Mivel csillapítható az epeköves görcs?

0
7430
Fotó: gettyimages.com

Epeköve van? Epegörcstől tart? Alig mer jóízűen elfogyasztani egy kissé zsírosabb fogást, mert attól fél, hogy heves, már-már tűrhetetlen, lapockába is kisugárzó fájdalmai lesznek? Mivel az epepanaszok minden negyedik-ötödik embert érintenek, sokak számára ismerősek ezek a félelmek; sokan ismerik az epegörcs jelentette panaszokat. Különösen gyakori a panaszok előfordulása a 40-50 év fölötti, több gyermeket szülő, elhízott nők esetén.

Tény, hogy az epegörcsökkel társuló epekövesség kezelése elsősorban sebészi feladat, és a hosszú távú terápia alapja a köves epehólyag eltávolítása. Ez a fajta műtét a fejlett országokban napjainkban a leggyakoribb hasi műtétnek számít.

Ha tünetmentes…

Nem minden esetben jár azonban az epekő epegörccsel! Az epeköves betegek jelentős része tünetmentes, és máig vitatott, hogy esetükben szükség van-e műtéti kőeltávolításra.
Van, aki tünetszegény, azaz csak egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után tapasztal puffadást, teltségérzetet, jobb bordaív alatti fájdalmat.

De általában nagyon fáj

A tipikus epekólikás esetek ennél súlyosabbak: ilyenkor a zsíros ételek elfogyasztása után 1-2 órával nehezen tűrhető, intenzív, görcsös fájdalom jelentkezik, ami hányással is járhat.

Kezelni kell!

Az epekő okozta görcsös fájdalom, az akut epekőkólika kezelésére elsősorban a simaizmok, így az epekőre ráfeszülő epeutak izmainak a görcseit oldó hatóanyagok javasolhatók. Ezeknek a hatóanyagoknak – pl. drotaverin, papaverin – a különféle készítményei, elsősorban tablettái, vény nélkül is megvásárolhatók a gyógyszertárakban. Egyes görcsoldó hatóanyagok (pl. drotaverin) esetén – az enyhébb és a súlyosabb panaszokra szabva – különféle hatáserősségben (40 mg drotaverin/tabletta, illetve 80 mg drotaverin/tabletta) szerezhetők be a görcsoldó gyógyszerek.

Aki epebeteg, annak nem árt felkészülni egy esetleges epeköves rohamra; érdemes a házi patikában görcsoldó gyógyszert tartani. Sok fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat, ha már az orvosi ellátást megelőzően is kéznél van a segítség – jelen esetben görcsoldó gyógyszer formájában.

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész