Mit tegyünk, mit együnk, ha csepeg a vizelet?

0
2932
Fotó: 123rf.com

Mit ehetek, és mit nem?

Vigyázat! A csökkent folyadékbevitel nem csökkenti, hanem növeli a vizelési kényszer érzését. Ezért az akaratlan vizeletcsepegés ezzel nem oldódik meg. Avizeletinkontinencia a vizelet akarattalan távozása a testből. Hazánkban több mint 600 000 ember él vizeletürítési zavarral. Többnyire a nők idősebb korosztálya veszélyeztetett ebben a sokszor a mindennapi tevékenységet is korlátozó betegségben, de szülést követően akár fiatalabb nőknél is jelentkezhetnek a tünetek.

Kutatások bizonyítják, hogy az inkontinencia hatással van a betegek tápláltsági állapotára, egészségére, mindennapi életére, életminőségére. A fiatal- vagy/és középkorúak elhízása növeli a súlyos és tartós inkontinencia kialakulásának kockázatát. Az elhízás egyik általános és gyakori szövődménye a vizelet – inkontinencia. Ennek hátterében gyakran malnutritio áll. A malnutritio olyan kóros állapotnak tekinthető, amelyben az energia vagy legalább egy lényeges tápanyag abszolút vagy relatív hiánya jelentkezik.

A malnutritio lehet alultápláltság vagy túltápláltság. Azonban a túltápláltság mögött is kimutathatók az alultápláltságot mutató felvételi értékek (pl. több energia mellett kevés vitamin felvétele). A leggyakoribb probléma az elégtelen folyadékbevitel, melyet gyakran kísér csökkent táplálékbevitel, elégtelen energiabevitel.

Élelmiszerek, melyek kerülése inkontinencia esetén előnyös lehet

Az elfogyasztott ételek és italok befolyásolhatják a vizelet – inkontinenciát, ezért érdemes átgondolni az élelmiszerválogatást. A megfelelő étrend segíthet a vizelettartásban, illetve egyes élelmiszerek (ételek, italok) kerülése javíthat az inkontinensállapoton.

ALKOHOLOS ITALOK

Elsőként nem véletlenül említendők az alkoholok. Minden alkoholtartalmú ital dehidratál, azaz vizet von el a testtől. A vizelet mennyiségének növekedése szintén dehidratál, ami több látogatást jelent a mosdóban. Az alkohol akadályozza az agy által a hólyagnak küldött jeleket arról is, hogy mikor engedje ki a vizeletet. Húgyúti „kényszeres inkontinenciában”szenvedőknek (hólyagtúlműködésnek is nevezik) vissza kell fogniuk vagy el kell hagyniuk az alkoholfogyasztást.

KOFFEINTARTALMÚ ITALOK

A koffein serkenti a húgyhólyagot, és vízhajtóként működik, vagyis több vizeletet termel. Ha kevesebb koffeintartalmúitalt fogyaszt valaki (kávé, tea, energiaital, kóla), vagy egyáltalán nem fogyaszt, az a hólyag (túl)működését segíti kontrollálni.

Fotó: pixabay.com

CSOKOLÁDÉ

A csokoládé a túlműködő hólyag másik előidézője, hiszen szintén tartalmaz koffeint, de csak a tej- és az étcsokoládé (a fehér csokoládé koffeinmentes). Elsősorban csökkenteni célszerű a csokoládéfogyasztást, illetve legalább a késő esti csokievést kerülni, a teljes tilalom csak elhízás esetén indokolt. A csokoládé nagy cukortartalmúételekre/italokra (édességek, üdítőitalok) cserélése azonban nem megoldás, ezek ugyanis savasítják a szervezetet.

SAVAK: CITRUSFÉLÉK ÉS GYÜMÖLCSLEVEK

A citrusfélék (narancs, klementin, zöld citrom stb.) és a citrusosgyümölcslevek(grépfrútlé, citromlé nem éhgyomorra) savasak. A savas gyümölcsök, gyümölcs – levekirritálhatják a hólyagot, ezért érdemes csökkenteni a fogyasztásukat, és megtapasztalni azt az egyéni érzékenységet, könnyíthető-e ezzela lemondással a húgyúti kényszeresinkontinencia. Egyéntől és szintén érzékenységtől függően hasonló tüneteket produkálhat az alma, az ananász, a (túl)érett banán és a szőlő is. Az éretlen banán lúgosítóhatású.

