Fotó: pixabay.com
Halottak napja - a békességé. Az élőké. Hiszen azok, akik ha le is hunyták szemüket, de szeretetünkben megmaradtak - nem haltak meg. Bennünk élnek tovább.
(Fodor Sándor)

Kos

(március 21.-április 20.) A Jupiter bolygó kifogyhatatlan bölcsességgel ruház fel. Szívesen adsz tanácsot, segíted a a hozzád fordulókat. Hivatásodban, főleg ha szereted is amit csinálsz, keményen teljesítesz. A minőségi emberi kapcsolatok, az hogy szeressenek és szeretve legyél, fontos számodra. Országszerte látni a temetőkben gyújtott gyertyák fényét. Ha lehetőséged adódik, fizikálisan is járd végig azok sírját, akiknek emléke benned él, és gyújts egy mécsest te is lelkükért! Ha távol vannak elhelyezve szeretteid hamvai, emlékezz otthon, csendben! Az itt maradt gyászoló úgy érzi, halottja az ő életéből is elvitt valamit. Ilyenkor halottak napja körül gyakori lehet ez az érzés és az ezzel járó fájdalom, azaz hiány. Az elmélkedés segít….

Bika

(április 21.–május 21.) Könnyen lehet, hogy éppen a jelenlegi konstelláció ruház fel különleges vonzerővel. Szenvedélyes leszel, és könnyen esel szerelembe. Akinek van párkapcsolata, igyekezzen józanul kezelni a helyzetet, amikor Ámor nyila eltalálja! Itt van újra a november eleje, amikor mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére, és felkeressük a temetőkben hozzátartozóink sírját. Tedd te is ezt, és ha van rá lehetőséged, segíts olyanoknak is kijutni, akik idősek, vagy közreműködésre szorulnak! Különösen nehéz időszak: a gyászolóban vád és önvád, düh és bűntudat váltogatja egymást. Azután következik az emlékek keresése, majd pedig a lelki megnyugvás. 

Ikrek

(05.22.– 06.21.)  Lelkesen fogadod a hódolók bókjait, ők azonban nem tudják, hogy nálad ez komoly, vagy csak a szórakozásodat szolgálja. A november, bár elfogadottan az enyészet hava, nálad másról fog szólni: az újjászületést ígérik a csillagok. Mindemellett ellátogatsz szeretteid sírjához, esetleg csak lélekben, és emlékezel. Hatékonyan veted bele magad az élet kisebb, nagyobb kihívásainak forgatagába. Néhány dolgot, ami az elkövetkező 3-4 napban fog történni, nehéz lesz megérteni, de tudd, hogy minden okkal történik, és végül minden kitisztul, a helyére kerül majd. Kövesd a megérzéseidet, úgy a munkádban, ahogy a magánéletedben is! Elvesztett szeretteinkkel való kapcsolatunkon javítani, változtatni már nem tudunk. Amit viszont megtehetünk az az, hogy aktívan teszünk nap mint nap azért, hogy még élő hozzátartozóinkkal ha nem is konfliktusmentes, de kielégítő, szeretetteljes kapcsolatban legyünk. 

Rák

(06.22.–07.22.) Minden önálló kezdeményezésed, amelyeket indítottál, lassan beérik. Lassan jönnek a jó dolgok, melyekből az utóbbi időben neked kevés jutott. Fogadd nyitott szívvel a dicséretet, nem kell a páncélodba bújnod, hagyd, hogy ebben az egyre fényszegényebb évszakban a gyengülő napsugár megtaláljon! Neked is a békességet jelenti a Halottak napja. Az élőkét. Hiszen azok, akik ha le is hunyták szemüket, de szeretetünkben megmaradtak – nem haltak meg. Bennünk élnek tovább. A még élő hozzátartozókkal való beszélgetés jó lehetőséget ad arra, hogy családi kapcsolatokról együtt gondolkozzunk, ki milyen tulajdonsággal bírt, mit kaptunk lelki örökségképp tőle, milyen helyet, szerepet töltött be a családban, milyen űrt hagyott maga után. 

Oroszlán

(07.23.–08.23.) Az otthon és szülő elvárásai most megnövekedhetnek, de te olyan erőtartalékokat is elővarázsolsz, amelyeket eddig rejtekhelyen tartottál. A titkaidra jól vigyázz, nem kell mindent nyíltan kimondanod. A minőség, a kiváltságos helyzetek vonzanak. Amint látod az embereket koszorúkat, gyertyákat vásárolni, eszedbe jutnak a saját halottjaid. Ezen a héten nem csak a halottaink miatt megyünk ki a temetőbe, hanem saját magunkért is, mert az élet mindennapi gondjai közepette hajlamosak vagyunk megfeledkezni e világ kérlelhetetlen igazságáról: az élet mulandó. 

Szűz

(08.24.–09.23.)  Merkúr és a Vénusz is a kapcsolatok és a kommunikáció területét érintik mostanság. Ilyenkor sokkal mélyebben, több érzéssel gondolkodsz. A szigorú és kritikus megjegyzések helyét jóval emberibb, szeretetreméltóbb gesztusok váltják fel. Gondolkodásod erősen intuitív lesz. Párkapcsolatodban a kedvesség és a megértés lesz a vezérmotívum. Mindenszentek ünnepe és Halottak napja fontos üzenetet hordoz, amire érdemes odafigyelnünk. Bárcsak tudnánk igazán, mélyen összetartozó embernek lenni, az odaátra költözöttekkel és az idelent maradottakkal egyaránt!Gyertyagyújtáshoz fűződő hiedelem, hogy a már égő gyertyát nem szabad az egyik sírról a másikra áttenni. Ez ugyanis azt szimbolizálná, mintha az egyik elhunyt életében elkövetett bűnét a másik elhunyt bűneinek listájához tennénk át. Hasonlóképpen, ha valaki virágot lop egy sírról, akkor az elhunyt bűneit is magával viszi, vagy átteszi egy másik elhunytét.

