Hogyan oldjuk meg a nyári baleseteket?

0
597
Fotó: gettyimages.com

Hogyan segítsünk magunkon és másokon a vakáció alatt bekövetkező kisebb baleseteknél?

Vajon elég ismerettel rendelkezünk, és készen állunk-e a hatékony reakcióra az általában nyáron, váratlanul bekövetkező, bőr- vagy más egészségügyi problémák megoldására?

Homokszem vagy idegentest a szemben

MIT TEGYEK?
Kiöblítem a szememet szemcseppel vagy védő és nyugtató fiziológiás szérummal, ha ezek nincsenek kéznél, tiszta vízzel. A szembe juttatott folyadék adja a legnagyobb esélyt a homokszem (vagy más idegen test) eltávolítására anélkül, hogy irritálnánk a szemet vagy megsértenénk a szaruhártyát. De ha ez mégsem sikerül, és 30 percnél hosszabb ideig irritációt érzünk, forduljunk orvoshoz. Egy kisebb beavatkozás válhat szükségessé az idegen részecske eltávolításához. Ha üvegszemcse vagy fémpor kerül a szembe, ne próbálkozzunk semmilyen „házi” módszerrel, hanem minden esetben keressünk orvost a közelben.

Fotó: 123rf.com

„Napszúrás” a szemben

MIT TEGYEK?
Ha kontaktlencsét használok, leveszem, és fertőtlenítő szemcseppet használok, majd pihentetem a szemem. Hideg vizes borogatást teszek a szememre, hogy védjem a fénytől. Megfelelő védettséget biztosító napszemüveg használata nélkül a víztükör vagy a strand homokja a fényvisszaverődés következtében szemgyulladást válthat ki. Az ilyen helyeken való tartózkodás során előfordulhat, hogy néhány óra múlva a szem fájni kezd, könnyezik, zavarja a fény. Ha pihentetjük a szemet, óvjuk az erős fénytől és borogatjuk, mintegy 48 órán belül következmények nélkül múlik a baj, nem szükséges orvoshoz fordulni.

Hal fogyasztása közben a szálka megakad a torkon

MIT TEGYEK?
Kenyérbelet eszem, hogy „levigye” a szálkát. Egy szálka apró sérülést okozhat, de nem blokkolja le a légutakat. Ha azonban a kenyérbél fogyasztása és a köhögés nem segít, orvost kell hívni.

Fotó: pixabay.com

„Lenyeltem egy darazsat”

MIT TEGYEK?
Hívom a sürgősségi ellátást, és addig jégkockát szopogatok. Ha nem csípett meg, nem súlyos a dolog – semmit nem kell tenni. Bármikor megtörténhet, de nyáron, a természetben járva gyakoribb az ilyen baleset. Ha egy darázs megcsípte a torkunkat, ödéma tömítheti el a légutakat – még ha nem is vagyunk allergiásak a darázscsípésre –, ezért nagyon veszélyes lehet, orvost kell hívni. A jégkocka szopogatása lassítja a véráramlást, és így a helyi gyulladás kialakulását, míg megérkezik az orvosi segítség. Ha azonban úgy nyeljük le a darazsat, hogy valójában nem csípte meg a torkunkat, nincs teendő, csak várjuk meg, míg távozik onnan. De ha allergiásak vagyunk a darázscsípésre, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazin jelent meg! Magazinunkat kérje minden hónapbana gyógyszerészétől!