A gyógyulás útján

0
347
Fotó: Scitec Intitute

Elhagyhatta mankóit a súlyos térdsérüléséből lábadozó Baji Balázs. A világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó életében egy újabb fontos rehabilitációs szakasz következik, amelynek révén a tervek szerint az év második felében visszatérhet a futópályára. A gyorsabb gyógyulás érdekében a Scitec Institute, a sportteljesítmény és egészségfejlesztés intézménye személyre szabott tanácsadással, a felépülést segítő speciális regenerációs programmal, valamint a rehabilitációt segítő táplálék-kiegészítőkkel segíti a kiváló atlétát.

Hogyan élted meg a februári térdsérülésed óta eltelt időszakot?

Őszintén megmondom, hogy nagyon nehezen. A sportban és azon kívül is eseménydús, aktív életet élek, így a tehetetlenség, az ágyhoz kötöttség eléggé megviselt. A sportpályafutásomban ez az eddigi legsúlyosabb sérülésem, sajnos emiatt az idei fedettpályás szezonom mellett az év második felében esedékes versenyeken sem vehetek részt.

Hogyan zajlott eddig a rehabilitációd?

Február 9-én sérült meg a térdem egy gátfutás közbeni esés szerencsétlen következményeként. Rögtön ezután megműtöttek, majd pár hét múlva egy második műtét várt rám.  Az orvosok előírták, hogy szigorúan kiméljem a sérült térdem. Erre a lábamra négy hétig egyáltalán nem léphettem rá, majd a következő négy hétben szakaszosan egy picit emelve fokozatosan lehetett terhelni. A mai napon pedig megtettem az első lépéseket mankó nélkül, így most már sokkal szabadabbnak érzem magam.

Mire kellett jobban figyelned a rehabilitáció alatt?

Egyrészt arra, hogy a sérült térdemet ne terheljem. Másrészt az étkezéseimre is igyekeztem fokozott figyelmet fordítani. Ebben sokat segített a Scitec Institute csapata, akikkel a sérülésem előtt eredményesen dolgoztunk együtt a táplálkozásom optimalizálásán. Az intézet szakértőivel a sikeres versenyfelkészülésemre fókuszáltunk, amelyet keresztülhúzott a sérülésem. Ám ők a rehabilitáció idején is segítséget nyújtanak és folyamatosan konzultálunk a mielőbbi gyógyulás érdekében. Mivel kiestem a napi rendszeres edzésből, ilyenkor az izom is elkezd valamelyest leépülni. Egy jó étrenddel és megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztásával el lehet érni, hogy ez a folyamat lelassuljon, a csont és az izmok gyógyulási folyamatai gyorsuljanak, és a lehető a legjobb állapotban térhessek majd vissza a tréningekhez. Örülök, hogy a Scitec Institute szakértői mellettem vannak, és folyamatosan segítik a mindennapjaimat. A következő időszak ismét egy fontos szakasza lesz a közös munkánknak, amelynek során személyemre szabottan, a legkorszerűbb tudományos eredmények felhasználásával segítenek nekem minél előbb formába lendülni.

Fotó: Scitec Intitute

Mikor kezdheted el ismét az edzéseket?

Megnyugtató és komoly motivációt ad, hogy eddig minden gyógyulási lépcsőfokot úgy vettünk, ahogy előre el volt tervezve. Nem voltak komplikációk, nem voltak nem várt események. Bízom benne, ha ez továbbra is így megy, akkor az év második felére versenyállapothoz közel kerülhetek. Azt gondolom, hogy még azért több hónapnak el kell telnie, mire visszatérhetek az edzéshez. A következő hónapokban további rehabilitáció vár rám, most speciális futógépen séta és futás előkészítése zajlik. A teljes gyógyulás sok mindentől függ, még azért jó pár hétnek el kell telnie, mire ismét futni tudok majd, aztán szépen lassan tudjuk majd a fizikai állapotomat javítani és ismét technikai elemeket gyakorolni. Elkapkodni nem szeretnék semmit, a legfontosabb célom a jövő évi tokiói olimpián való szereplés, ennek szellemiségében készülünk a visszatérésre és ennek rendelek alá mindent. Elszántan fogok küzdeni, hogy elérjem az álmomat.