Teltségérzetmentesen

0
886

Előfordul, hogy ugyan már jóllaktunk, mégis tovább folytatjuk az étkezést.

Üres főzeléket fogyasztunk ebédre, miközben egy tányér lasagnéról álmodozunk, és közben reménykedünk, hogy ezzel jót teszünk a vonalainknak? Nem biztos, hogy helyesen járunk el. A jóllakottság érzése az agyból indul ki, és összefügg azzal, hogy amit megeszünk, egyezik-e pszichés állapotunkkal – állítják a táplálkozási szakemberek.

Ez esetben biztosan nem – de mi lenne a jó megoldás? A példánál maradva: fogyasszunk egy kis adag lasagnét, előtte zöldséglevessel, utána gyümölccsel – így kielégítjük éhségérzetünket és a vágyunkat is. Sokkal hasznosabb, ha ízlésünk szerinti, könnyű, de tápláló ebédet fogyasztunk, amit nem kell „kompenzálnunk” későbbi nassolással vagy a gyomrunkat megterhelő, nehéz vacsorával.

Hasznos tudnivalók

– Ha nehéznek érezzük a gyomrunkat étkezés után, és az a benyomásunk, hogy túl sokat ettünk, semmi kétség: túlléptük a jóllakottság küszöbét.

– Ahhoz, hogy időben abbahagyjuk az evést, tudni kell felismerni a határt. Gyakoroljuk magunkat abban, hogy figyeljük meg, mikor kezd kevesebb élvezetet okozni az evés: ez azt jelzi, hogy már nincs messze a jóllakottság.

– Ne keverjük össze a jóllakottságot a mértékletességgel. Ne álljunk fel az asztaltól úgy, hogy azért még éhesek maradtunk. Hiszen ez azzal a kockázattal jár, hogy egy óra múlva már nassolnivalóra, kalóriadús táplálékra vágyunk.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!