolíthatjuk. A tyúkszemeket és bőrkeményedéseket a fürdéskor használt horzsakővel is elvékonyíthatjuk. Szikével csak és kizárólag az orvos vagy nővér távolíthatja el a vastag szaruréteget.

3. lépés: Az utókezelés is nagyon fontos, hogy ne alakuljon ki ismét a tyúkszem. Használjunk vitamintartalmú bőrtáplálókat és bőrpuhító krémeket. Számos lábápoló krém, balzsam, illetve lemosóvíz tartalmaz különböző gyógyfüveket, például zsályát, levendulát, fenyőt, rozmaringot vagy kakukkfüvet. Lanolint vagy hidratálószereket kiválóan használhatunk bőrünk puhítására. A menta hűsít, az avokadóolaj és az algakivonat frissítő hatású. A Cayenne-bors-kivonat segíti a vér áramlását, és pillanatok alatt felmelegíti a lábunkat. A citrom különösen hatékony száraz bőr kezelésében, és kiváló frissítő. Érzékeny bőrűeknél azonban bőrirritáció jelentkezhet alkalmazáskor.

Fotó: pixabay.com

Amikor olyan súlyos a tyúkszem, hogy már a pedikűrös és az egyéb gyógymódok sem segítenek, akkor a műtét a megoldás. A bőrkeményedést okozó lábdeformitások ma már rutinszerűen, jó eredménnyel operálhatók. Időskorban, amikor belgyógyászati betegség, pl. érszűkület vagy cukorbetegség a tyúkszem oka, akkor az orvosok nem szívesen nyúlnak szikéhez, sokkal inkább ortopédcipőt, tehermentesítőket rendelnek a betegnek, ezzel csökkentve a terhelést a nemkívánatos helyen és segítve a járást.

Pápai Katalin
gyógyszerész