Vendégeket vársz karácsonykor? 3 gyakori hiba, amit jobb, ha elkerülsz!

0
495
Fotó: Gettyimages.com

Idén karácsonykor te vagy a házigazda? Íme néhány tipp segítségül, hogy semmi ne ronthassa el az ünnepi hangulatot. A karácsonyi készülődés mindig nagy hűhóval jár. Olyan sok dologra kell figyelni, hogy gyakran az apróságokra már nem is marad időnk. Cikkünkből kiderül, mik azok, amikre mégis érdemes időt szánnod, hogy minden flottul mehessen az ünnepekkor. 

Az est egyik fénypontja: a közös vacsora

A legnagyobb fejtörést bizonyosan számodra is a menü kiválasztása okozza. Hagyománykövető vagy, esetleg valami újat próbálnál ki? Mielőtt döntenél, gondold végig, hogy vendégeid étrendjébe mi fér bele. Manapság szerencsére rengeteg olyan receptet találsz, amik kompatibilisek a legtöbb ételérzékenységgel, legyen az glutén, laktóz, vagy cukorbetegség. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ne ijedj meg, nem kell felforgatnod az egész konyhát: egy-két alapanyag megváltoztatásával már kivitelezhető a legtöbb főétel. Ha tudod, hogy vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytató vendéged is lesz, számukra is könnyen elkészíthető alternatívákat találsz a receptek között.

A desszert

Te is azok közé tartozol, akik az ünnepeket plusz kilók nélkül szeretnéd zárni, de nehezedre esik nemet mondani a kalóriadús desszertek láttán? Nem kizárt, hogy vendégeid is hasonló cipőben járnak. A legjobb megoldás, ha házigazdaként te inkább egészséges nassolnivalókat helyezel az asztalra – vendégeid bizonyára hálásak lesznek érte. Tehetsz ki liofilizált, vagy aszalt gyümölcsöket, zabból készült kekszeket, esetleg valami sós ropogtatnivalót, például olajos magvakat. A Mixitnél pont találsz fűszerezett pörkölt mogyoró- és dióféléket.

Váratlan helyzetek

Veled is volt már olyan, hogy annyira finom volt az egyik fogás, hogy hazavittél belőle? Ha nem is, jó, ha felkészülsz pár műanyagdobozzal vendégeid számára – lehet, hogy szívesen vinnének a maradékból. Ez nem csak, hogy bók a számodra, de az étel sem megy így kárba.

Bár nem sokszor, de az is előfordulhat, hogy egy tányér eltörik, vagy elszámoljuk magunkat, és nem jut hely mindenkinek. Nem árt, ha az ilyen helyzetekre rendelkezel plusz székekkel, és pót-étkészlettel! Nyugodtan készítsd be őket könnyen elérhető helyre. 

Már csak másfél hét van hátra, úgyhogy lehet, hogy érdemes mielőbb elkezdeni készülődni, hogy ne mindent az utolsó pillanatban kelljen megszervezni – a kapkodásnak, mint tudjuk, sosincs jó vége. Ha valami mégsem úgy sül el, ahogy szeretted volna, ne aggódj! Vendégeid számára is biztos az a fontosabb, hogy egy nyugodt, meghitt, és kellemes estét töltsetek együtt, mint hogy minden tökéletes legyen. Békés ünnepeket kívánunk!