Hölgyek réme: a narancsbőr

0
472
Fotó: gettyimages.com

Tapasztalatok szerint a drasztikus fogyókúrák, amelyeket a hölgyek nagy része időnként folytat, egyáltalán nem segítik a narancsbőr elleni harcot. A hirtelen testsúlyvesztés ugyanis még inkább fellazítja a bőr alatti szöveteket. A cellulit egyébként sem csak a túlsúlyosak problémája. A sportolók többségének azért nincs cellulitise, mert náluk az edzett izmok védik a kötőszövetet.

Kezdeti stádiumban a cellulit csupán akkor észlelhető, ha az említett testtájakon a bőrt ujjainkkal összecsípjük. Ilyenkor még viszonylag kis energiával, rendszeresen végzett, jól megválasztott tornagyakorlatokkal, masszázzsal, megfelelő táplálkozással egyszerűen és eredményesen kezelhető. Súlyosabb formában már betegségnek számít, mert vérkeringési zavarokhoz is vezethet.

A narancsbőr kialakulásához az alapot mindenképpen a gének és a hormonok adják. A nők feladata a gyermekek kihordása, s a serdülőkor után a csípő, a has s a combok tájékán lerakódó párnácskák tulajdonképpen a magzat védelmére hivatottak. A mozgáshiány, az ülő életmód, a szervezet számára terhet jelentő ételek fogyasztása, a súlytöbblet csak rátesznek erre a genetikailag meglévő hormonális alapzatra.

Fotó: 123rf.com

A laza kötőszövettel, rossz vérkeringéssel rendelkezőknek a kocsonyás, zsíros lerakódásokat nagyon nehéz kivédeni. A férfiak kötőszövetének rácsos rostszerkezete jobban megakadályozza a kitüremkedéseket, őket ez a – tulajdonképpen csak önbizalmat romboló – esztétikai probléma kevésbé fenyegeti. Hormonok hatására azonban náluk is kialakulhatnak ilyen lerakódások.

Mivel a narancsbőr kialakulásában többféle tényező játszik szerepet, kezelésénél is csak a többoldalú támadás vezethet eredményre. A sikerért bizony folyamatosan és elszántan meg kell dolgozni. Az eredmény fenntartásához pedig biztosítani kell a vér- és nyirokkeringés ideális működését, mert csak megfelelő anyagcsere képes megakadályozni a folyadék és a méreganyagok felgyülemlését a kötőszövetben.

A többfrontos támadás legfontosabb területe a táplálkozás. A friss zöldségek és gyümölcsök, az enzimekben, káliumban, rostokban, ballasztanyagokban gazdag ételek megfelelő adagban nyugodtan nevezhetőek cellulitellenesnek. A nassolás, a szinte csak kalóriát adó manipulált élelmiszerek, a sok hús, a zsíros és a sós ételek, a fehér lisztből készült tészták, pékáruk, az édesipari termékek, az alkohol viszont kimondottan segítik a párnácskák növekedését. A cellulit megszüntetéséhez elengedhetetlen ideális testsúlyt csak fokozatosan, az étkezési szokások megváltoztatásával lehet elérni.

Fotó: pixabay.com

A rendszeres mozgást, azaz az érintett testrészek intenzív megdolgoztatását nem lehet kikerülni. A kocogás, a túrázás, az úszás, a vízi torna különösen ajánlott mozgásformák. Az ülő foglalkozást végzőknek a comb és a fenék izmaira ható, naponta legalább 15–20 percnyi, speciális tornagyakorlatokat kellene végezni.

A szépségápoló szalonok izomtornáztató, mélymelegítő gépei és a zsírégető kezelések segítségével helyileg, például a comb, a csípő, a has térfogatából le lehet faragni pár centimétert. Az elektrogimnasztika ugyan nem jár súlycsökkenéssel, mégis feszessé, rugalmassá teszi az izmokat. Ezek a kúraszerűen végzendő kezelések azonban önmagukban semmiképpen sem vezetnek tartós eredményhez és a későbbiekben is mindig emlékeztető kezelésekre van szükség.

A kötőszöveti regeneráló pakolások (a zsurló, a borostyánolaj), az aromaolajos, valamint a vérpezsdítő masszázs elsősorban azoknál jár érzékelhető eredménnyel, akiknek nincs szükségük súlykorrekcióra. A vérbőséget fokozó algás, csalános, paprikás pakolásokat bárki otthon is alkalmazhatja. Hatásukat folpack borítással fokozni lehet.

A testtájak dörzskesztyűs átmasszírozása, a szaunázás, a hideg-meleg váltott fürdő szintén a bőr struktúráját javító házi kezelések közé tartozhatnak.

Markovics Vera
kozmetikus