Szuperélelmiszerek: gojibogyó

0
541

Gyorsan tört be Magyarországra és vált közismertté a szokatlan nevű, apró, pirosló aszalt gyümölcs, a gojibogyó (Lycium barbarum). A növényt gyakran emlegetik „szupergyümölcs”-ként is, és az újonnan kitalált gyümölcscsalád tagjaként szinte mindenre alkalmasnak tartják.

A gojit Kínában évezredek óta nagy becsben tartják, élelmiszerként és gyógyszerként egyaránt alkalmazzák. Napjainkra Európában és Észak-Amerikában is igen népszerűvé vált.

Hazánkban a múlt században sövényként ültették, termésének fogyasztása azonban nem terjedt el, sőt sokáig úgy tartották, hogy a növény mérgező. A növény népies elnevezései (pl. ördögcérna, semfűsemfa, iszalag) is utalnak szívósságára, illetve habitusára.

Fotó: pixabay.com

Napjainkban számtalan gojitartalmú termék kerül forgalomba (szárított bogyó, préslé), amelyeket az egészség és a hosszú élet zálogaként ajánlanak. A goji fő hatóanyagai a karotionoidok és a poliszacharidok, amelyeknek szerepük lehet a növény bizonyított immonmoduláns és látásjavító hatásában. Sajnos idáig azonban nem sikerült tudományosan is bizonyítani, hogy a goji lenne az örök élet záloga.

Dr. Vasas Andrea
egyetemi docens

Gyógynövénylap.hu: Hasznos, szakszerű, érdekes

A cikk a Patika Magazin Gyógynövény mellékletében jelent meg! A lapot keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!