Fájdalomcsillapítás várandósság alatt

0
338
Fotó: 123rf.com

A terhesség alatti legkülönfélébb fájdalmak, köztük a fejfájás, a fogfájás vagy a mozgásszervi fájdalmak kezelésében – ha belsőlegesen alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszerekről van szó – továbbra is a paracetamol az elsőként választandó hatóanyag.

Noha a paracetamol készítményei vény nélkül is kaphatók a gyógyszertárban, érdemes a fájdalmas panaszokkal orvoshoz fordulni.

Mit tehetek?

Aki korábban fejfájós volt vagy gyakran fájt a dereka, annak a várandósság alatt is jelentkezhetnek ezek a panaszai. Elsődlegesen törekedni kell arra, hogy gyógyszeres kezelés nélkül enyhüljön a fájdalom. Fejfájás esetén például a friss levegőn tett séta, a relaxálógyakorlatok végzése vagy a jóga javasolható.

Derékfájás vagy egyéb mozgásszervi panaszok kezelésében a gyógytornász szakember által vezetett gyógytorna, masszázs, manuálterápia ajánlható. Sor kerülhet akupunktúrára vagy derékfájásnál medenceszorító öv viselésének előírására. Ezek mellett mindenkinek ügyelnie kell a gerinckímélő életmódra, a helyes testtartásra, naponta többször kell pihennie, és kerülnie kell a tartós egy helyben való állást.

Milyen vény nélkül kapható szereket alkalmazhatok?

Elsőként választandó szerként – kismamáknak – a paracetamol javasolt. Mivel egyszeri adagként 500 mg paracetamol fájdalomcsillapító hatása nem minden esetben elegendő, ahelyett, hogy egyéb típusú fájdalomcsillapító szereket is alkalmaznának a kismamák a paracetamol mellett, inkább a paracetamol dózisának a növelése javasolt. Egyszeri dózisként maximum 1000 mg paracetamol bevétele kismamák esetén is biztonságosnak tekinthető. Az adagok leghamarabb 4 óránként ismételhetők, de a napi maximum 4000 mg paracetamoldózist nem szabad túllépni.

Mit nem alkalmazhatok?

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek a paracetamol mellett egyéb hatóanyagokat is tartalmaznak. Viszont várandósság alatt kerülendők a kombinációs gyógyszerek! Azok a fájdalomcsillapítók például, amelyekben a paracetamol mellett koffein is található, kismamáknak nem javasoltak. A koffein magasabb dózisokban (naponta több mint 200 mg) szedve ugyanis koraszüléshez vezethet, negatívan hathat a gyermek születési súlyára.

A várandósság alatt többféle vény nélkül kapható gyógyszert is kipróbálhat bárki a fejfájása miatt. Acetilszalicilsav, dexketoprofén, diklofenák, ibuprofén, naproxen és metamizol: ezek használata átgondolandó a várandósság alatt. Az acetilszalicilsav alkalmazása a harmadik trimeszterben kifejezetten ellenjavallt, és a terhesség többi szakaszában is csak orvosi javaslatra szedhető. Az acetilszalicilsav ugyanis a kismamáknál, a magzatoknál és az újszülötteknél is vérzéseket válthat ki. Emellett a harmadik trimeszterben alkalmazott hatóanyag a magzati tüdő károsodását és újszülöttkori légzésproblémákat okozhat.

Ibuprofén, diklofenák, naproxen vagy dexketoprofén hatóanyagú patikaszereket szintén nem javasolt alkalmazni. Az acetilszalicilsavnál említett magzati tüdőkárosodás lehetősége a 3. trimeszterben ezeknél a hatóanyagoknál is fennáll. Orvosi javaslatra is általában csak akkor szedhetők az említett hatóanyagok, ha az egyéb fájdalomcsillapítók hatása nem kielégítő.

A metamizol terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban viszonylag kevés adat áll rendelkezésre.

A metamizol alkalmazása nem ajánlott az első és a második trimeszterben, de bizonyos esetekben – ha egyéb terápiás alternatíva nincs – a metamizol egyszeri adagjai orvosi javaslatra elfogadhatók. A harmadik trimeszterben történő metamizolalkalmazással már óvatosabbnak kell lenni, akkor a metamizol ellenjavallt.

Fotó: 123rf.com

Orvoshoz kell fordulni!

Ha erős, szokatlan jellegű vagy korábban nem tapasztalt fájdalom lép fel.

Ha egyéb tünetekkel (pl. szédülés, zsibbadás, érzéskiesés, látászavar) társultan jelentkezik a fájdalom.

Ha hasi, alhasi fájdalom, görcs jelentkezik.

Tapasztalhatok mellékhatást?

Az elmúlt években megjelent néhány olyan hír, amelyek alapján a kismama által szedett paracetamol a megszülető gyerme-keknél emelheti a gyermekkori asztmás megbetegedések gyakoriságát. Ezt azonban egyértelműen nem sikerült adatokkal alátámasztani. Több vizsgálat arra mutatott rá ugyanis, hogy a kismama kezeletlen fájdalma is fokozza az asztmarizikót; tehát maga a fájdalom, amelynek a csillapítására például a paracetamolt alkalmazzák, is vezethet ahhoz, hogy a gyermeknél nagyobb gyakorisággal fordul majd elő asztmás megbetegedés.

Fájdalom esetén alkalmazható vény nélküli gyógyszerhatóanyag

• Paracetamol

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazin januári számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!