Húgyúti betegségek: fertőzések, hólyaghurut

0
646

Az akut hólyaghurut rendszerint szövődménymentesen zajlik. Bizonyos betegeknél azonban fokozott annak a veszélye, hogy a csírák a húgyutakból továbbterjednek, és végül krónikus vesemedence-gyulladást okoznak. Nagyobb a kockázat prosztatamegnagyobbodás, akadályozott és egyéb más vizeletelfolyási zavar, vesekő, diabétesz, fájdalomcsillapító szerek nem rendeltetésszerű alkalmazása és terhesség fennállása esetén.

A hőterápia lehet meleg ülőfürdő, lábfürdő vagy hőpakolás.

Itt fontos felhívni a páciens figyelmét arra, hogy soha ne menjen hideg lábfejjel az ülőfürdőbe (szaunába se!).

A hőkezelést 36 °C-os vízzel kell kezdeni, majd a hőmérsékletet percenként 1 fokkal kell emelni, így érve el a 40-42 °C-ot. A fürdő időtartama maximum 15 perc legyen. Iszapfürdő-adalék hozzáadásával kellemes hőátadás biztosítható a testnek. Hideg fürdő soha ne kövesse a hőkezelést, a száradást követően ágymeleg vagy kiegészítésképpen melegített (kb. 50 °C) iszappakolás, meleg vizes palack alkalmazása javasolt. Fontos a kezelés alatt az altestet mindig melegen tartani. A gyakran visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő nők számára léteznek speciális angóragyapjúból vagy más hőszigetelő szövetből készült fehérneműk.

A bőséges folyadékbevitel (napi 2-3 liter), illetve a vesetisztító, vizelethajtó teák serkentik a vizelet kiválasztását, ezáltal a baktériumok a szervezetből kimosódnak, és más baktériumok vesemedencébe való felszállása akadályozottá válik.

Forrás : Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. A magazint keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!