Fotó: pixabay.com

SAVAS ZÖLDSÉGEK

A feldolgozott paradicsom szintén savas étel, amely kiválthatja a kényszeres inkontinencia tüneteit. Ez sajnálatos hír a paradicsomimádóknak, mert nemcsak termeli a vizeletet, hanemönmagában is irritáló. A paradicsomalapú ételek, mint például a ketchup, a spagettimártás, a paradicsomlé és a csili, szintén növelik a szivárgást.

Túl sok folyadék?

Ha valaki mindig szalad a fürdőszobába, azt feltételezheti, hogy az a megoldás, ha kevesebbet iszik. Tévedés! Ha kevesebbet iszik valaki, a vizelet nagyon besűrűsödik, ami irritálja a hólyagot. A csökkent folyadékbevitel nem csökkenti, hanem növeli a vizelési kényszer érzését. Ez alól egy kivétel van: este 18 óra után érdemes megpróbálni egy kicsit visszafogni a folyadékbevitelt. Így kevésbé valószínű, hogy éjjel ki kelljen menni a mosdóba.

Áfonya és áfonyalé

Az áfonya sokaknak segíthet a húgyhólyag-és a húgyúti fertőzések megelőzésében, azonban a gyümölcs és a leve savas, néhány embernél hólyagtúlműködésiproblémát okozhatnak. Ha az áfonya gondot okoz, akkor kerülni kell a használatát. A savas ételek és italok bevitelének csökkentése vagy kerülése más előnnyel is jár – segíthet megszelídíteni a gyomorégést.

Fotó: pixabay.com

Szénsavas italok

A szénsavas italok irritálhatják az érzékeny hólyagot. Hólyag túlműködés esetén érdemes kipróbálni a szénsavas italokról való teljes lemondást (ha nem sikerül, akkor minimalizálni a fogyasztásukat). A szénsavas italok közé tartoznak az üdítő italok, a szódavíz és más „buborékos” víz, de olyan alkoholtartalmú ital is, mint például a pezsgő vagy a sör.

Fűszeres ételek

Csilismarhahús, csípős salsa, wasabi. Ezek a fűszeres ételek irritálhatják a hólyagot. A csípősség – egyénileg eltérő – mérséklése segíthet abban, hogy ritkábban kelljen a fürdőszobát látogatni. A fűszertoleranciánk határainak megtapasztalásához célszerű részletes táplálkozási naplót vezetni.

Édesítőszerek

A cukor és az édesítőszerek húgyhólyagtüneteket idézhetnek elő. Ahogy már az előzőekben részleteztük, több élelmi anyagnál a tolerancia határainak megtapasztalása vezet(het) eredményre, így van ez az édesítőszerekkel is. Egyénileg eltérő, hogy van-e különbség az édesítőszerek hatása között. Az egyes édesítőszerek használatában szünetet kell tartani, így megfigyelhető, hogy a hólyag hogyan reagál a különböző édesítőszerekre (édesítőanyagokra, kiszerelési formára).

Hagyma

Hólyagtúlműködés esetén indokolt lehet a nyers vöröshagyma fogyasztásának kerülése. Megfőzve könnyebb a hólyagnak feldolgozni, ha pedig mindenképp szeretne valaki nyersen fogyasztani, próbálja meg a mogyoróhagymát helyette, amely lágyabb. Ha időnként csak kisebb mennyiséget eszik, az is segíthet.

Tejtermékek

Egyéni toleranciától függően a tejszín, a 12%-ot meghaladó zsírtartalmú tejföl, a zsíros sajtok a túlműködő hólyag tüneteit súlyosbítják. Meg kell próbálni tejfölhelyettesítőt vagy feldolgozott, nem érlelt sajtot enni, ha a húgyhólyag nem tűri a zsírban gazdag tejterméket. (A tej és a tejtermékek savasítóhatásúak.)

Fotó: pixabay.com

Aszalt szilva

Míg az aszalt szilva a túlműködő hólyagot kísérő székrekedésen segíthet, a hólyagot éppen irritálhatja. A székrekedés kezelésének hatékony dietoterápiája a rostbevitel növelése. Célszerű hólyagműködést támogató, rostanyagban gazdag élelmiszerek beiktatása az étrendbe.

Feldolgozott élelmiszerek

Az aromák, a tartósítószerek és az adalékanyagok, azaz az E-számmal is jelölt adalékanyagok többsége irritálhatja a húgyhólyagot. Indokolt ezeknek a vegyületeknek a kerülése, ezért a termékek címkéjét mindig el kell olvasni.

Válassza a kevésbé feldolgozott termékeket!

Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD
klinikai dietetikus