Lelki egészség

0
363

„Törődj a lelkeddel!” – hirdeti egy hatalmas molinó egy budapesti épület tetején. Én is, szakemberként szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az emberek foglalkozzanak a lelki egészségükkel. De mit is jelent a „lelkünkkel törődni”?

Elárulom, hogy az említett fővárosi épület valójában egy belvárosi templom. Így talán már közelebb kerülünk ahhoz, hogy ők éppen mit értenek a lelkünkkel való gondoskodás alatt. Valószínűleg az istenhit, a vallás gyakorlását (de talán még mást is). Ez természetesen nem mindenkit szólít meg, és szerencsére szabad választásunk van abban, hogy gyakorolunk-e vallást, és ha igen, melyiket. Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a vallásosságnak valóban lehet jótékony hatása a mentális egészségre. A vallás olyan összetevői, mint

-a pozitív hit,

– a reményteljesség,

– az összetartó közösség,

– a rituálék,

  • – a hagyományok jelenléte mind-mind lelki egészséget növelő hatásúak lehetnek még modern korunkban is.

Amit a szóban forgó templom képvisel, az egyféle értelmezése a lelkünkkel való törődésnek.

Mi egyebet jelenthet még a lelkünk ápolása?

Nehézség az, hogy a lelki egészség kevésbé megfogható, mert elvontabb, mint pl. a testi egészség. Ezért segíthet, ha a lelki egészség ápolását a testi egészségéhez hasonlítjuk.

Hogyan is teszünk a fizikai egészségünkért?

Egyszerű, ezt talán mind tudjuk. Először is vigyázzunk a jóllétünkre, próbáljuk megelőzni a betegségeket. Eleget alszunk, egészségesen étkezünk, sokat mozgunk, talán még vitaminokat is szedünk. Ezt nevezzük egészségvédelemnek és prevenciónak, ami nem csak testi, de lelki értelemben is létezik, és a kettő szorosan összefonódik.

Önnek a fizikai egészség mely aspektusával kellene többet foglalkoznia, hogy ezáltal a lelki egyensúlyért is tegyen? Az egészséges életmód (alvás, mozgás, étkezés) alapjául szolgál a lelki egészségnek is. Például, amikor kialvatlanok vagyunk (főleg, ha tartósan), akkor érzelmileg sokkal ingatagabban viselkedünk.

Van, aki pl. azzal tudna jobban törődni a lelkéért, hogy jobban odafigyel az elegendő mennyiségű és kellő minőségű alvására. Fontos lelkünk jelzéseit, azaz érzéseinket, gondolatainkat (és néha még testi tüneteinket is) figyelni, amelyen keresztül „kommunikál velünk” a pszichénk. Fontos ezeket tudatosítani, akár leírni naplóba, vagy ha jólesne, elmondani egy szerettünknek. Ezáltal jobban meg tudjuk magunkat érteni, tudunk kapcsolódni másokhoz, és adott esetben még egy kicsit meg is könnyebbülhetünk.

  • – Ön mennyire szokott tudatában lenni annak, hogy egy nap során miket gondol, miket érez, a testében milyen érzetek vannak?
  • – A nehéz érzéseket hogyan szokta kezelni?
  • – Kinek tudja ezeket elmondani? Egyáltalán, tud róla beszélni?

Érdemes feszegetni ezeket a kérdéseket, és megkeresni rájuk a válaszokat.

Térjünk vissza ismét a testi egészségünk ápolásának hasonlatához! Van úgy, hogy nem elég egészséges életmódot folytatni, és a megelőző tevékenységek ellenére is megbetegszünk. Amikor a testünk beteg, vagy ha tartós ideig erőteljes fájdalmat érzünk, esetleg bármi szokatlan dolgot észlelünk, akkor mit szoktunk tenni? Minél előbb szakemberhez fordulunk, hogy időben nyakon csípjük a bajt. Ugyanígy kéne ennek működnie a lelki tünetek, a lelki nehézségek esetén is. Sokaknak nehezére esik a segítségkérés lelki fájdalom esetén. Ez esetben bizalmat kell adni a másik félnek, adott esetben a szakembernek. A lelki fájdalom is szenvedést okoz, de enyhíthető a szakemberrel való közös munka során. Próbáljunk meg lelki egészségünkre is úgy gondolni, akár csak testünk egészségére! Ha régóta „fáj”, pl. tartósan szomorúak vagyunk, kérjünk segítséget! Sokszor az is elég, ha beszélünk erről egy szerettünkkel.

Ön el tudja mondani szeretteinek, ha segítségre van szüksége? Merné szakember segítségét kérni, ha úgy érezné, hogy szükséges?

Langer Viola
pszichológus
www.nyugizona.hu

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!