Megfigyelés az ünnepek alatt

0
443

Az ünnep eltérő viszonyaira, fény- és hanghatásaira esetleg másként, furcsán, meglepően reagál a gyermek? Érdemes ezekre odafigyelni, mert lehet, hogy az idegrendszerem még nem érett meg ezekre a hatásokra. Nem baj, van rá megoldás!

Most, hogy a karácsony és az ünnepek alatt együtt van a család, talán jobban lehet figyelni egymásra és észrevenni, ha esetleg olyan viselkedése van a gyermeknek, ami szerintünk nem tipikus. Itt van pár példa, amikre érdemes figyelni.

– A gyermek kényelmetlenül érzi magát erős vagy vibráló fények közelében, pl. a villanófények vagy a diszkógömb hatására. Hosszú ideig tartózkodik a karácsonyfa közelében, és szinte hipnotizálva nézi a fényeket. Egyfajta transzba esik, és nehéz elvonni a figyelmét a fényekről.

– Zavaróan reagál a hangos vagy éles hangokra, pl. a tűzijátékra vagy a petárdákra. Ez a reakció lehet sírás, rettegés vagy szorongás. Esetleg sokat van a keze a fülén, ezzel csillapítva a hangos környezetet. De az is lehet, hogy nagyobb érdeklődéssel közeledik a hanghatásokhoz.

– Lassabban vagy kevésbé intenzíven reagál az ingerekre, pl. egy meglepetésre vagy hirtelen fény- vagy hanghatásra. Az ünnepek alkalmával előfordulhatnak hangos összejövetelek a nagy társasággal. Reakciója változhat, visszahúzódik vagy éppen intenzíven reagál a sokféle hangra.

– A gyermek érzékeny a ruházat vagy a díszek textúrájára, és elkerüli az olyan anyagokat, amelyek zavarhatják. Még az is lehet, hogy kiborul, amikor egy bizonyos ruhadarabot kell viselnie. Kerüli a durva vagy műanyag díszeket, inkább a puha, szövetből készült dekorációkhoz nyúl.

– Határozottan reagál az ételek ízére és textúrájára, esetleg elutasít bizonyos ételeket vagy ételcsoportokat.

– Aktívan meg akarja érinteni a díszeket, hogy megismerje azok textúráját és felépítését.

– Hosszú ideig tartózkodik a feldíszített szobában, majd hirtelen fáradt, ideges vagy nyugtalan lesz. Családi vagy baráti összejövetelkor túlzottan kerüli a társaságot, inkább elvonultan játszik. Ellentétes esetben azt látjuk, hogy folyton ott van körülöttünk, mindenkire felmászik, oda megy, mindenkihez hozzáér.

– Amikor az ünnepi illatok, pl. a fenyő vagy a mézeskalács erősek, a gyermek viselkedése megváltozik. Lehet, hogy nehezebben veszi a levegőt, vagy kerüli az olyan helyeket, ahol az illatok koncentráltan érezhetőek.

– Érzékeny lehet az extrém hőmérsékleti változásokra. A hideg ingerlékenységet vagy feszültséget okozhat számára.

– Az ünnepi menü kiválasztása kihívást jelenthet. Lehet, hogy egyes ételek íze vagy textúrája túl intenzív vagy zavaró lehet a gyereknek.

Fontos megjegyeznem, hogy minden gyermek egyedi, és ezek csak általános példák. Fontos figyelni a gyerek saját reakcióira, és észrevenni azokat a jeleket, amik arra utalhatnak, hogy milyen szenzoros igényekkel rendelkezik. Csak azért, mert észreveszünk valami furát a viselkedésében, az még nem azt jelenti, hogy baj van. De ha úgy érezzük, hogy ez zavaró a gyermeknek és másoknak, akkor célszerű felkeresni a szakembereket, akik felmérés után meg tudják mondani, ha a gyermeknek tényleg van valami éretlensége, és hogy azzal hogyan kellene foglalkozni a jövőben.

Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy karácsonykor ne menjen aggodalmas detektív módba, állandóan figyelve, hogy mi lehet a gyermekkel.

Békében és szeretetben töltsük az időnket a családdal. Ha valami érdekeset veszünk észre, akkor feljegyezzük, és ha úgy gondoljuk, felkeressük a szakembereket, hogy megérdeklődjük, mi lehet az. Mindenkinek kellemes és boldog karácsonyt kívánok!

Simon Bence
óvodapedagógus, Longikid (TSMT-belépő) vizsgáló
komplexsensoryfitness@gmail.com
https://f360.hu/tsmt

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, kérje minden hónapban a patikustól!