Mérleg

(09.24.–10.23.)  Leginkább az anyagi dolgok rendben tartása köti le a figyelmedet. Társaságban erősen hangoztatod a véleményedet, akár szenvedélyes vitákba is bonyolódhatsz. Hangulatod időnként hullámzó: amikor bejön a számításod, boldog vagy, ellenkező esetben búslakodó. A Halottak napjával, az elmúlással úgy vagy, hogy vannak csillagok, melyeknek fénye világít a földön, mikor ők maguk már régen nincsenek helyükön. Nemhiába tartották őseink, hogyha meghalunk, csillagok leszünk. A néphit szerint azért kell megszépíteni a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. Mivel sokáig úgy tartották, hogy a halottak ilyenkor hazalátogatnak, ezért sokfelé szokás volt, hogy számukra megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. 

Skorpió

(10.24.- 11.22.) Minden mindennel összefügg. Mostanság te vagy a születésnapos, és ebből az alkalomból eseménydús napok várnak rád. A gondolkodásért, a kommunikációért és a szerelemért felelős égitest is a születési jegyedben jár. Fantasztikus, amikor egy olyan szenvedélyes személyiségnek, mint te, szinte minden esemény és érzés a kezére játszik. Más: Ilyenkor a csendes temetők felékesülnek. Az ősztől letarolt sírhalmokon melegítő, világító mécsek égnek, koszorúk járnak körtáncot, kart karba öltve. Minden sírnak van egy története. A gyertyagyújtás hagyománya hátterében az a magyarázat áll, hogy a gyertya fénye az örök világosság szimbóluma. Ha tehát gyertyát gyújtunk a síron, az annyit tesz, mint amikor azt mondjuk, az örök világosság fényeskedjék nekik. 

Nyilas

(11.23.- 12.21.) Fontos számodra a társasági élet. Barátok segítenek, ha tanácstalan vagy, de akkor is ott vannak, ha csak a kósza ötleteidet szeretnéd valakivel megosztani. Aki egyedülálló, lehet, hogy éppen a baráti köréből talál most párra. Néhány korábbi feladat, probléma is megoldódni látszik. Elsősorban azok, amelyeket már régen elkönyveltél magadban, mégpedig a veszteség oldalon. Ne feledkezzél meg a halottak napjáról, fájdalmadat rejtegetni nem kell! Halandó, gyönge testvérek vagyunk ilyenkor. A megemlékezők nem kizárólag krizantémot, de többségében ezt visznek a temetőbe a szokás szerint. Ez a virág már hagyományosan a megemlékezés virága lett, aminek az oka valószínűleg mindössze abban keresendő, hogy az évnek e szakában a krizantém nyílik. 

Bak 

(12.22.-01.20.) A megszokottnál kevesebb időd lesz az előtted álló feladatokon rágódni. Meg kell ismerned a hirtelen, megérzésekből kibontakozó döntések ízét is. Ezekben a napokban ledobod a Bak merev személyiségét. Kedves, lágy, vonzó leszel. Barátságokban, de még a házastársak között is mély beszélgetések kerülnek terítékre. Szeretteid sírjánál jusson eszedbe, ha szeretsz valakit, az sosem érhet véget. Továbblépünk, mert muszáj, de az elhunyt a szívünkben marad. Évről évre tömegek látogatnak el a temetőkbe, hogy megemlékezzenek elvesztett szeretteikről. Virággal, gyertyákkal, illetve mécsesekkel érkeznek, enyhíteni a fájdalmat.

Vízöntő

(01.21.–02.19.)  A Mars bolygó az egész hetedet befolyásolja. Most nem szabad semmit és senkit sürgetned, magadat sem. Emellett aggodalom tölthet el az egészséged megtartása miatt. Muszáj mindig rétegesen öltöznöd, és csupa olyan táplálékot fogyasztanod, ami vitaminokkal és ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetedet és nem csinál különösebb savasodást. Halottaid nem egy helyen nyugszanak, így nem tudsz kimenni hozzájuk egyszerre. De minden emlékük értékes marad, ha jelentettek valamit számunkra életedben. Ezen a napon szokás otthon is gyertyát gyújtani, annyi gyertyát, ahány hozzátartozónkra emlékezünk. 

Halak

(02.20.– 03.20.)  Kétségek törhetnek rád a napokban. Igazából nem tudod eldönteni, hogy dolgozz, vagy magánéletet élj, intézkedj, vagy tétlenkedj. Egyszerre két ellentétes erő hat a pénzügyeidre is. Csúcs fényszögek némi kedvező tendenciát is mutatnak, másrészt egy zavaros döntésed veszteségbe, veszélybe vihet. A temetőben gyújtott mécsesek fénye gyakran egészen világossá teszi az eget. A kilátogató emberek között családtagokkal, ismerősökkel találkozhatunk. Van ugyan, aki azzal van elfoglalva, hogy ki hozott nagyobb fejű virágot, de ezen az estén jó esetben közösen emlékezünk azokra, akik a családhoz, szűkebb-tágabb társas környezetünkhöz tartoztak. 

Melitta
Telefon: +36-20/922-52-92
E-mail: melitta@ahol.com
Honlap: www.gil.hu/melitta/melitta.html

Nézze a Melitta TV-t online!