Boldog születésnapot, Magyar Vöröskereszt! – 143 éve tesz a Magyar Vöröskereszt a humanitárius ügyekért

0
213
A Magyar Vöröskereszt munkatársai Fotó: Szalai Csaba

1881. május 16-án alakult meg a Vörös-kereszt Férfiegylete, majd másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megkezdte működését a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete, a Magyar Vöröskereszt elődje. A szervezet így megalakulásának 143. évfordulóját ünnepelte idén május 16-án. A Magyar Vöröskereszt koszorúzási ceremóniával köszöntötte a jeles napot a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, az egylet megszületésének emlékét őrző emléktáblánál, és az ország számos pontján tartottak megemlékezéseket.

Dr. Fábián Károly elnökhelyettes köszöntőt mond.
Fotó: Szalai Csaba

A Magyar Vöröskereszt 143 éve segíti azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A szervezet mindenkori munkatársait már két századfordulón átívelően köti össze az a törekvés, hogy a humanitárius ügyekért dolgozzanak, és hogy a segítségnyújtáshoz való hozzáférés a lehető legszélesebb körben elérhetővé váljon.

Fotó: Szalai Csaba

A szervezet hét alapelve az alapítás pillanatától kezdve útmutató jelentőséggel bír az irányvonalak meghatározásában. Az emberiesség célja az élet és az egészség védelme, az emberi személyiség tiszteletben tartása, ami elősegíti a népek közötti kölcsönös megértést és együttműködést. A pártatlanság biztosítja, hogy különbséget csak a rászorultság mértéke tehessen, és elsőbbséget biztosít a legsürgősebb veszélyhelyzeteknek. A semlegességből adódóan a szervezet a tevékenységére fókuszál, így mindenki számára egyformán megbízható támogatást jelent. A függetlenség által megőrzi az önállóságát, hogy az alapelvek szerinti cselekvés lehetősége mindenkor biztosított lehessen. Az önkéntesség alapelve szavatolja, hogy a cél soha ne az anyagi haszonszerzés legyen. Az egység és az egyetemesség által pedig garantált az egységes országos és világszintű lefedettség.

Kovács Réka és Kovács Eszter néptánc előadása
Fotó: Szalai Csaba

A Magyar Vöröskereszt hosszú múltja során számos nehézséggel nézett már szembe, de a megpróbáltatások ellenére kitartóan tett, tesz és tenni fog a társadalmi kihívások leküzdése, az emberiesség eszméjének megőrzése és terjesztése érdekében, mindezt a 191 nemzeti társaságot magában foglaló Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének tagjaként. A szövetség idei jelmondata a Magyar Vöröskereszt számára is útmutató: Őrizd az emberiesség eszméjét!

Kardos István főigazgató záróbeszédet mond.
Fotó: Szalai Csaba

Háttérinformáció:

Magyar Vöröskereszt

Az ország legnagyobb humanitárius szervezete a Magyar Vöröskereszt. Nemzetközi szervezet tagjaként 1881 óta tevékenykedik hazánkban, meghatározó szereplő többek között a magyar szociális ellátásban, katasztrófahelyzetek kezelésében és helyreállításban, a menekültek ellátásában. Mindezek mellett Magyarországon a Magyar Vöröskereszt együttműködik az önkéntes véradók toborzásában és véradóalkalmak szervezésében 85 éve.

www.voroskereszt.hu