Okkal vagy ok nélkül kopik a porc?

0
241
Fotó: gettyimages.com

Az ízületek kopása néha konkrét okhoz köthető, de van, hogy csak a tünetek megjelenésekor derül ki a porc károsodása.

Az ízületeket alkotó csontok végeit sima felületű, fényes, úgynevezett üvegporc fedi. A rengeteg mozgás, a nagy igénybevétel, a terhelés elkoptathatja ezeket a részeket, és ezzel együtt jelentkeznek a fokozatosan erősödő panaszok. Ha az ízület megsérül, főleg, ha a csont porcos borítására terjedő törésről van szó, a porckárosodásnak, más néven arthrosisnak még nagyobb a valószínűsége.

Vannak olyan ízületi kopások, ahol semmilyen konkrét okot nem találunk, ilyen például a kéz kisízületeinek beszűkülése, az úgynevezett Heberden-arthrosis. Az ízületi üvegporc elhasználódása enyhébb esetben gyógyszeresen kezelhető a köznyelvben „porcerősítőnek” nevezett készítményekkel. Természetesen, ha már súlyos kopásról van szó, akkor ez a módszer sem tud csodát tenni. Ilyenkor műtéti ellátás szükséges.
• Vagy ízületi protézis beültetése,
• vagy rosszabb esetben az ízület elmerevítése jön szóba.

Fontos még tudni, hogy a térdben kétféle porc található, ami a páciensek körében sokszor félreértéshez vezet: a combcsont és a lábszárcsont végét üvegporc borítja, ami szükség esetén a fentiek szerint gyógyítható. Ugyanakkor a két csont között még elhelyezkedik egy külső és egy belső oldali, félhold alakú rostos porclemez is, amelyet meniscusnak nevezünk. Erre a porcerősítő gyógyszerek nem hatnak. Ha a meniscus szakadása spontán nem gyógyul, műtéti ellátás szükséges arthroscopos módszerrel!

Ha panasza van, jelentkezz be rendelésre a honlapon kapcsolat menüjében található telefonszámok egyikén. Szívesen segítek Önnek!

Dr. Boross György
ortopéd, kézsebész, baleseti sebész
drboross@drboross.com
www.drboross.com