4 természetes és gyors megoldás stressz ellen

0
876
Fotó: gettyimages.com

Munkahelyi, családi problémák, vizsgák. Mindannyian megélünk hosszabb-rövidebb ideig tartó, stresszes időszakokat. De szerencsére vannak gyors és hatékony megoldások annak elkerülésére, hogy eluralkodjon rajtunk a szorongáshullám, a lelki nyomás. Íme 4 természetes módszer mindezek enyhítésére.

1. Akupresszúrás pont stimulálása

Miért oldja a stresszt?

Az akupresszúra a hagyományos kínai orvoslásból származó technika, amelynek célja a meridiánokon belüli energia egyensúlyának helyreállítása (meridián: testi energiacsatorna, amelyben az életenergia áramlik). A módszer abból áll, hogy ujjunkkal nyomást gyakorolunk az adott akupresszúrás pontra (stimuláció). A pszichés vagy érzelmi túlfeszítettség kezelésére hasznosnak bizonyul a szív meridiánján elhelyezkedő 7-es pont stimulálása.  Miközben fontos, hogy teljes figyelmet szenteljünk ennek a stimulációnak, addig egyszerű gesztust fejtünk ki a több ellazulásért, kevesebb idegességért, stresszért és a kontrollált érzelmekért. 

Alkalmazás

Ahhoz, hogy megtaláljuk a szív meridián 7-es pontját (amelynek elnevezése a kínai orvoslásban: shen men – a lélek kapuja), nyissuk ki a jobb kezünket, tenyérrel felfelé, és hajlítsuk be a csuklót magunk irányában. Csúsztassuk a jobb hüvelykujjat a bal csukló harántbarázdájára, és tartsuk a mélyedésben közvetlenül a kisujj meghosszabbításában elhelyezkedő kis csont, a borsócsont (pisiform) előtt. A hüvelykujjunkkal gyakoroljunk nyomást erre a pontra, 1 percig, majd végezzük el a pont nyomását a másik kézen.

2. Ylang Ylang esszenciális olaj használata

Miért oldja a stresszt?

Az elsősorban nyugtató hatása miatt előnyben részesített Ylang Ylang (Cananga odorata) esszenciális olaj geranil-acetátot és benzil-benzoátot tartalmaz, mely anyagok szorongásoldó, relaxáló és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy fitoterápiás hatásokat igazoló, korábbi angol tanulmány szerint az Ylanh Ylang esszenciális olaj alkalmazásai vérnyomás-, pulzus- és stressz-csökkentő hatást mutattak. Maguk, a vizsgálódásban részt vett páciensek is arról számoltak be, hogy nyugodtabbnak, ellazultabbnak érezték magukat.

Alkalmazás

Tegyünk 1 csepp esszenciális olajat (HE) mindkét csukló belsőoldalára és/vagy a szoláris plexusba (napfonat csakra – a szegycsont és a köldök között található idegdúc). Mindenfajta irritáció elkerülése érdekében oldjuk fel az esszenciális olajat választásunk szerinti növényi olajban (HV), 1/4 HE – 3/4 HV arányban, és öntsük a keveréket golyós (roll-on) üvegcsébe, amely szükség esetén könnyen elővehető a táskánkból. Amellett az esszenciális olaj közvetlenül a flakonból vagy néhány cseppel átitatott zsebkendőből is könnyen belélegezhető.

3. Mindfulness meditáció –  megállással való elmélkedés

Miért oldja a stresszt?

Amikor érezzük, hogy eluralkodik rajtunk a stressz, és az a benyomásunk hogy azt túlreagáljuk (engedünk a félelemnek és a szorongásnak), anélkül, hogy időt szánnánk a gondolkodásra, hasznos lehet egy mindfulness (tudatos jelenlét) meditációs szünet, „megállás” módszerrel.

Ez egy nagyon egyszerű technika, amellyel néhány perc alatt vissza lehet térni nyugalmi állapotunkba. Az idő elteltével és rendszeresen gyakorolva hozzájárul a szürkeállomány szintjének növekedéséhez a neokortexben (az agykéreg legfejlettebb része,  és főleg a szürkeállomány alkotja). Eredmény: nagyobb koncentráció, nyugodtság és távolságtartás stresszes helyzetekben.

Alkalmazás

Először hagyjuk abba, amit éppen csinálunk. Szánjunk egy percet arra, hogy a légzésünkre koncentrálunk, miközben egyik kezünk a hasunkon nyugszik. Figyeljük meg, mi zajlik a testünkben, gondolatainkban, továbbá érzelmeink és légzésünk tekintetében, ítélet nélkül. Folytassuk a tevékenységünket, tudatosan figyelve arra, amit csinálunk, az átgondolt, helyesebb és következetesebb döntések meghozatala érdekében. 

4. Váltott orrlyukas légzés

Miért oldja a stresszt?

A mély, lassú és ellenőrzött légzés lehetővé teszi az agy jó oxigénellátását, beleértve a gliasejtekét, amelyek körülveszik a neuronokat (idegsejteket) Amellett elősegíti a neurotranszmitterek (dopamin és szerotonin elnevezésű ingerületátvivő anyagok) optimális kiválasztását. A kulcs a stressz és a szorongás csökkentése, valamint a kognitív funkciók (memória, koncentráció) fokozása.

A váltott légzés, ahogy a neve is mutatja, az egyik, majd a másik orrlyukkal történő légzésből áll. Ez segít a szervezet nyugalmi állapotának visszaállításáért felelős, paraszimpatikus idegrendszer és a vele ellentétes funkciójú ortoszimpatikus idegrendszer harmonizálásában, a jobb stresszkezelés érdekében, miközben kapcsolatban maradunk a valósággal. Ami a legjobb módszer pl. állásinterjú vagy vizsga előtt….

Alkalmazás

Egy jó kilégzés után fogjuk be a jobb orrlyukat a bal kéz gyűrűsujjával, és végezzünk belégzést lassan  a bal orrlyukon át kb. 3 másodpercig. Tartsuk vissza a levegőt a két orrlyuk befogásával (a hüvelykujj beszorítja a bal orrlyukat) 6 másodpercig. Engedjük el a gyűrűsujjat, és lélegezzük ki a levegőt a jobb orrlyukon keresztül 6 másodpercig.

Azután végezzünk belégzést ugyanezen jobb orrlyukon keresztül, tartsuk vissza a lélegzetünket, és végezzünk kilégzést a bal oldalon, és ismételjünk mintegy 10-12-szer. Végezzük el ezt a légzés-gyakorlatot este is, lefekvés előtt, ha nem sikerül a napi stressztől megszabadulnunk.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban, kérje gyógyszerészétől!