Cukorbetegség szövődmény kivizsgálás – ön se hagyja ki!

0
779
Fotó: 123rf.com

A cukorbetegség igen alattomos kór, ugyanis gyakran nem okoz tüneteket, ha pedig mégis, akkor sokszor már késő, és valamilyen szövődmény kialakult. Ha azon szerencsések közé tartozik, akiknél még nem okozott semmi komolyabb bajt a magas vércukorszint, úgy abban az esetben nagyon fontos a szövődmény kivizsgálás, hiszen minél előbb kezdi meg a probléma terápiáját, annál jobb! Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta, milyen szövődmények fordulhatnak elő diabetes esetén, és hogy miként lehet ezeket felderíteni, kezelni.

Fontos a cukorbetegség okozta szövődmények megelőzése, kezelése

A kelleténél magasabb vércukorszint a szervezet egészére negatív hatást gyakorol, ezért számtalan szövődményt okozhat. Hiszen befolyást gyakorol testszerte az erekre, idegekre, így igen változatos problémákkal járhat. A betegség folyamatosan károsítja a szervezetet, így nagyon fontos a glükózszint megfelelő szabályozása (életmóddal, gyógyszeres, inzulinos kezeléssel), ami mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a szövődmények szűrésére, és azok mihamarabbi kezelésére.

A cukorbetegség okozta szövődmények 

  • Retinopátia
  • Neuropátia
  • Nefropátia
  • Lábszárfekély
  • Szív-és érrendszeri problémák (pl.érszűkület, szívinfarktus, embólia)

Szövődmény kivizsgálás

Retinopátia: a rossz keringés szemfenéki elváltozásokat eredményezhet, ami rossz esetben akár vaksághoz is vezethet. Tüneteket eleinte nem okoz, később a beteg apró fekete foltokat vesz észre, látása homályossá válik. Oka, hogy a kiserek falának meggyengülése következtében értágulatok, (microaneurizmák) alakulnak ki. A sejtek vérellátottsága romlik, illetve a károsodott érfalakból folyadék, vér is kiléphet, sőt, új erek is képződhetnek-  mindez pedig kihat a retina egészségére. Nagyon fontos a cukorbetegeknél a tágított pupilla mellett végzett rendszeres szemészeti ellenőrzés, ugyanis már akkor észrevehetők az elváltozások, amikor a retinopátia még nem okoz különösebb tüneteket.

Fotó: gettyimages.com

Neuropátia: a perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti, és igen gyakori probléma a cukorbetegek körében (a cukorbetegek kb. 70 százalékánál kimutatható). Leggyakrabban az alsó végtagokon alakul ki, mely során a beteg érzékkiesésre, zsibbadásra, gyengeségre, bizsergésre, égő érzésre panaszkodik. Lehetséges következménye a diabéteszes láb, melynek során igencsak megnő a lábszárfekély esélye, mely a lábamputációk nagy részéért tehető felelőssé. Diagnosztikájában nagy szerepe van a Neuropad tesztnek (verejték elválasztás vizsgálata), a reflexek ellenőrzésének, a Rydel- Seifert -féle kalibrált hangvilla-teszttel a vibrációérzetet nézzük, a protektív érző funkciót a Semmes-Weinstein -féle monofilamentum teszttel, a hőérzetet pedig az ún. Tip Therm próbával vizsgáljuk.

Nefropátia: a cukorbetegség a vesék működésre is negatív hatással van, így gyakori annak károsodása (a cukorbetegek kb.40 százalékánál fordul elő) . Amennyiben magas a beteg vérnyomása, úgy még nagyobb rá az esély, ráadásul a hipertónia egyik tünete is lehet a nefropátiának. Mivel ekkor a vesék szűrőfunkciója károsodott, így fehérje kerül a vizeletbe. Az állapotnak 5 stádiuma van, attól függően, mennyire károsodott a vesefunkció. Sajnos eleinte tüneteket nem okoz, ezért gyakran későn diagnosztizálják, rossz esetben a beteg dialízisre kényszerül. Amennyiben már panaszokat okoz, úgy fáradékonyság, ödéma, fogyás, rossz közérzet, vérszegénység, később hányinger, szédülés, toxikus tünetek jelentkeznek a méreganyagok felhalmozódása miatt. A veseszövődmény szűrésére és diagnosztikájára a vizeletfehérje mennyiségi meghatározása alkalmas. Vesebetegség bizonyos fázisában a metformin nem javasolt, ekkor inzulinra kell áttérnie a betegnek, valamint a cukorbeteg diéta mellett vesekímélő étrendet is tartani kell (természetesen a vesekárosodásra való gyógyszerek szedése mellett).

Szív-és érrendszeri problémák: a magas glükózszint az érrendszerre is kifejti negatív hatását, így szív-és érrendszeri szövődményekkel is számolni kell. Gyakori, amikor érszűkület alakul ki, de a cukorbetegeket a trombózis, embólia is sújthatja- figyelmeztet Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Az érszűkület szűrése duplex ultrahanggal, kontrasztanyagos érfestéssel, arteriográfiával történik, a szív állapotának vizsgálata pedig EKG-vel, esetleg szív ultrahanggal. Mindemellett érdemes lehet 24 órás vérnyomásmérésen is részt venni.

Forrás: Cukorbetegközpont