Kellemes ünnepeket – fejfájás nélkül!

0
1531
Fotó: pixabay.com

Az év végi ünnepek idején – de különösen szilveszterkor – sokan tartanak attól, hogy előjön a migrénjük, vagy egyszerűen csak a tartósan erős fejfájás veszélye fenyegeti őket. Hiszen számos olyan tényező gyülemlik fel ilyen alkalmakkor, melyek kiválthatják a bajt, és elronthatják a családi ünnepet vagy a szilveszteri mulatságot. De lássuk csak melyek ezek, és milyen „óvintézkedéseket” tehetünk azok megelőzése érdekében.

Ha megvizsgáljuk a migrén (a rohamszerűen fellépő, általában féloldali, görcsös fejfájás) vagy akár csak a hosszan tartó, erős fejfájás kiváltó okait, a szakemberek által készített tanulmányok „rangsoraiban” előkelő helyen találjuk általában a mértéktelen evés-ivást, a kialvatlanságot, a stresszt, a nagy zajt, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztást. Sajnos, ezek a veszélyt jelentő tényezők rendszerint együttesen jelen vannak az év végi ünnepek alkalmával, és könnyen elronthatják a várva várt karácsonyi vagy szilveszteri összejövetelt a migrénre, fejfájásra hajlamos emberek számára.

Evés-ivás: veszélyes túlzások

Minden évben újult erővel tör ránk az érzés: vonalaink megőrzése érdekében nem szabad túlzásba vinnünk az evés-ivást az év végi ünnepek idején – de a gyakran migrénnel, tartós fejfájással küzdő embereknek nemcsak a fölösleges kilók elkerülése miatt kell különösen ügyelniük a szélsőségek elkerülésére.

Ne igyunk sok alkoholt! – ennek a szabálynak a betartása még a mértékletes táplálkozást előíró jó tanácsok megfogadásánál is fontosabb. Pedig milyen nehéz eltölteni egy szilveszteri partit vagy egy karácsony táján rendezett társasági összejövetelt túlnyomóan ásványvíz és üdítők mellett… Márpedig azok, akiknél a migrén vagy más fejfájási forma évről évre jelentkezik ilyen alkalmakkor, tudják, hogy a fokozott mértékű alkoholfogyasztás mekkora veszélyt jelent a számukra ezért jobb, ha ebben az évben már előre felkészülnek a védekezésre. Egyesek csak a fehérborra vagy a pezsgőre, mások a vörösborra, az aperitifre vagy az erős italokra érzékenyek. A túlzásba vitt sörivás is gyakran emlegetett példa. Ezért a veszélyeztetett körbe tartozóknak maguknak kell eldönteniük, melyik italból nem szabad még egy kis pohárkával sem fogyasztaniuk.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy a nagyobb mennyiségű csokoládé (vagy azt tartalmazó sütemény, karácsonyi édesség) fogyasztása is kiválthat migrénes rohamot, de ilyenek még az érlelt sajtok (brie, camembert, az ementáli jellegű gróji, a rokfort, a blue sajt), egyes déligyümölcsök is. Ha a kávét sokan a fejfájás ellen vagy a migrén megelőzése céljából isszák is, azoknál, akik naponta nagy mennyiségben fogyasztják, ellenkező hatást válthat ki, ha az említett okból fokozzák a mennyiséget. Vigyázni kell tehát arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávéivást sem, abban a reményben, hogy akkor jobban bírjuk majd az éjszakázás.

Fotó: pixabay.com

A múló fájdalmaknak viszont a homlok vagy a halánték tájékán – például jeges italok fogyasztása után – nincs semmi közük a migrénhez. Ez a jelenség mindennapos és csak rövid ideig tart, ezért nem lehet annyira zavaró, hogy elrontaná az ünnepi perceket.

A koplalás sem megoldás

Az év végi, nagy evés-ivások sokszor emlegetett veszélyei mellett talán meglepő, hogy azok, akik ellen tudnak állni a sok finomságnak, és napközbeni koplalással igyekeznek „felkészülni” például a szilveszteri vagy karácsonyi, kiadós vacsorára, hajlam esetén szintén veszélyeztetettek a migrén, a tartós fejfájás kialakulása szempontjából. Az eltolt vagy kihagyott étkezések helyett sokkal tanácsosabb ilyenkor is kiegyensúlyozottan, a megszokott időben táplálkozni napközben, a késő esti, ünnepi vacsoránál pedig mindenből csak módjával fogyasztani. Különösen vonatkozik ez a szeszesitalokra azoknál, akik egyébként csak elvétve isznak alkoholt.

Elegendő alvás: egy kulcsfontosságú tényező

A fáradtság és az alváshiány döntő szerepet játszik a migrén és az egyéb típusú fejfájások kialakulásában. Márpedig egy átmulatott szilveszteri éjszakán a kettő hatása összegződik, és nem az aznapi fennlét, hanem az előzetes, több hetes, „ünnepi hajtás” okozta fáradtság, a kevés alvás, azaz a felkészületlenség okozhatja a bajt. Többet kell hát aludni a mulatságot, éjszakai partit megelőző napokon, és különösen nem szabad magunkat kifárasztani az év utolsó napján – akár mi rendezzük a partit, akár nem. De, még ha sikerült is az újév megünneplésének éjszakáját nagyobb problémák nélkül átvészelnünk, furcsa módon a rá következő napon vigyáznunk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a pihenést sem, mert ilyen előzmények után a túlzott mértékű alvás is vezethet fejfájáshoz.

