Harc a frontok ellen

0
690
Fotó: 123rf.com

A frontok változása az emberi szervezetre jelentős hatást gyakorolhat, sokak számára különböző egészségügyi problémákat jelenthetnek.

A Föld légkörében lévő meleg és a hideg levegőtömegek határán kialakuló képződmények a frontok, amelyek változása az időjárást is befolyásolja. Csökken vagy nő a hőmérséklet, a szelek iránya és nagysága is változhat, illetve süllyed vagy emelkedik a levegő páratartalma.

Változásuk hatására fejfájás, ízületi vagy reumatikus panaszok jelentkezhetnek, vannak, akik ingerlékenyekké válnak, alvászavartól vagy koncentrálóképesség-csökkenéstől szenvednek, másoknál lelassulnak a reflexek, nyugtalanokká válnak és változik a vérnyomásuk. A frontok vese-, epe- és gyomorgörcsöket is okozhatnak, illetve mellkasi panaszok és asztmás rohamok is jelentkezhetnek.

A frontok változásaiban a leginkább érintettek a gyermekek, az idősek, a várandós nők, valamint a betegségek miatt legyengültek is. Szakemberek szerint a fronthatások enyhítésére több egyszerű, régóta jól bevált lehetőség is van. Az egyik legismertebb megoldás a napi folyadékbevitel növelése. Egy gyermeknek naponta 1-2 liter, egy felnőtt embernek pedig legalább 2-3 liter folyadékot, főleg vizet kell elfogyasztani ahhoz, hogy ne jelentkezzenek egészségügyi problémák: szomjúságérzet, fáradékonyság, a száj kiszáradása és kicserepesedése, a nyáltermelés lecsökkenése és keringési zavarok.

A sejtek oxigénellátásában fontos a zárt terek rendszeres szellőztetése. A vérkeringés serkentésében, ha van rá lehetőség, jó megoldás a hideg-meleg vizes zuhany. A frontok miatt kialakult panaszok ellen a séta is jó megoldást jelent. Akár hideg, akár meleg van kint, a séta alatt a test mozog, a tiszta levegőn emelkedik a vér oxigénellátottsága, a fejfájás csökken, jótékony hatása van a keringésre, a vérnyomás megemelkedik, és az emberi szervezet hozzászokik az eltérő időjárási viszonyokhoz.

Fontos a megelőzés is, ezért érdemes a szervezetet folyamatosan vitaminokkal is feltölteni. Az A, B1, B2, C, D, E és K vitaminok, illetve többek között a jód, a kálium és a magnézium bevitele is segít abban, hogy az emberi szervezet bírja a változó időjárást.

Forrás: Népegészségügyi Központ