A kávé segíthet karcsúnak maradni?

0
654

A napi kávéivás az egyik legegyszerűbb módszer lehet a nem kívánt kilók leadására, mutat rá egy közelmúltban készült tanulmány. Érdemes hát közelebbről megismerni, hogy a kutatók szerint mi állhat a háttérben.

A kávéfogyasztás általában vegyes kritikát vált ki az azzal foglakozó szakemberek körén. A pozitív tanulmányokhoz rendszerint társulnak negatív alternatívák, különféle, sokszor eltérő információkat hagyva kedvenc italunkról. Az a hír azonban, hogy a rendszeres kávéivás segíthet a testsúly csökkentésében, bizonyára nem vált ki ellenérzést. 

Megfelelő zsírégetés

Testünk kétféle zsírt tartalmaz: fehéret és barnát. A kalóriát raktározó, fehér zsír az, amelytől a legtöbben szeretnénk megszabadulni, ha fogyni szeretnénk, vagy fogynunk kell a zsírtöbblet egészségkárosító hatása miatt. A barna zsírszövet viszont előnyös a testsúly csökkentése szempontjából, mivel a kalóriák égetésével vesz részt a szervezet hőtermelésében (hidegben aktiválódik). Minél több van belőle, annál kevesebb fehér zsír rakódik le szervezetünkben. Bár sajnos a leggyakrabban csak a nyaktájékon található meg. Érdekes módon azonban sok karcsú embernél viszonylag magas a barna zsír aránya, míg a túlsúllyal rendelkezőknél általában alacsonyabb.

A hőtermelés érdekében a barna zsír égeti a cukrot és más zsírokat, és általában csak akkor aktiválódik, ha testünk hideg, fázunk. Egy angol tanulmány, mely az első a maga nemében, a kávéivásnak a barna zsírra gyakorolt hatását vizsgálta, érdekes eredményeket elénk tárva. A kutatócsoport non-invazív (külső beavatkozás nélküli) hőképet készített abból a célból, hogy megnézze a barna zsírtartalékokat a vizsgált személyeknél, mielőtt ittak egy csésze kávét, és utána is. Így a hőképen megfigyelhették, hogy a kávéfogyasztás hatására aktiválódott-e a nyak körül található zsír, látható-e pl. felforrósodás.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Potenciális előnyök

A tanulmány kimutatta, hogy már egyetlen csésze kávé serkenti a barna zsír aktivitását, ami potenciálisan elősegítheti a fogyást. A barna zsír ugyanis egy speciális fehérjét tartalmaz, ami az ún. uncoupling protein-1 (szétkapcsoló fehérje, UCP1). Aktiválódása esetén ez az oka annak, hogy a barna zsír gyorsan képes sok hőt termelni – grammonként kb. 300-szor többet, mint bármely más szövet. Mindez tetemes kalóriaégést eredményez, ami előmozdíthatja a testsúly csökkenését. De ez nem minden: a barna zsír aktiválása szintén segíthet a vér cukor- és zsírszintjének szabályozásában.

Eddig a kutatást olcsó, pezsdítő kávémárka felhasználásával végezték – naponta fogyasztott kávénknak sem kell fantasztikus keveréknek lennie! Amellett már a napi egy csésze kávénak is működnie kell a fogyás szempontjából – vélik a kutatók. Ugyanakkor még nem vizsgálták, hogy tej hozzáadása módosítja-e a reakciót. Tehát, amíg többet nem tudunk, és fogyni akarunk, igyuk a kávénkat feketén!

Fogyás mindenkinél?

Mint az új tanulmányoknál gyakran előfordul, lehetséges buktatók is előfordulnak. Ebben az esetben az egyik az, hogy eddig úgy tűnt, a barna zsír csak rövid ideig aktiválódik a kávé által. Másodszor, a kutatók még nem igazolták a szervezet hosszú távú alkalmazkodását a fogyáshoz – bár nem is zárták ki. Harmadik tényező, hogy eleve mennyi barna zsír van a testünkben. Mindnyájunknak van barna zsírja, de mint említettük, a túlsúlyos vagy elhízott embereknél kisebb mennyiségben. A csökkent barna zsírfunkció valószínűleg hozzájárul a túlsúly növekedéséhez. A kutatók még vizsgálják azt is, hogy a barna zsír mennyiség növelhető, illetve aktivitása fokozható-e. További kutatás tárgya, hogy a koffein a zsírégető táplálék-kiegészítőkben ugyanolyan hatásúak-e, mint a kávé.

A kutatási eredmények potenciális következményei meglehetősen jelentősek, mivel az elhízás komoly egészségügyi problémát jelent, többek közt a cukorbetegség terjedése miatt is. A barna zsír aktiválása része lehet a megoldásnak mindkettő kezelésében. 

Fotó: pixabay.com

3 további ok, amiért egészségi szempontból is érdemes kávét fogyasztanunk:
– Növelheti az élettartamot
Egyes kutatások szerint napi 3-4 csésze kávé meghosszabbíthatja a várható élettartamot. Amellett legtöbbünk komoly általános egészségügyi előnyöket élvezhet a kávéivás folytán (kivéve a terhes nőket és a törés kockázatának kitett személyeket).

– Védhet degeneratív idegrendszeri betegségektől
Egy amerikai vizsgálódás szerint két, a kávéban található vegyület összefoghat a Parkinson-kór elleni küzdelemben. A kutatók úgy vélik, hogy a koffein és a kávébab bevonatában lévő anyag kombinációja egyes eseteben megvédhet ezen betegség kialakulásától. Eközben egy korábbi tanulmány azt veti fel, hogy a kávé csökkentheti mind a Parkinson-, mind az Alzheimer-kór esélyét.

– „Riasztás” első látásra
Tudtuk, hogy nemcsak a kávéivás, hanem pusztán olyasmi, ami eszünkbe juttatja a kávét (pl. a képe) elősegítheti elménk éberségét és élénkebb működését? A Torontói Egyetem egyik tanulmányának készítői legalábbis ezt bizonyítják…

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban, kérje gyógyszerészétől!