Szoptatás cukorbetegen- ezekre figyeljen!

0
493
Fotó: 123rf.com

Ha valaki  cukorbeteg, az élete több pontján is némi nehézséggel találhatja  szemben magát. Ez különösen igaz azokra az eseményekre, állapotokra, amikor nagyobb  hormonális  változások zajlanak a szervezetében. Éppen ezért dr. Porochnavecz Mariettától, a Cukorbetegközpont diabetológusától azt kérdeztük, vajon hogyan hat a cukorbetegség a szoptatásra, van-e olyan, amire külön figyeljenek ilyenkor a diabéteszes kismamák?

Először is fontos leszögezni, hogy a cukorbetegség nem kontraindikációja a szoptatásnak, vagyis bátran szoptathat a cukorbeteg kismama!.  Az anyatejes táplálás a WHO jelenlegi ajánlása szerint a baba (minimum) 6 hónapos koráig ajánlott, hiszen nem csak az anya-gyermek kapcsolatot erősíti, hanem a gyermek és a szülő egészségéhez is hozzájárul.

Az anyatej hipoallergén, alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban. 

A szoptatás mind az anyára, mind a gyermekre nézve számtalan előnyös hatással rendelkezik: az anyánál pl.  csökkenti több daganattípus kialakulásának esélyét, segíti a baba immunrendszerének erősödését, valamint hozzájárul a későbbi elhízás, cukorbetegség elkerüléséhez. Szerencsére csupán kevés olyan állapot van, melyek esetén nem lehet szoptatni (ez esetekben sem mindig maga az állapot, hanem az arra szedett gyógyszerek miatt).

Néhány dolgot azonban fontos figyelembe  venni és betartani, hogy a vércukorszint az optimális tartományban maradjon, de a baba igényei is ki legyenek elégítve. De ez ne szegje kedvét, hiszen a szoptatás igen fontos,  többek között azért, mert kutatások szerint az anyatejjel táplált gyermekeknél később kisebb eséllyel lép majd fel cukorbetegség- ez azért is lényeges szempont, mert ha az anya cukorbeteg, akkor a gyereke is a fokozott rizikócsoportba fog tartozni diabétesz szempontjából, így jobb mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Milyen előnyökkel járhat, ha szoptatja kisbabáját, cukorbetegen is?

• Gyorsabban megszabadulhat a terhesség során felvett plusz kilóktól, ami nem elhanyagolható a vércukorszint rendezése szempontjából

• Gyorsabban zsugorodik vissza a méhe normál méretűre

• Csökken a petefészek/emlőrák kockázata

• Lehet, hogy kevesebb inzulinra lesz szüksége

Azok az anyák, akik terhességi  cukorbetegek voltak és minimum 6 hónapig szoptatnak, kevésbé valószínű, hogy később 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk.

 Érdemes azonban arra felkészülni, hogy  lehet, hogy a cukorbetegség megnehezíti majd a szoptatást, a tejtermelődést, ennek ellenére érdemes kitartónak lenni! Ha cukorbeteg, akkor előfordulhat, hogy a tejtermelése nehezen, később indul be. Ez ne szegje kedvét, szülés után rögtön tegye mellre babáját és próbáljon szoptatni, akkor is, ha nem sikerül!

Hogyan befolyásolja a szoptatás a vércukorszintet?

Fontos először is a vércukorszint  normalizálása, ugyanis a túl magas vércukorszint befolyásolja a tejtermelést, tehát a megfelelő  vércukorszint rendkívül fontos a szoptatáshoz, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tej termelődjön! Ezt leginkább speciális, személyre szabott diétával és bőséges mennyiségű folyadék fogyasztásával lehet elérni  A folyadékfogyasztás azért is fontos, mert mind a szoptatás, mind a cukorbetegség könnyen okoz dehidratált állapotot, így a távozó folyadékot mihamarabb pótolni szükséges! (Előfordulhat, hogy inzulinra is szükség van a vércukorszint normalizálásához. )

Az anya a szoptatás idején a szokásoshoz képest napi 4-500 Kcal-val nagyobb energiafelvételt igényel: ez a szénhidrátbevitel tekintetében is 30-50 gramm többle­tet jelent. Természetesen ezt a mennyiséget napi öt-hat alkalomra kell elosztani, azaz étkezésenként 5-10 grammal több szénhidrát kezelési rendszerbe iktatását igényli- hívja fel a figyelmet a diabetológus.

Ha beindult a tejtermelés, és a babát képes anyatejjel táplálni, akkor a következő lépés az, hogy fokozottan figyeljen vércukorszintjére, ugyanis a szoptatás során csökkenhet  a vércukor szintje és hipoglikémia léphet fel, mivel a tejelválasztás energiát igényel. A szoptatás során nagyobb mennyiségű cukor hagyja el a testét (hiszen az anyatej cukros a laktóz miatt),így a vércukorszint akár 25% -kal is csökkenhet. A szoptatás tehát lényegében olyan, mintha edzene, hiszen ugyanúgy csökken a glükózszint, ráadásul fogyni is fog tőle. Éppen ezért szoptatás előtt étkezzen és  legyen maga mellett gyümölcslé vagy keksz, és ha érezné a hipoglikémia tüneteit, igyon, egyen!  Érdemes orvosával is konzultálnia, hiszen előfordulhat, hogy kevesebb inzulinra van szüksége!

Inzulint bártan használhatják a cukorbeteg kismamák, akárcsak a terhesség alatt. Az inzulin molekulái túl nagyok ahhoz, hogy a kiválasztódjanak az anyatejbe, így semmilyen problémát nem okozhat. A magas vércukorszintre használt metformin alkalmazása kapcsán már megoszlanak a vélemények. Külföldön a gyakorlatban, mind terhesség, mind szoptatás során használják, ám Magyarországon hivatalosan nem engedélyezett.

Éppen ezért, ha a cukorbeteg kismama szoptat, akkor elsősorban az életmódterápia a kezelés fő pillére, amit szükség esetén inzulinnal kell kiegészíteni”- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Mikre ügyeljen, ha szoptat cukorbetegen?

  • Várjon türelemmel, míg a tejtermelés kellően beindul (addig is tegye minél többször mellre a babáját)
  • Ellenőrizze vércukorszintjét szoptatás előtt és után
  • Beszélje meg orvosával, kell-e csökkenteni az inzulin adagját  ?
  • Fogyasszon bőséges mennyiségű folyadékot, többet, mint szoptatás nélkül
  • Szoptatás előtt fogyasszon egy kis snack-et
  • Pihenjen, ha tud; hiszen, ha az alváshiány miatt stresszes, az sem a tejtermelésnek, sem
  •    pedig a vércukorszintnek nem tesz jót

Forrás: Cukorbetegközpont