Fotó: gettyimages.com

Egy másik veszély: a stressz

Abban az esetben, ha mi rendezzük a szilveszteri bulit (vagy akár a karácsonyi vacsorát), még egy tényező növelheti a migrén, az erős fejfájás veszélyét, és ez a stressz. Ugyanis nagy esélyünk van rá, hogy szenvedni fogunk tőle, amennyiben fokozódik a feszültség napközben (mert úgy érezzük, nem leszünk kész a rendrakással, a szoba feldíszítésével, a főzéssel vagy a szendvics-készítéssel estére, mire a vendégek megérkeznek). Az ilyen jellegű stressz negatív hatása ugyanis csak ritkán marad el, ami időben történő felkészüléssel, előkészítő munkálatokkal és a feladatok megosztásával jól megelőzhető.

Az ártalmas környezet

Egyes migrénre hajlamos emberek gyakran jelzik orvosuknak, hogy az érzékszervekkel kapcsolatos, rendkívüli észlelések gyakran kiváltják náluk a bajt. Ilyenek lehetnek az illatok (például egy erős parfümillat vagy a szobában elhelyezett füstölő átható szaga), de az is mindenképp káros, ha a társaságban egyszerre többen dohányoznak, és a túl erős dohányszag, cigarettafüst mellett nem nyitnak ablakot. Fejfájást előidéző tényezők lehetnek még a szilveszteri mulatságokon gyakran alkalmazott, túl erős, villogó fények vagy az olyan jellegű zajok, mint a trombitálás, petárda-durrogtatás, bömbölő zene…

Az estélyek, partik, bulik tehát szinte mindig olyan környezetben zajlanak, amely nem kedvez a fejfájós embereknek. Ezért nekik jól meg kell választaniuk, milyen helyen töltik a szilveszter éjszakát, és ha van csendesebb, nyugodtabb helyiség, bizony tanácsos olykor félrevonulniuk a többiektől. Hogy teljes legyen a kép, az évnek ebben az időszakában szokásos hideg időjárás is elősegítheti a probléma kialakulását. A klimatikus viszonyok káros hatását azonban csak úgy küszöbölhetjük ki, ha pár napra elutazunk (amennyiben módunk van rá) egy meleg égövi országba, és ott töltjük az év végi ünnepeket.

Felkészülés – személyre szabottan

Az ünnepek előtt a leghelyesebb, amit tehetünk, ha hajlamosak vagyunk a migrénre, fejfájásra, hogy előre számba vesszük a problémát kiváltó, lehetséges tényezőket, melyek – mint láttuk – sokrétűek lehetnek. Utána pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük azok együttes megjelenését. Hiszen külön-külön még valahogy megbirkózunk velük, de azok felgyülemlése esetén biztosan bekövetkezik a baj, ami elronthatja a teljes ünnepi időszakot.

A fentieket összegezve: ügyeljünk a mértékletes evésre és alkohol-fogyasztásra, előzetesen aludjuk ki magunkat, ne okozzunk magunkat tartósan stressz-helyzeteket, ne dohányozzunk (sokat) és kerüljük a nagyon füstös helyeket. De ha saját megítélésünk szerint minden szükséges előkészületet megtettünk és a fontos szabályokat betartottuk, azt is el kell fogadnunk, hogy a migrén, a fejfájás szeszélyes természetű: gyakran nem akkor jelentkezik, amikor rettegünk tőle, hanem akkor tör ránk, amikor a legkevésbé számítunk rá. Ezért a másik végletbe sem szabad esnünk, azaz szükségtelen megfosztani magunkat az ünnepi események, rendezvények minden örömétől. Mint említettük, elegendő a részleges védekezés is ahhoz, hogy fejfájás nélkül élvezhessük szeretteink, barátaink társaságát ilyen kiemelt alkalmakkor.

Fontos viszont tudnunk, milyen gyógyszert tanácsos magunkkal vinni az ünnepi összejövetelre, a szilveszteri partira. Hiszen a védekezés vagy a baj orvoslása rendkívüli módon személyre szabott – a legtöbbször a jól bevált, kezelőorvosunk által receptre felírt készítmények hatásosak, de vannak, akiknek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szerek (esetleg gyulladásgátlók) is használnak. Ez utóbbi esetben jó előre kérjük ki gyógyszerészünk tanácsát. A leglényegesebb viszont, hogy ne felejtsük otthon a készítményt, és már a fejfájás bármilyen előjelének észlelésekor vegyük azt be.

Forrás: Galenus

Szeretne többet olvasni a fejfájásról? Olvassa el a Patika Magazin Könyvek sorozat ,,A fejfájásról” című könyvét.

Amíg a témák felvezetése általános ismereteken, alapvető élettani tudnivalókon alapszik, addig a szakorvosok által írt tanulmányokban a betegségek megközelítése, feldolgozása szakmailag hiteles szempontból történik. A szakmai tartalmak értékét növeli a részletes dietetikai és életmódbeli tanácsadás, a betegségek szempontjából fontos étrendek ismertetése.

Akciós áron megtalálhatja a Galenus webshopban.