Májvédelem gyógynövényekkel

0
829
Fotó: 123rf.com

A máj szervezetünk másfél kilogramm súlyú vegyi üzeme, szervezetünk méregtelenítő és anyagcsereközpontja, valamennyi tápanyag forgalmának központi szerve. Kiemelkedő szerepe van a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcsere irányításában. Itt képződnek az élethez nélkülözhetetlen véralvadási fehérjék, és a máj bontja le a hormonok (pl. a pajzsmirigy- és a szteroidhormonok) jelentős részét.

A gyomor-bél rendszeren keresztül felszívott összes táp- és gyógyszerhatóanyag áthalad a májon.

A májban a felépítésen és lebontáson kívül raktározás is történik, egy felnőtt ember mája 3–6 éves szükségletet fedező mennyiségben raktároz B12-vitamint, valamint a szervezetben raktározott vas jelentős része is a májban található.

A vírusfertőzések, a túlzott alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek károsíthatják a májat.

A fitoterápia eszközei közül a máj károsodásának megelőzésére és a kialakult ártalmak mérséklésére elsősorban máriatövis-kivonatot tartalmazó készítmények fogyasztása ajánlott.

Máriatövis

Már a középkorban is alkalmazták májtisztításra, és a növényt a modern gyógynövényterápiában betöltött kiemelkedő szerepe miatt 2013-ban az év gyógynövényének választották. Fészekvirágzatának élénk lila vagy fehér színéről, márványozott leveleiről és a virágok körül elhelyezkedő töviseiről könnyen felismerhető. Gyógyásztati célra az érett, barnás színű, bóbita nélküli termését használják. A máriatövis hatásáért a maghéjban felhalmozódó, szilimarinnak nevezett vegyületkeverék a felelős.

Máriatövis (Fotó: pixabay.com)

A szilimarin hatása sokrétű

Adagolásával a gombatoxinok, az alkohol és egyes gyógyszerek (pl. paracetamol, sztatinok) májkárosító hatása is megelőzhető, illetve a kialakult károsodás visszafordítható. Krónikus májgyulladás esetén is előnyös lehet a szilimarin fogyasztása, mivel elősegíti a májsejtek regenerációját, továbbá jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Szilimarin (Fotó: pixabay.com)

Érdemes kiemelni, hogy a máriatövis terméséből készült tea csak nagyon kis koncentrációban tartalmaz szilimarint, ezért a májbetegségek terápiájában javasolt a tiszta szilimarint tartalmazó készítmények használata. Ezek a készítmények nagyon jól tolerálhatók, hosszú távon is biztonságosan alkalmazhatók, mellékhatások (pl. gyomor-bél rendszeri panaszok) csak nagyon kis százalékban fordulnak elő. Terhesség és szoptatás alatt a készítmények használata orvosi javaslatra ajánlott.

Gyermekláncfű

Egy másik, a máj működését támogató és az emésztést segítő növény a gyermekláncfű vagy pongyolapitypang. A kertjeinkben is tömegesen sárgálló salátanövény szárított levelét, hajtását és gyökerét gyógyászati célra is használják. A növény epehajtó és vizelethajtó hatását állatkísérletek igazolják. Keserűanyagainak köszönhetően étvágyfokozó hatású, hiszen e vegyületek fokozzák a nyál- és a gyomorsavtermelést. A gyermekláncfű kivonata fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A teljes növényből forró vízzel készült kivonat előnyös hatású lehet akut májgyulladásban is. Fogyasztása teaként javallott.

Gyermekláncfő (Fotó: pixabay.com)

Tévhit

A fekete nadálytőről a köztudatban elterjedt, hogy emésztőrendszeri megbetegedésekben hatékony segítség. Nagyon fontos kiemelni, hogy májkárosító pirrolizidin-alkaloidvegyületei miatt mind vizes, mind alkoholos kivonatai erősen májkárosító hatásúak, ezért belsőleges fogyasztása szigorúan tilos.

Fekete nadálytő (Fotó: pixabay.com)

Szabó Réka Eszter
gyógyszerészhallgató

A cikk a Patika Magazin májusi számában jelent meg, amelyet keressen minden hónapban a gyógyszertárakban!