Stresszcsökkentés józan ésszel

0
538
Fotó: 123rf.com

Egyre közismertebb, hogy a stressz számos lelki és fizikai betegség önálló rizikófaktora és szinte lehetetlen elkerülni. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint azonban csökkenteni és kezelni nem csak lehet, de kell is.

Állandó támadásra, menekülésre készen

A stressz egy olyan belső vagy külső inger, amelyet egy adott személy – nem feltétlenül tudatosan – veszélyesnek minősít, és ez vészreakciót indít el benne. A vészreakció annak az ősi válasznak felel meg, amikor a szervezet a megküzdés vagy menekülés érdekében fokozza az aktivitását. Felkészülvén az „ütésre vagy a futásra”, fokozódik a légzés, az oxigénfelvétel, emelkedik a vérnyomás, szívritmus, izomfeszültség, beindul az adrenalin-termelés, felszabadulnak a zsírsavak, hogy az izom fel tudja használni azokat. Ebből is látszik, hogy a tartósan fennálló stresszes állapot állandó készenlétben tartja a szervezetet, ami roppant megterhelő.

Aki azt gondolja, a stressz csakis feszültséget okoz, téved. Sokszor olyan alattomosan jelentkeznek a következményei, hogy már csak egy komoly betegség utal arra, hogy túl sokáig hagytuk eluralkodni. Hiszen nem csak a túl sok munka, a többszörös megfelelési- és teljesítmény-kényszer, de a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is stresszforrás. Ha nem lépünk ki időben a stressz okozta ördögi körből, a teljesítményünk romlása után betegségek fognak figyelmeztetni minket a megoldás szükségességére. 

Fotó: 123rf.com

Milyen betegségek mögött húzódhat meg a tartós stressz?

 • Szív és érrendszeri megbetegedések 
 • Magas vérnyomás 
 • Pánikbetegség
 • Pajzsmirigy betegségek 
 • Megnövekedett vércukorszint 
 • Gyomorfekély 
 • Tenziós fejfájás vagy migrén 
 • Ekcéma súlyosbodása 
 • Előrehaladott asztma 
 • Alvászavarok 
 • Irritábilis bél-rendellenesség 
 • Daganatos megbetegedések 
 • Autoimmun megbetegedések

Elkerülni nem lehet, de kezelni igen

A mindennapi stressz elkerülhetetlen, azonban nem kell, hogy kiszolgáltatottak és védtelenek legyünk ezzel szemben. A stressz negatív hatásainak csökkentésére érdemes szakértő segítséget, és ha lehet, támogató közeget keresni – hangsúlyozza dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója.

– Fontos tudni, hogy a stresszkezelés nem tanulható meg egyetlen alkalom alatt, ez egy folyamat, melynek során a mindennapi élet kevésbé hatékony stressz kezelési szokásait elhagyjuk, és a hatékonyabbakat megtanuljuk, a mindennapok rutinjába építjük. Az új komplex tréning során megtörténik a résztvevők mindennapjaiban jelentkező stresszfaktorok és azok hatásainak, a mindennapi rutin elemzése. Az önismeret, a józan ész, és a rendszerezés hármasára épülő módszerrel segítünk a mindennapi életben betöltött szerepek, feladatok, vágyak közt rendet és harmóniát teremteni.

A tréning során a résztvevők elsajátíthatják a módszer elemeit és logikáját, az egymást követő alkalmak közti időben mindennapi életükre adaptálhatják a módszert. Az újabb alkalmak pedig nem csak újabb elemekkel gazdagítják a megküzdési stratégiákat, de a résztvevők megoszthatják a gyakorlás során szerzett tapasztalataikat egymással, így a csoportdinamika eszközével is erősíthetjük a tréning hatását. A cél, hogy visszaszerezzük a harmóniát, támogathassuk a testi-lelki egészséget.

Forrás: Életmód Orvosi Központ (www.eletmodorvosikozpont.hu)